16. srpna 2016 • 22:32

Pětibojařům padal do bazénu popel. Plavali jsme v ohništi, řekl Svoboda

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

S neduhy brazilské olympiády se vypořádávají i moderní pětibojaři připravující se v Riu na závod. V pondělí jim padal v oblasti Deodoro při tréninku do bazénu popel z ohně hořícího na protějším kopci, nedá se střílet večer, jak si plánovali. Očekávají ale na závod vynikající koně.



"Co se týče organizace, tak je to na brazilský způsob. Nějak to funguje, ale není to dokonalý. Byli jsme na to připraveni, takže naše očekávání zapříčinilo to, že se člověk moc nerozčiluje," řekl v klidu olympijský vítěz z Londýna David Svoboda .

Svoboda i trenér Jakub Kučera jsou společně na třetí olympiádě a v Pekingu a především před čtyřmi lety ve Velké Británii bylo vše perfektní. "Tady závod není připravený úplně tak, jak by měl být. V porovnání s posledními olympiádami je to tady nestandardní z hlediska dopravy a všeho okolo," konstatoval Kučera.

Pětibojaři jsou v Riu od neděle a při prvním plaveckém tréninku je čekalo nemilé překvapení. "Hořel nějaký kopec, takže bazén byl plný popela," hlásil olympijský novic Jan Kuf . "Padaly větší i menší kousky. Bylo to zajímavý, v ohništi jsme si zaplavali, ale o nic nešlo. Jenom jsme měli špinavou vodu v bazénu," dodal Svoboda.

Kuf doplnil, že druhý den už byla při tréninku voda čistá. "Takže se plavalo fajn," řekl. Oheň byl podle Svobody ale poměrně rozsáhlý. "Takže to možná bylo trošku nebezpečný, ale nebáli jsme se, že shoříme," řekl s úsměvem Svoboda.

Koně skáčí vysoko, těší Svobodu

Jelikož se závod uskuteční večer a při zdejším závodě Světového poháru bylo okolí stadionu tmavé, chtěli Češi simulovat soutěžní podmínky. Proto si rezervovali časy dlouho dopředu a Brazilci jim vše přislíbili. A výsledek? "Tréninková střelnice je někde jinde a prakticky tam nejsou světla, takže oni vše splnili, ale trénovat večer se nedá," řekl Kučera.

Těšit se pětibojaři zato můžou na parkur. Kvalita koní se dá čekat vysoká. "V Brazílii je jízda na koni, i když to tak nevypadá, jeden ze sportů, který má úroveň a tradici. Chyby budou pramenit spíš z toho, že parkur a koně budou příliš kvalitní na jezdeckou úroveň některých pětibojařů a spíše pětibojařek," mínil Kučera.

Jednatřicetiletý Svoboda, který doplatil na nekvalitní koně před osmi lety v Pekingu, se na parkur v Riu také těší. "Při svěťáku vypadali koně dobře a mohla by to být docela příjemná jízda. Skáčou hezky vysoko a jsou dobře ovladatelní. Snad se nám podaří prodat náš poctivý jezdecký trénink," řekl bývalý mistr Evropy.

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte zde >>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud