Ivo Pospíšil
22. srpna 2016 • 11:20

Sagana zdrtily v Riu problémy. Byl třetí, pak přišly pády a běhy do depa

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RIA | S tlakem v pneumatikách a správným nastavením svého kola se Peter Sagan na olympijské trati pro bikery trápil už při trénincích. „Pořád testuje a řeší jako jediný správné gumy. Prostě s tím nemá zkušenosti. Měl defekt, nějaké pády, ale to k tomu patří. Musí to vychytat, protože neměl na přípravu tolik času,“ vyprávěl o něm před startem nakonec stříbrný Jaroslav Kulhavý. Sagan po konci závodu neměl důvod k oslavám.



Defekty a drsné tempo stály slovenského reprezentanta pěkné umístění. Top 30 mu byla zapovězena - úřadující mistr světa ze silniční cyklistiky se sice v ostře sledované olympijské premiéře mohl umístit v pořadí jako pětatřicátý, cíl ovšem ze svého kola nakonec nespatřil. Jelikož ho soupeři předstihli o kolo, v celkové klasifikaci nakonec chyběl.

„S úplně nejlepšími jsem sice nemohl držet krok, na to nemám zkušenosti, ale mohlo to skončit lépe. Až na ty technické potíže se mi totiž jelo dobře,“ posteskl si slovenský cyklista v rozhovoru pro RTVS.

Přitom hned ze začátku oslnil. Navzdory startu z poslední sedmé řady - devětačtyřicátého místa (podle světového rankingu mu totiž patřila až 900. příčka), se za pár zatáček propracoval mezi elitu a při prvním průjezdu 3,3 kilometru byl dokonce na třetím místě.

„Ten start byl hodně vydařený a umístění velmi dobré,“ pochvaloval si.

Jelikož soupeři předstihli Petra Sagana o kolo, v celkové klasifikaci nakonec chyběl.
Jelikož soupeři předstihli Petra Sagana o kolo, v celkové klasifikaci nakonec chyběl.

Jenže ve chvíli, kdy se do čela dostal i Jaroslav Kulhavý a nasadil větší tempo, vítěz letošních tří etap na Tour de France se pomalu propadal. Před osmým kilometrem ho už kamery zabíraly v depu, jak mu mechanici mění kvůli defektu pneumatiku u předního kola.

„V posledním úseku toho kola jsem píchl gumu a musel běžet po trati do depa. Vyměnil jsem to a snažil se jet zase dopředu, což se mi dařilo, ale v dalším kole jsem píchl zase a opět těsně za depem. Takže jsem tam musel znovu běžet. Takové jsou prostě biky, s tím se nedá nic dělat,“ krčil rameny.

Slovák se tak postupně propadal hlouběji do pole a dvě kola před koncem měl na vedoucího Nina Schurtera manko přes osm minut. Nakonec mu nebylo dopřáno ani to poslední, co by chtěl - dokončit závod.

V předposledním kole totiž musel po technických potížích odstoupit úplně a ještě před vyhlášením vítězů projel mixzónou na kole pryč.

„Dlouho jsem na horských kolech nejezdil, takže jsem rád, že jsem to po sedmi letech mohl zase okusit,“ přiznal a na otázku, kdy se zase vrátí k silničním závodům, neutrálně prohodil. „Nevím. Chci se z toho nejdřív trochu dostat,“ dodal cyklista s přezdívkami Rambo nebo Terminátor.

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte zde >>

Jaroslav Kulhavý oslavuje stříbrnou medaili z Ria
Video se připravuje ...

Jaroslav Kulhavý v českém domě oslavuje zisk stříbrné medaile
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud