Ondřej Kuchař
14. února 2022 • 21:20

Narodil se, aby hrál hokej. Kouzelný mladík (19) je hvězdou olympiády

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z PEKINGU | Ještě nikdy nehrál dospělou soutěž. Jednička posledního draftu NHL Owen Power pořád válí na univerzitě. Hvězdný mladíček už však za sebou má seniorské mistrovství světa a teď válí i na olympiádě. Připravte se, že tenhle hoch může klidně patřit k nejlepším hráčům celého turnaje. „Power je nejlepší bek na kanadské soupisce. Bez debat,“ shodují se experti.



Jejich soupiska měla být ta vůbec nejnatřískanější. Connor McDavid, Sidney Crosby, Nathan MacKinnon nebo Brad Marchand? Místo nich ale Kanada do Pekingu přivezla borce, o kterých průměrný hokejový fanoušek třeba ani neslyšel. Výjimkou budiž snad pouze Erik Staal. „Je to olympiáda. To je asi jediný důvod, proč se o tuhle kanadskou soupisku zajímat,“ psal už před startem Her natvrdo Scott Wheeler, expert uznávaného severoamerického webu The Athletic.

Rovnou však jmenuje důvody, proč by kanadský hokejový národ měl o olympiádu alespoň letmým pohledem zavadit. Hlavním bodem je účast komety budoucnosti Owena Powera. Obránce byl v posledním draftu vybrán jako celková jednička Buffalem. Do NHL zatím ale nenaskočil, byť fyzicky by na to jistě měl. Měří 197 centimetrů, váží metrák. Stejně se ale rozhodl zůstat ještě rok na michiganské univerzitě. V NCAA vede jasně bodování obránců s 26 body ve 24 zápasech.

OWEN POWER NA OLYMPIÁDĚ

zápasy: 3
body: 1 (0+1)
plus/minus: +2
střely: 9
průměrný čas na ledě: 20:55

„Power je nejlepším obránce na kanadské soupisce, tím jsem si jistý. On musí být ten, kdo bude mít místo na první přesilovce a dostane na ledě spoustu minut. V této sezoně ho bedlivě sleduji, jeho výkony jsou neuvěřitelné. Věřím, že tenhle turnaj bude pokračováním jeho vzestupu. Nebojím se, že by se z velké akce rozklepal, zvládne to,“ je si jistý Wheeler, expert na mladé zámořské hráče.

Jak předpověděl, tak se stalo. Power je po třech utkáních javorových listů v Pekingu jasně nejvytěžovanějším bekem týmu. Kouč Claude Julien ho posílá na přesilovky, vytvořil elitní tandem s Matem Robinsonem z Petrohradu. V sobotním zámořském derby s USA odehrál mladík přes 22 minut, třikrát vystřelil. I přes prohru 2:4 nebyl u žádného inkasovaného gólu. Ve třetím utkání proti Číně (5:0) zapsal první bod na turnaji za asistenci, vypálil celkem pět střel.

Z Powera vyzařuje klid a sebevědomí. Na obránce si senzačně rozumí s pukem, hlavu má neustále nahoře. Očima jako by skenoval led a jeho procesor v hlavě v mikrosekundách vyhodnocoval nejlepší možnosti pro ideální rozhodnutí. „Je přede všemi v tom, jak o hře uvažuje,“ řekl o něm jeho bývalý trenér z týmu Chicago Steel v OHL Brock Sheahan.

Dobře si Powera pamatují čeští mladíci, kterým v prosinci na MS juniorů nasázel hattrick. Ve dvou duelech uhrál mezi staršími soupeři celkem pět bodů. Pak byl turnaj vinou covidu zrušen. „Patří mezi těch pár lidí, kteří se narodili, aby hráli hokej. Jeho přirozený instinkt je neskutečný, je to něco, co se prostě nenaučíte,“ chválí beka development kouč Sabres Nathan Paetsch.

Owen Power a Corban Knight slaví gól Kanady v utkání proti Číně
Owen Power a Corban Knight slaví gól Kanady v utkání proti Číně

Druhým supertalentem v kanadské nominaci je útočník Mason McTavish. Ten byl v nedávném draftu vybrán ze třetího místa Anaheimem. Za Ducks už dokonce naskočil na devět utkání, pak se ale vrátil zpátky do juniorské soutěže. V osmi zápasech po návratu mezi vrstevníky uhrál 14 bodů. Také jeho se Julien nebojí využívat. V Pekingu ho postavil do prvního útoku vedle kapitána a hvězdy Her Erica Staala.

„Fyzicky je silnější než leckteří o deset let starší hráči. Doufám, že trenéři postaví McTavishe do bodovací role a použijí ho v přesilové hře. Má smrtící střelu ze střední vzdálenosti a schopnosti na hru kolem branky,“ hodnotí osmnáctiletého forvarda Wheeler.

V Číně chtějí Kanaďané bojovat o cenný kov. „Měli by se bít o medaili. Výběru určitě chybí rychlost a špičkové dovednosti, ale kompenzuje to zkušenostmi a několika výjimečnými talenty,“ píše kanadský novinář.

Bez skrupulí vyhlásil metu trenér Julien. „Tlak znamená, že se bojíte selhání, zatímco příležitost znamená, že se těšíte na výzvu a jste připraveni uspět,“ řekl. „My jsme tu pro zlato!“ vypálil. To javorové listy naposledy braly v roce 2014 v Soči. Na poslední olympiádě v Pchjongčchangu, kde rovněž chyběli hráči NHL, získala Kanada bronz.

Cestu v play off teď začne v úterním osmifinále, kdy se podruhé střetne s domácí Čínou.

Góly

Domácí: 06:57. Weal, 09:55. Weal, 26:36. Tambellini, 28:39. Tambellini, 32:05. O'Dell, 55:55. E. Staal, 58:19. Jack McBain

Hosté: 15:32. C. Kane, 39:00. C. Kane

Sestavy

Domácí: Tomkins (Pasquale) – Power, M. Robinson, Wotherspoon, Noreau (A), Barberio, Demers, M. Ellis – Jack McBain, E. Staal (C), McTavish – C. Knight, Tambellini, Weal – Street, Johnson, O'Dell – Winnik, Cracknell, Desharnais (A) – Ho-Sang.

Hosté: J. Smith (21. P. O'Brien) – Sproul, Chelios, D. Osipov, T. Schultz (A), Fram, Yuen, Čchen, P. Čang, Jen – S. Foo, Lockhart, P. Foo – Čung, C. Kane, C. Čang – Yip (C), Werek, Tyler Wong (A) – Jen, Ying.

Rozhodčí

Tscherrig (SUI), Vikman (FIN) – Obwegeser (SUI), Ondráček (CZE)

Stadion

National Indoor Stadium, Peking

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 20. 2. 2022
16:28
20. 2. 2022
Martina Sáblíková

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: „Zakončení se sportovci je vždy krásné, ale já upřímně mám radši zahájení. Když vidím, jak zhasíná oheň, tak končí čtyřletá etapa a mně to přijde hrozně smutné,“ řekla česká vlajkonoška Martina Sáblíková. Přiznala, že před začátkem her měla strach, jak bude olympiáda v Číně vypadat. „A myslím si, že jsem nebyla jediná. Ale myslím, že to bylo zvládnuté na jedničku,“ uvedla čtyřiatřicetiletá rychlobruslařka a pochválila vedení české výpravy za servis pro sportovce.

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:52
20. 2. 2022
 

Osmou držitelkou Ceny Věry Čáslavské za mimořádné zásluhy žen ve sportu a olympijském hnutí je bývalá mistryně světa v trojskoku Šárka Kašpárková.

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:38
20. 2. 2022
 

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Podívejte se na sestřih z krásného loučení s olympiádou!

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:34
20. 2. 2022
 

Jen dvě medaile z Pekingu místo sedmi z Pchjongčchangu. Podle předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala ale problém českého sportu není v počtu medailí, nýbrž v nefunkčním systému českého sportu. „Myslíme si, že to vždycky nějak utáhneme,“ říká Kejval. Rozhovor čte zde: Za čtyři roky se nezměnilo nic, hokejisti se scházeli jak švábi na pivo

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:20
20. 2. 2022
 

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Olympijský oheň zhasl, nad Ptačím hnízdem se takhle rozzářil ohňostroj i nápisy Jeden svět, Jedna rodina...

Závěrečný ceremoniál olympiády v Pekingu a zhasnutí olympijského ohně Závěrečný ceremoniál olympiády v Pekingu a zhasnutí olympijského ohně Závěrečný ceremoniál olympiády v Pekingu a zhasnutí olympijského ohně Závěrečný ceremoniál olympiády v Pekingu a zhasnutí olympijského ohně

Vstoupit do diskuse
0
Play off
Články odjinud


Články odjinud