Romana Barboříková
8. srpna 2016 • 17:45

Klidné střelnice? Omyl. Jde o show, někde je hluk jako na diskotéce

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RIA | Tleskání, pískot, rachot řehtašek. I tak to může vypadat na střelnici. Dříve tam přitom bylo slyšet téměř upadnout špendlík. Časy se ale mění a i tato disciplína jde vstříc divákům, kteří chtějí nějakou show. Takže i v olympijském závodu slyšíte hrát v halách hlasitou hudbu, fanoušci roztleskávají, hlasitě křičí. A závodníci se tím nesmí nechat rozhodit.



 „V Rakousku, tam je to diskotéka. Jsou mezi nimi repráky, hraje tam tvrdá muzika. Já když tam za Filipem sedím, naskakuju nad židlí,“ přibližuje atmosféru Jan Videcký, trenér Filipa Nepejchala, který v pondělí ve vzduchové pušce skončil na 35. místě.

Ještě na OH v Londýně to bylo tak, že ve střeleckých halách muselo být absolutní ticho, aby se olympionici mohli soustředit. V Riu je hlučno už při kvalifikaci a při finále pak přichází peklo.

Nejde ale o žádnou novinku, střelci to znají už z posledních zhruba čtyř let při závodech. „Chtějí to zatraktivnit pro diváky. Od příštího roku bude muset hrát muzika při závodě, teď je to jenom při finále. Asi vydají směs hudby, co bude předepsaná,“ odhaduje Videcký.

Trefené terče během olympijského závodu ve střelbě na LOH v Riu
Trefené terče během olympijského závodu ve střelbě na LOH v Riu

Zatím nejbouřlivější atmosféru zažil se svým sedmnáctiletým svěřencem v Rakousku při závodu Pannonia Trophy. „To je normálně diskotéka, jsou mezi nimi repráky, ze kterých hraje tvrdá muzika. Když tam za ním sedím, naskakuju nad židlí,“ vypráví kouč.

Na olympiádě to zatím probíhá vcelku poklidně, když se něco povede v kvalifikaci, zatleská se. „Ve finále je pak povoleno cokoli,“ dodává. Třeba na posledním mistrovství Evropy byl prý ve finále takový hluk, že nebylo slyšet vlastního slova. Střelcům to ale nevadí. „Spousta z nich to vítá a říká: Hele, něco mi to odbourá, něco si mezi střelbou poslouchám, nejsem tak zahloubaný do sebe.“

Ale rozhodit je to může. Je to taková zkouška psychické síly a soustředění. „Když se střílí o čtvrté místo a o medaile, začíná se nepravidelně tleskat a zrychlují, jak se blíží čas výstřelu. Úplně stejné jako při atletice na skocích, používají řehtačky, krabice s patronami, rachtají tím,“ říká Videcký.

Střelci se na to navíc mohou připravovat. Třeba Nepejchalovi při trénincích pouští rádio.

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte ZDE >>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud