15. srpna 2012 • 11:30

Vítání antického boha. Ústí nad Orlicí aplaudovalo Kulhavému

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
SESTŘIH: Brighton - Manchester City 0:4. Titul je blíž, zářil Foden
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTO | Ústí nad Orlicí dnes odpoledne přivítalo olympijského vítěze a místního obyvatele Jaroslava Kulhavého. Na úspěšného bikera čekal plný park Kociánka a řada překvapení. Místní symbolicky představili svého "boha cyklistiky", Kulhavý dostal bílý háv a věnec na hlavu. Potom vítěze na nosítkách pronesli městem.



"Takové věci dobíjejí, jinak už bych asi usínal. Zatím ještě držím, na těch redbullech vydržím pár dní a pak asi umřu, ale to je teď jedno. Závod mám za sebou, takže na tom tolik nezáleží," řekl ČTK Kulhavý.

Lidé se na Kociánce scházeli už před čtvrtou hodinou odpolední a připravovali se na příjezd Kulhavého. Někteří z nich po náměstí chodili zabalení v prostěradlech nebo jiných bílých plátnech s věnci na hlavách. Jejich kostýmy měly připomínat obleky řeckých bohů a symbolizovat vstup Kulhavého mezi nesmrtelné.

Cyklista potom vstoupil na pódium travnatého amfiteátru, kde zodpověděl několik dotazů novinářům a nechal se vyfotografovat se zlatou medailí. Potom už se mohlo začít slavit. "Přivítejte doma olympijského vítěze," hlásil moderátor akce a plný amfiteátr propukl v nadšený jásot.

"Je to tady perfektní, tolik lidí jsem tady nečekal, že to tady bude úplně plný. Měl jsme nějaký ohlasy, že to bude takový menší, ale to neplatí a odpočinek se odkládá," řekl Kulhavý.

Olympijský vítěz v závodě horských kol Jaroslav Kulhavý se podepisuje jedné z fanynek
Olympijský vítěz v závodě horských kol Jaroslav Kulhavý se podepisuje jedné z fanynek

Organizátoři ho potom převlékli do bílého hávu a olympionik připil na úspěch. Potom dostal lehátko na zahradu, čímž organizátoři naráželi na dřívější Kulhavého vyjádření, že se chystá odpočívat.

Olympijského vítěze potom posadili na připravená nosítka a vydali se na slavnostní průvod městem. Do průvodu se připojilo několik stovek lidí.

Kulhavý v neděli vyhrál olympijský závod v cross country. Na hrách v Londýně získal čtvrté zlato a celkově poslední desátou medaili pro Českou republiku. Pro samostatné Česko vybojoval první cyklistickou olympijskou medaili, českoslovenští reprezentanti tu poslední získali v roce 1980 v Moskvě.

Fanynky Jaroslava Kulhavého v Ústí nad Orlicí přichystali olympijskému vítězi pompézní přivítáníFoto ČTK

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud