Jan Denemark
29. listopadu 2021 • 16:26

Supertalent sní o olympiádě. Sci-fi to není, Mičkov jako nástupce Ovečkina

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je odskočený vrstevníkům, se schopnostmi daleko převyšující svůj věk. Už od dětství vykazuje fenomenální výkony. Matvei Mičkov, šestnáctiletý ruský supertalent, hodně uspíšil vstup do světového povědomí. Na turnaji Karjala v dresu seniorské reprezentace zaujal dech beroucím gólem a hlasitě si řekl o další nominace. Třeba o tu olympijskou, o které sní. Jistě, konkurence je obrovská, nicméně úplné sci-fi to není.



Protahoval se v hloučku spoluhráčů v červených soupravách a podle prvního pohledu byste si snadno řekli, že jde možná o fanouška, co se přidal ke svým hrdinům. Výškou menší a postavou drobnější kluk však po nazutí bruslí mezi parťáky dokonale zapadl. Matvei Mičkov si ve Finsku na turnaji Karjala rychle uzmul pozici ve druhé formaci a v elitním přesilovkovém komandu.

Trefil se proti Švédsku, čímž překonal Alexandra Ovečkina a stal se nejmladším střelcem v historii sborné. Gól dal pak i v zápase proti českým hokejistům.

Mimochodem, je to pouhých sedm měsíců od chvíle, kdy Mičkov zničil třemi brankami českou osmnáctku při debaklu 1:11 na mistrovství světa. Nyní odjížděl po jeho trefě smutně z ledu i výběr kouče reprezentačního áčka Filip Pešána.

„Kolikrát nás tam motali v pásmu a zavřeli nás. Jsou dobří. A samozřejmě nás to štvalo. Nekouše se snadno, když si z vás mladší kluci, ne že dělají srandu, ale točí vás v pásmu,“ okomentoval prohru 2:5 proti mladému ruskému výběru útočník Matěj Blümel.

Kdo je Matvei Mičkov

  • 16letý ruský talent a útočník (narozen 9. prosince 2004)
  • vyrůstal v Permu, v 10 letech se přesunul s rodinou do Jaroslavle, od minulé sezony hraje za Petrohrad
  • překonal ruské dorostenecké maximum Nikity Kučerova, když v jedné sezoně v 26 zápasech nastřílel 70 gólů a posbíral 109 bodů
  • s ruským národním týmem v roce 2020 vyhrál olympiádu mládeže ve švýcarském Lausanne
  • je favoritem na pozici jedničky v draftu NHL 2023 společně s Kanaďanem Connorem Bedardem
  • fintou s „lakrosovým“ zakončením se blýskl na posledním MS osmnáctek i nedávném turnaji Karjala

Evropa rozdýchává jedinečný zážitek z Mičkovova „lakrosového“ gólu, jenž hned zahltil sociální sítě. A zároveň se chystá na další soupeření světových velmocí na ledových plochách. V roce 2023 totiž míří na draft jak ruský střelec, tak kanadský génius Connor Bedard. Zatímco mladík ze země kolébky hokeje na průnik do dospělých pater ještě čeká, jeho protějšek z matičky Rusi už mluví o olympiádě.

„Každý hráč o tom sní,“ řekl po úvodním utkání v reprezentaci pro web Sport Express.

Stal by se tak jasně nejmladším hráčem, jenž kdy na takovém turnaji startoval.

„Viděli jsme spoustu šestnáctiletých střelců, kteří dávají krásné góly a pak mizí z radaru,“ varoval však rychle Vjačeslav Fetisov, ruská hokejová legenda. Fakt je ten, že mladíčkova nominace by byla ohromným překvapením. Po entrée na vrcholnou scénu to však není nic, nad čím lze během vteřiny mávnout rukou. Karjala ukázala, že dospělý hokej zvládne naprosto v klidu. „Když je vám šestnáct a hrajete v seniorské reprezentaci, jste dobrým hráčem, to je jasné. Má před sebou zářivou budoucnost. Ale hrát dobře v šestnácti nestačí. Musíte hrát dobře v sedmnácti, v osmnácti a dál. Musíte se zlepšovat každý rok,“ doplnil i trenér švédské reprezentace Johan Garpenlöv, jenž musel ze střídačky sledovat právě úžasnou „lakrosovou“ trefu soupeře. „Jestli je to nástupce Ovečkina a já od něj dostal takový gól, tak se rád stanu součástí historie,“ doplnil svého trenéra se smíchem švédský gólman Gustaf Lindvall.

Aby se přání stalo realitou a v Pekingu opravdu kroužil šestnáctiletý junák, musel by na pravém křídle předčit třeba někoho ze čtveřice Nikita Kučerov, Andrej Svječnikov, Alexander Radulov nebo Vladimir Tarasenko. Nemluvě o nespočtu hráčů z KHL. Nicméně v nedávné minulosti už podobná situace nastala. Pro Hry v Soči v roce 2014 si trenér Zinetula Biljaletdinov překvapivě vybral osmnáctiletého Valerije Ničuškina, jenž se tehdy rychle chytil v dresu Dallasu v NHL.

O dva roky mladší Mičkov v kariéře na dospělé klubové úrovni sehrál zatím pouze dvanáct duelů a zaznamenal pět bodů. Olympijská nominace by tak rozhodně překvapením byla. Ale jak řekl sám talent: „Každý o tom sní.“ A jestli někdo v hokeji v posledních měsících dokázal, že sny se dovedou zhmotnit, pak je to právě odchovanec Petrohradu.

12

Tolik zápasů dosud sehrál Matvei Mičkov v aktuální sezoně KHL za Petrohrad, připsal si pět bodů (2+3).

Nejmladší střelci ruské reprezentace

Matvei Mičkov 16 let, 11 měsíců a 4 dny
Alexandr Ovečkin 17 let, 11 měsíců a 21 dní
Nikita Čibrikov 17 let, 11 měsíců a 29 dní
Daniil Čajka 18 let a 14 dní
Jevgenij Malkin 18 let, 8 měsíců a 22 dní

Vstoupit do diskuse
0
Play off
Články odjinud


Články odjinud