Romana Barboříková
5. srpna 2016 • 16:45

Emoce na olympijské střelnici. Někteří se málem porvali, říká Kostelecký

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RIA | Tohle na olympiádě ještě nezažil. Střelec David Kostelecký už od své první návštěvy na olympijské střelnici v Riu de Janeiro jen kroutil hlavou. A to se nezměnilo ani pár dní před jeho závodem. Nebyl spokojený se střelnicí a také ho udivilo chování jiných závodníků a trenérů, kteří se kvůli tomu, aby si zastříleli víc, málem i poprali. Český reprezentant to už ale neřeší a je v klidu.



Slunce, vítr, déšť. A málem i rvačka. To vše už na olympijské střelnici zakusil David Kostelecký, který ve své disciplíně trap absolvuje už pátou olympiádu. Tahle je ale podle jeho vyprávění unikátní.

Už po první návštěvě před čtyřmi měsíci byl z místa, kde se bude bojovat o medaile v jeho disciplíně, rozčarovaný. A ani po této době není spokojený. K výrazným úpravám nedošlo.

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte ZDE >>

„Akorát by měli vyměnit terče, ale nevíme kdy. Střílíme na ty staré, co jsme zkoušeli na Světovém poháru,“ informoval jednačtyřicetiletý Čech. Ve svých letech už ale tyhle věci neřeší.

„Nenecháváme se tím rozhodit. Jenom nechápeme, že to tak v dnešní době postaví a mezinárodní federace to nepohlídá. Základ je, že to je pro každého stejné a musíme se s tím porvat.“

A někteří už se rvali málem doopravdy. „Organizátoři neudělali systém a s trenérem Petrem Hrdličkou jsme se tomu smáli. Ale byli tací, kteří aby si mohli zastřílet víckrát, snažili se předbíhat a skoro se poprali,“ vyprávěl s úsměvem Kostelecký.

Blízko rvačky byli i trenéři

Nešlo ale jen o půtky mezi samotnými střelci, zapojili se do nich i trenéři. Češi se nestrkali, na což Kostelecký doplatil tím, že si zastřílel míň. Na olympijské hry věc dost nevídaná.

S různými intrikami má zkušenosti i z minulých let. Například loni ho při mistrovství Evropy diskvalifikovali kvůli tomu, že měl údajně těžší náboje, než dovolují pravidla. Už tehdy si nechal schválně náboje převážit, ale na žádné pochybení on sám nepřišel. A byl z toho rozčarovaný tak, že v jednu chvíli i pochyboval, jestli chce ještě ve své kariéře dál pokračovat. Teď už je to ale za ním.

Kostelecký: Já jsem nejstarší v české výpravě?
Video se připravuje ...

„Čas to otupí. Ale bohužel všechny zprávy, které jsme pak dostávali, vyznívaly tak, že to byla intrika na nás,“ prohlásil rodák z Brna.

V Riu je na svých pátých Hrách, ty v Pekingu dokonce vyhrál, takže zkušeností už má spoustu. Ty by mu mohly pomoci ve zdejších nestandardních podmínkách hlavně po psychické stránce. Za ta léta už ví, jak těžké situace zvládat. Třeba teď se raději ani nedíval na předpověď počasí. „Vždy jsem se modlil, ať neprší, a v Pekingu pršelo. Věci, které neovlivním, nemá cenu řešit,“ říká. V Riu už si vyzkoušel snad všechno. Hlavně nepříjemný vítr.

„To jsem nečekal, že to tak bude. Pak nám i pršelo. Problém ale je, když je pod mrakem, to je hůř vidět,“ dodává jediný český zástupce v trapu na OH v Riu.

PROGRAM TRAPU MUŽŮ
Neděle kvalifikace (1. den) 14.30
Pondělí kvalifikace (2. den) 14.30
semifinále 14.30 o 3. místo 20.30 o 1. místo 20.45

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud