Martin Hašek
19. února 2016 • 12:00

Dálkař bez nohy na OH? Zřejmě ne, protože se odráží z protézy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zatímco Oscar Pistorius žije svůj životní příběh už zcela mimo svět sportu, německý dálkař Markus Rehm by rád zopakoval jeho olympijskou misi z Londýna. Sedmadvacetiletý paralympionik, který se v sobotu představí na prestižním mítinku v Glasgowě, má ale zatím na letošní Hry do Ria vstup zapovězen.



Olympijské medaile by se Markus Rehm rád vzdal jen za pouhou možnost na olympiádě startovat. „Pro mě to není o medailích. Rád bych se práva na medaili vzdal, pokud bych tam mohl být,“ řekl Rehm pro BBC.

Na rozdíl od svého předchůdce Oscara Pistoria, čtvrtkaře, který v Londýně jako první tělesně postižený sportovec startoval na olympijských hrách, má ale Rehm ke splnění svého snu daleko. A paradoxně i proto, že kdyby startoval, klidně by mohl bojovat i o medaili.

Vloni na podzim vyhrál MS tělesně postižených za 840 centimetrů, což je výkon, kterým by na olympiádě v Londýně porazil šampiona Grega Rutherforda. Právě s ním se měl Rehm v Glasgowě zítra utkat, soupeř se ale na poslední chvíli pro drobné zranění odhlásil.

Rehm se odráží z karbonové protézy a právě to vyvolalo diskuse ohledně rovnosti podmínek mezi soupeři
Rehm se odráží z karbonové protézy a právě to vyvolalo diskuse ohledně rovnosti podmínek mezi soupeři

I tak však bude Rehm na posledním mítinku World Indoor Tour hodně sledovaný. Už jenom pro svůj příběh. O pravou nohu pod kolenem přišel ve třinácti letech poté, co se mu po pádu do vody při wakeboardingu dostala do střetu s lodním šroubem. „Věděl jsem, že noha musí pryč a nakonec mi to ani nebylo líto. Tak moc to bolelo…“ vzpomíná.

Přesto dál sportoval a s karbonovou protézou, která váží necelý kilogram, už třikrát vyhrál paralympijské MS a také paralympiádu v Londýně. Má za sebou i úspěchy mezi zdravými, v roce 2014 dokonce vyhrál německý šampionát a vloni triumfoval na mítinku v Hengelu. Někde ale musel závodit mimo soutěž. A Rehm by se takovému scénáři nebránil ani na olympiádě.

„Na jiných soutěžích už to tak bylo. Měl jsem své vlastní stupně a bylo to v pořádku. Šampion byl šampion,“ řekl Rehm pro Daily Mail.

Zatím však na olympiádu nesmí. Mezinárodní federace IAAF v minulosti odmítala i start Pistoria, ten si ale právo startu vymohl prostřednictvím nákladných právnických analýz.

Pro Rehmovu kauzu je teď klíčové pravidlo, podle něhož nesmí žádný atlet používat mechanické pomůcky. A pokud ano a chce se postavit zdravým atletům, musí prokázat, že mu neposkytují žádnou výhodu.

Stejně jako v případě Pistoria, u Rehma je to sporné. Karbonovou protézou na levé noze se odráží. A přesto, že běhá pomaleji než světová špička, i tak dokáže skákat přes osm metrů.

„Musel bych jeho rychlost změřit, ale od oka bych řekl, že jsem nikdy neviděl nikoho skočit tak daleko z tak pomalého rozběhu,“ hodnotil britský dálkař Chris Tomlinson, který měl možnost Rehma pozorovat při tréninku v Leverkusenu.

Německý olympijský výbor se Rehma zatím nominovat do Ria nechystá, sám závodník ale chce ještě bojovat a bude se snažit sehnat prostředky na vědeckou analýzu, která by rozklíčovala, jestli má oproti zdravým soupeřům výhodu. „Kontaktovali jsme IAAF, potřebujeme vědět, co přesně chtějí změřit. Potom uvidíme. Sám to ale nezvládnu, je to hodně peněz,“ komentuje Rehm předpokládané náklady kolem 300 000 eur.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud