6. srpna 2016 • 21:49

Strýcová i Šafářová slaví, Štěpánek s Rosolem v Riu ve čtyřhře dohráli

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká tenistka Barbora Strýcová postoupila do 2. kola olympijského turnaje. Belgičanku Yaninu Wickmayerovou na hrách v Riu de Janeiro porazila 7:6 a 6:1. Ve čtyřhře mužů neuspěli Radek Štěpánek s Lukášem Rosolem, kteří padli se Bautistou a Ferrerem 1:6 a 4:6. Úvodní zápas turnaje zvládla Lucie Šafářová, která otočila duel proti Italce Karin Knappové a postoupila po výhře 4:6, 6:1, 6:1.



Při své první olympijské účasti prohrála Strýcová v Aténách před 12 lety s tehdejší světovou jedničkou Justine Heninovou z Belgie a neuspěla ani ve čtyřhře. V Brazílii tak slavila první olympijskou výhru. "Jsem strašně ráda. Na začátku jsem snila o tom, že si tady zahraju. Povedlo se. Navíc jsem vyhrála první kolo, což pro mě moc znamená. Teď se budu snažit, abych zvládla i to druhé," řekla.

V prvním setu Strýcová ztratila vedení 3:2 s brejkem a po třech ztracených hrách za sebou prohrávala 3:5. V koncovce ale zabojovala, odvrátila dva setboly a vynutila si tie-break. V něm měla Belgičanka další šanci na ukončení setu, ale nevyužila ji a Strýcová vyhrála zkrácenou hru 8:6.

Barbora Strýcová se hecuje v prvním kole olympijského turnaje proti Belgičance Yanině Wickmayerové
Barbora Strýcová se hecuje v prvním kole olympijského turnaje proti Belgičance Yanině Wickmayerové

V úvodním gamu druhé sady třicetiletá Češka odvrátila při svém podání dva brejkboly a pak už sadu ovládla jednoznačně. Belgičance povolila jedinou hru. "Myslela jsem si, že po vítězství ve Washingtonu bude sebevědomá. Ale nejpodstatnější je, jak se jí dostanu pod kůži. Dokázala jsem to a jsem za to ráda," řekla Strýcová.

Po proměněném mečbolu nespěchala k síti podat soupeřce ruku, ale nejdříve udělala krok za základní čáru a pohladila si olympijské kruhy nakreslené na kurtu. "Připravené jsem to neměla. Ale už během zápasu jsem se na ně dívala. Ten symbol pro mě hodně znamená," řekla Strýcová, které v hledišti fandila mimo jiné i kajakářská mistryně světa Kateřina Kudějová.

S Erraniovou má negativní bilanci 1:6, jedinou výhru nad Italkou si připsala před osmi lety a letos jí podlehla 0:6, 2:6 v Dubaji. "Takže jí mám co vracet," řekla Strýcová.

Šafářová narazí na Flipkensovou

Šafářová v utkání s hráčkou z druhé světové stovky Knappovou přišla v prvním setu třikrát o podání a ztratila ho 4:6. Pak už ale na servisu nezaváhala, sama vzala soupeřce podání pětkrát a dokráčela k jasné výhře.

Štěpánek s Rosolem zvládli před měsícem daviscupovou čtyřhru, ale tentokrát se jim nedařilo. "Vyřazení bolí hodně, ale musím říct, že Španělé hráli úplně bezchybně. V prvním setu nás přejeli. Ve druhém se nám nepovedla využít ani jedna z pěti brejkových šancí a to byl ten hlavní rozdíl," řekl Štěpánek.

O největší překvapení úvodu turnaje se postarala 64. hráčka světa Čeng Saj-saj z Číny, jež vyřadila favoritku na medaili Agnieszku Radwaňskou. Čtvrtá nasazená Polka prohrála 4:6, 5:7.

Do olympijské historie se zapsal Australan John Millman, který jako první muž pod pěti kruhy vyhrál zápas dvouhry bez ztráty gamu. Porážku 6:0, 6:0 uštědřil Ričardasu Berankisovi z Litvy.

Vše o LOH v Riu de Janeiro 2016 čtěte ZDE »

Muži:
Dvouhra - 1. kolo:
Nišikori (4-Jap.) - Ramos (Šp.) 6:2, 6:4,
Millman (Austr.) - Berankis (Lit.) 6:0, 6:0,
Čilič (9-Chorv.) - Dimitrov (Bulh.) 6:1, 6:4,
Edmund (Brit.) - Thompson (Austr.) 6:4, 6:2,
Daniel (Jap.) - Sock (14-USA) 6:4, 6:4,
Martin (SR) - Kudla (USA) 6:0, 6:3,
Tsonga (5-Fr.) - Džazírí (Tun.) 4:6, 7:5, 6:3,
Elias (Portug.) - Kokkinakis (Austr.) 7:6 (7:4), 7:6 (7:3). 

Čtyřhra - 1. kolo:
Bautista, Ferrer (8-Šp.) - Štěpánek, Rosol (ČR) 6:1, 6:4.

Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:
Strýcová (16-ČR) - Wickmayerová (Belg.) 7:6 (8:6), 6:1,
Keysová (7-USA) - Koviničová (Č. Hora) 6:3, 6:3,
Konjuhová (Chorv.) - Becková (Něm.) 7:6 (7:5), 6:1,
Mladenovicová (Fr.) - Kruničová (Srb.) 6:1, 6:4,
Suárezová (9-Šp.) - Ivanovičová (Srb.) 2:6, 6:1, 6:2,
Erraniová (It.) - Bertensová (Niz.) 4:6, 6:4, 6:3,
Kasatkinová (Rus.) - Džabúrová (Tun.) 3:6, 7:6 (7:4), 6:1,
Čeng Saj-saj (Čína) - A. Radwaňská (4-Pol.) 6:4, 7:5,
Niculescuová (Rum.) - Cepedeová (Par.) 6:2, 6:3,
Šafářová (ČR) - Knappová (It.) 4:6, 6:1, 6:1,
Watsonová (Brit.) - Pcheng Šuaj (Čína) 6:4, 6:7 (5:7), 6:3.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud