13. září 2016 • 23:00

Kdo může legálně dopovat? Hackeři zveřejnili i tajná data sester Williamsových

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Světová antidopingová agentura WADA oznámila další útok hackerů na svůj administrační systém. Tentokrát z něj unikla tajná data sportovců týkající se olympijských her v Riu de Janeiro. Skupina, která vystupuje pod jménem Fancy Bears, se zaměřila na americké sportovkyně. Zveřejnila údaje ze záznamů o udělených výjimkách pro terapeutické užití zakázaných látek a pohrozila, že publikuje další informace.



Mezi zveřejněnými záznamy jsou i lékařská data tenisových hvězd Sereny a Venus Williamsových či čtyřnásobné vítězky z Ria ve sportovní gymnastice Simone Bilesové. "WADA nastalé situace velice lituje a je si dobře vědoma, jakou hrozbu to pro sportovce představuje, když se jejich důvěrné informace takovýmto kriminálním činem prozradily," uvedl generální ředitel Olivier Niggli v oficiálním prohlášení.

Systém WADA se stal terčem hackerů už v srpnu, kdy byl napaden účet ruské běžkyně Julije Stěpanovové, která pomohla rozkrýt dopingový skandál v ruském sportu. Útočníci se dostali mimo jiné k informacím pro dopingové komisaře o místě pobytu třicetileté půlkařky, která se od vypuknutí aféry skrývá.

"WADA odsuzuje tyto pokračující kybernetické útoky, které mají za cíl podkopat WADA a celosvětový dopingový systém," uvedl Niggli. "WADA dostala od bezpečnostních složek informaci, že jsou tyto útoky vedeny z Ruska," dodal.

Rusko se od útoku rozhodně distancovalo. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ruským médiím řekl, že přímé zapojení vlády nebo ruských tajných služeb do aféry je zcela vyloučeno.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud