2. září 2021 • 14:15

Pozdvižení na paralympiádě: koulaři sebrali zlato, přišel pozdě

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pozdní příchod připravil malajského koulaře Muhammada Ziyada Zolkefliho o druhou zlatou medaili z paralympijských her. Obhájce vítězství z Ria de Janeiro v úterní soutěži kategorie F20 pro sportovce s mentálním postižením dvakrát vylepšil vlastní světový rekord až na 17,94 metru, ale po protestu ukrajinského týmu o první místo přišel.



Do svolavatelny totiž přišel tři minuty po stanoveném čase. Stejně dopadli ještě další dva koulaři z Austrálie a Ekvádoru, u kterých je ve výsledkové listině stejně jako u Zolkefliho uvedeno, že nestartovali.

Po diskvalifikaci malajského favorita vyhrál Ukrajinec Maksym Koval v novém světovém rekordu 17,34 před krajanem Olexandrem Jarovým.

Verdikt rozhodčích vyvolal řadu nesouhlasných reakcí, na twitteru ho kritizoval i malajský ministr sportu Khairy Jamaluddin, který ho označil za hanebnost. „Naprostá ostuda, která jde proti duchu paralympiády. Pokud nebyli včas ve svolavatelně, neměli jste jim v první řadě dovolit soutěžit. Ukradená zlatá medaile a světový rekord,“ napsal.

Mluvčí Mezinárodního paralympijského výboru Craig Spence se však za rozhodčí postavil. Diskvalifikovaní vrhači neuspěli ani s obhajobou, že hlášení neslyšeli nebo mu nerozuměli. „Je mi líto. Pravidla jsou pravidla,“ uvedl.

Na adresu Ukrajinců se snesla na sociálních sítích řada urážek. „Sledujeme to. Nebyla to chyba Ukrajinců, ten Malajec přišel pozdě. Jiní tam byli o pět minut dříve,“ uvedl mluvčí.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud