19. srpna 2016 • 09:20

Z obětí pachatelé! Jak si hvězdní plavci vymysleli zločin a co jim hrozí

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtyři američtí plavci včetně dvanáctinásobného medailisty Ryana Lochteho rozpoutali na olympiádě v Riu prvotřídní skandál. Nejdřív promluvili o tom, jak byli o víkendu přepadeni lupiči vydávajícími se za policisty. Nakonec však vyšlo najevo, že poničili nad ránem v opilosti benzínovou stanici. Projděte si rozdílné verze jejich příběhu.



První verze: Vymyšlené přepadení

Na začátku nikdo nepochyboval, že Ryan Lochte mluví pravdu. Před kamerami stanice NBC líčil, jak v městě proslulém vysokou kriminalitou došlo k loupeži, když se společně se třemi kolegy z týmu vracel taxíkem z Francouzského domu do olympijské vesnice. Lupiči, kteří se vydávali za policisty a byli ozbrojení, je měli zastavit a sebrat jim peníze a mobilní telefony. „Ukázali policejní odznak, vytáhli zbraně a řekli nám, abychom si lehli na zem. Já jsem odmítl s tím, že jsme neudělali nic špatného. Ten chlap vytáhl zbraň, natáhl kohoutek, přiložil mi ji na čelo a řekl: 'Na zem'. Dal jsem ruce nahoru a poslechl," řekl Lochte. „Hlavní je, že se nikomu nic nestalo,“ dodal následně.

Druhá verze: Co se stalo doopravdy

Do případu se začaly vkrádat pochybnosti, když se objevily nesrovnalosti ve výpovědích amerických plavců. Podle aktuální verze vyšetřovatelů plavci zastavili s taxíkem na benzínové pumpě a jelikož byly záchody zamknuté, začali močit na zeď a poničili jednu z reklam. Obsluha jim následně toalety otevřela, plavni v nich poničili vybavení. Mezitím dorazil pracovník ostrahy, který však vůbec nevytáhl zbraň, a manažer benzínové pumpy. S plavci se domluvili na zaplacení škody. Nemělo však dojít k jakémukoliv hrození zbraní, jak o tom mluvil Lochte.

Co jim hrozí dál

Ryan Lochte může být relativně v klidu. Stihl totiž odletět do USA dříve, než soud rozhodl o tom, že by měl zůstat v Brazílii. Další dva plavci Gunnar Bentz a Jack Conger byli ve čtvrtek zadrženi na letišti a odvezeni k výslechu na policii. "Oba v případu figurují jako svědci. Nedopustili se křivého svědectví, ve svých výpovědích nelhali," řekl jejich obhájce Sergio Riera. Oba sportovci se po výpovědi směli vrátit na letiště a ve čtvrtek v noci odletěli ze země.  V Riu zůstává pouze James Feigen, jenž už změnil svou původní výpověď a doufá, že dostane zpět pas. Lochte a Feigen mohou být obviněni z křivého svědectví, za což v Brazílii nehrozí trest odnětí svobody. Podle agentury AP ale policie zvažuje také navrhnout obvinění z falešného nahlášení zločinu a ničení majetku, jež obě mohou vynést šest měsíců ve vězení či pokutu. Šéf policie Fenrando Veloso řekl, že by se měli omluvit všem obyvatelům města za své lži. „Nelhali pouze v jediné věci: že byli opilí,“ řekl policejní šéf.

Americké plavce zachytila na benzínové pumpě průmyslová kamera
Americké plavce zachytila na benzínové pumpě průmyslová kamera

Více o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte ZDE>>>

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud