1. září 2021 • 10:11

Paráda na paralympiádě! Peška má zlato, Česku přibylo stříbro i bronz

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Adam Peška vyhrál na paralympijských hrách v Tokiu turnaj v boccii a po lukostřelci Davidu Drahonínském získal pro českou výpravu druhou zlatou medaili. Čtyřiadvacetiletý debutant pod pěti kruhy, jenž startuje v kategorii postižení s dětskou mozkovou obrnou, prošel soutěží ve třídě BC3 bez porážky a v dramatickém finále zvítězil v tie-breaku nad Řekem Grigoriosem Polychronidisem.



Český tým ve středu v Tokiu získal kompletní sbírku medailí. Stříbro přidala lukostřelkyně Šarka Musilová a bronz stolní tenisté Jiří Suchánek a Petr Svatoš. Celkem už mají handicapovaní sportovci v Tokiu na kontě po dvou zlatých, stříbrných i bronzových medailích.

Peška, jemuž lékaři v šesti letech diagnostikovali svalovou dystrofii Duchenne, vyhrál na paralympiádě všechny tři zápasy v základní skupině a v úterý ovládl čtvrtfinále i semifinále. Utkání o zlato zahájil ziskem tří bodů v první směně, ale soupeř v následujících třech postupně vyrovnal. Za stavu 3:3 rozhodl tie-break, který pro sebe rozhodl člen TJ Léčebna Košmberk.

Adam Peška v soutěži v boccii získal na paralympiádě zlato
Adam Peška v soutěži v boccii získal na paralympiádě zlato

Musilová ziskem individuálního stříbra zopakovala umístění ze soutěže smíšených dvojic, ve které v Tokiu skončila druhá s Davidem Drahonínským. Třicetiletá tetraplegička ve vyřazovací části porazila tři soupeřky a až ve finále podlehla 131:142 světové jedničce Čchen Min-i z Číny, která se blýskla paralympijským rekordem.

Česká vozíčkářka získala na paralympiádě první medaili v sólo soutěži, v níž bylo jejím maximem šesté místo z minulých her v Riu. V Brazílii byla s Drahonínským třetí v mixu.

Suchánek se Svatošem měli jistý minimálně bronz v kategorii W3 už postupem do semifinále a v něm nestačili na německé duo Thomas Brüchle, Thomas Schmidberger. Čeští vozíčkáři prohráli 0:3 úvodní čtyřhru, a když Svatoš proti Brüchlemu uhrál jen set, bylo rozhodnuto a poslední duel se neuskutečnil.

Devětatřicetiletý Suchánek, který v individuální soutěži neobhájil třetí místo z Ria a skončil pátý, získal druhou paralympijskou medaili, o devět let mladší Svatoš ozdobil ziskem bronzu svůj debut pod pěti kruhy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud