Martin Hašek
15. srpna 2016 • 05:10

Nesmrtelného Bolta zastínil světový rekord na čtvrtce

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jamajský sprinter Usain Bolt přitahuje světové rekordy. Znovu se to potvrdilo v noci na pondělí, i když Boltovi stačil k třetímu olympijskému triumfu na stovce čas 9,81 sekundy. Světový rekord ale zlomil jihoafrický čtvrtkař Wayde van Niekerk, který časem 43,03 sekundy překonal 17 let starý světový rekord legendárního Američana Michaela Johnsona.



Bolt je stále král. Ve finále olympijské stovky v Riu to dokázal bez vší pochybnosti. Bolt vyhrál třetí olympijský titul v řadě a druhého Američana Justina Gatlina porazil o suverénních osm setin sekundy.

„Někdo řekl, že se můžu stát nesmrtelným. Ještě dvě medaile a můžu si to odškrtnout. Nesmrtelný,“ prohlásil Bolt, který se letos trápil s bolavými zády a zraněným stehenním svalem.

„Je to dobrý start. Vždycky budou pochybovači. Jsem ale v lepší formě než v minulé sezoně,“ uvedl Bolt. „Závod byl brilantní. Neodstartoval jsem rychle, ale jsem šťastný, že jsem vyhrál. Říkám jsem vám, že to dokážu.“

Pohledem statistik zůstal Boltův výkon ve stínu magického běhu jihoafrického čtvrtkaře Waydea van Niekerka, který nechal fanoušky v úžasu. Ačkoli běžel v nevýhodné osmé dráze, vyhrál ve světovém rekordu 43,03 sekundy.

„Věřil jsem, že světový rekord můžu překonat. O téhle medaili jsem vždycky snil,“ uvedl van Niekerk, který překonal čas 43,18 Američana Michaela Johnsona, jenž v tabulkách držel od světového šampionátu 1999 v Seville.

Usain Bolt slaví zlato ze stovky v Riu
Usain Bolt slaví zlato ze stovky v Riu

„Jsem šťatný, že jsem byl součástí závodu, v němž se tvořila historie. Musíme dostat náš sport na piedestal,“ prohlásil obhájce titulu Kirani James z Granady, který skončil druhý.

Úspěch zažila i česká atletika, výškaři Jaroslavu Bábovi stačil vyrovnaný nejlepší výkon sezony 226 centimetrů na první pokus k postupu do finále.

„Samozřejmě jsem rád za to, že se to povedlo,“ radoval se Bába. „Bylo to napínavé do poslední chvilky. Kluci tam skákali, shazovali. I když jsem jim přál, aby to skočili, ale je to olympiáda, je to boj. Štěstí stálo při mně. Jsem strašně rád, že si ještě jednou zaskáču finále.“

Bába se, na rozdíl od minulé olympiády v Londýně, probil do finále. Letos paradoxně nezažívá radostnou sezonu.

„Nemůžu se srovnat s rozběhem, z rozběhu se nemůžu pořádně odrazit, čekám, až to chytnu. Někdy to člověk chytne na jeden skok a už se drží na vlně,“ doufá Bába. „Chtěl jsem postoupit do finále, teď bude další cíl dostat se do osmičky, uvidíme, co se bude dít. Třeba se ve finále chytnu, budu tomu věřit.“

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte ZDE >>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud