Ondřej Kuchař
14. února 2022 • 17:00

Česká pohoda versus švýcarský dril. Jak se lišila příprava na předkolo

Autor: Ondřej Kuchař, zoh
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z PEKINGU | Střihli si poslední trénink před úterním osmifinálovým duelem. A přístup k němu byl v obou táborech diametrálně odlišný. Zatímco Švýcaři odjezdili hodinové cviko na plné pecky, Češi si dali půlhodinku klidného lážo plážo vyježdění. Tempo závratné nebylo. Trenér Filip Pešán vsadil na ladění pohody a atmosféry. „Chci, aby kluci měli šťávu a chuť do zápasu,“ popsal kouč před úterní bitvou.



Na pekingský led naskočily oba týmy ve stejný čas. Jako výše postavený celek měli Češi přednost pro velké jeviště Národního stadionu. Švýcaři se uklidili do sousední prťavé tréninkové haly.

Trénink zahájili společným týmovým focením. Pak uklidili lavice z ledu, převlékli dresy a šli na to. V tu chvíli na balkón napochodovaly dvě české bundy. Přípravu osmifinálového soka sledovali videokouč Denis Havel a generální manažer Petr Nedvěd.

Švýcarskou jednotku řídil výhradně hlavní trenér Patrick Fischer. Často byl hodně hlasitý. Zastavoval akce, s hráči promlouval, gestikuloval. Zajímavé byly nácviky soubojů u mantinelů, následné vyjíždění s pukem z nich a zakončení. Cvičili rovněž rychlé protiútoky do rozhozené obrany. Bránící útočníci se do akce zapojovali až ve chvíli, kdy kolem nich projeli forvardi v dresu jiné barvy. Právě tím Čechy v prvním vzájemném utkání ve skupině zlobili. Češi v něm urvali výhru 2:1 až v nájezdech.

Došlo taky na zkoušku přečíslení a v závěru rovněž na hru šest na pět. Švýcaři počítají se vším. Jsou si vědomi, že není vyloučeno, že hru bez gólmana budou muset v závěru osmifinálového mače využít.

Hynek Zohorna a Michal Řepík si převlékají tréninkové dresy
Hynek Zohorna a Michal Řepík si převlékají tréninkové dresy

Fischer se nebál odkrýt ani přesilovkové karty. Právě při drilování početních výhod zbystřili čeští špehové Havel s Nedvědem. To na vedlejším ledě zůstala přesilová komanda v garáži. Obecně se tréninky extrémně lišily. Zatímco Švýcaři odjezdili hodinový trénink v přísném tempu a do šatny odcházeli viditelně unavení, Češi si ani nezpotili ribana.

Koučem Filipem Pešánem vedená část skončila po půlhodině. Ve zbytku času se hráči bavili bagem, stříleli na branku nebo si jen tak kvedlali s pukem. Jen několikrát si trenér svěřence svolal k tabuli, aby jim cosi vysvětlil.

Místo, aby hráče v náročném turnaji, v němž chodí zápasy v rychlém sledu za sebou, dřel, vsadil na pohodu. „Úplně takhle bych to neřekl. Že bychom zvolňovali, abychom byli dobře naladění, to ne. Kluci budou naladění tak i tak. Měli jsme ale den volna a nechtěl jsem, aby se po ostrém tréninku zatáhli ještě víc. Kluci měli po organizované části dost času, aby si udělali, co potřebují. Hráli dvacet minut bago, zatrénovali si evidentně s chutí,“ vysvětlil Pešán.

A proč do tréninkového schématu nezařadil přesilovky? „Jsem malilinko pověrčivý,“ usmál se. „Před zápasem s Ruskem jsme je taky netrénovali. Tak jsem to vynechal znovu. Řekli jsme si tolik věcí, že to ani zkoušet nemusíme. V olympijské vesnici na hotelu máme meetingy s Martinem Strakou, bavíme se o tom. S klukama to projdeme spíš teoreticky. Není nutné dělat všechno na ledě. Spíš chci, aby kluci měli šťávu a chuť a nepotřebuju, aby pálili do bránících hráčů v tréninku.“

Čechům na ledě chyběl útočník Vladimír Sobotka, kterého vyřadily střevní potíže. Místo něj zaujal flek vedle Romana Červenky s Janem Kovářem forvard Radan Lenc. Jinak zůstaly formace podle očekávání beze změn. „Věříme, že bude Vláďa k utkání připravený a nastoupí,“ přidal Pešán.

Náročnost tréninků hráčům vyhovuje. „Program je fakt náročný. Je dobře, že tréninků není moc a jsou spíše kratší,“ pokýval hlavou nad úsporou sil Červenka. Gólové hody v tomhle klíčovém utkání neočekává. „Tyhle zápasy jsou na branky málokdy bohaté. Bude to boj o každý kousek ledu. Měli jsme stejný odpočinek. Rozhodne něco malého. Věřím, že vítězství budeme chtít víc než oni. Třeba budeme mít větší aktuální pohodu.“

Zápasy v jednotlivých ligách a světových akcích

Česko   Švýcarsko
2753 NHL 1527
2046 AHL 1257
269 Švédsko 13
449 Finsko 110
2796 KHL 56
428 MS 633
123 ZOH 135

Góly

Domácí: 10:08. Klok, 55:59. R. Červenka

Hosté: 14:59. Ambühl, 15:12. Mottet, 29:53. Denis Malgin, 54:57. Diaz

Sestavy

Domácí: Š. Hrubec (Bartošák) – Mozík, Šulák, J. Jeřábek (A), Kundrátek, Knot, Klok, D. Sklenička – Hyka, David Krejčí (A), L. Sedlák – Sobotka, Jan Kovář, R. Červenka (C) – M. Stránský, Michael Špaček, M. Řepík – H. Zohorna, T. Zohorna, Smejkal – Lenc.

Hosté: Genoni (Berra) – Diaz (C), Mirco Müller, Y. Weber, Loeffel, Fora, Frick, Alatalo – S. Moser, G. Haas (A), Hofmann – Ambühl (A), Corvi, Thürkauf – Andrighetto, Denis Malgin, F. Herzog – Mottet, Bertschy, Vermin – D. Hollenstein.

Rozhodčí

Gofman, Kaukokari – Lundgren, Malmqivst

Stadion

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 20. 2. 2022
16:28
20. 2. 2022
Martina Sáblíková

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: „Zakončení se sportovci je vždy krásné, ale já upřímně mám radši zahájení. Když vidím, jak zhasíná oheň, tak končí čtyřletá etapa a mně to přijde hrozně smutné,“ řekla česká vlajkonoška Martina Sáblíková. Přiznala, že před začátkem her měla strach, jak bude olympiáda v Číně vypadat. „A myslím si, že jsem nebyla jediná. Ale myslím, že to bylo zvládnuté na jedničku,“ uvedla čtyřiatřicetiletá rychlobruslařka a pochválila vedení české výpravy za servis pro sportovce.

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:52
20. 2. 2022
 

Osmou držitelkou Ceny Věry Čáslavské za mimořádné zásluhy žen ve sportu a olympijském hnutí je bývalá mistryně světa v trojskoku Šárka Kašpárková.

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:38
20. 2. 2022
 

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Podívejte se na sestřih z krásného loučení s olympiádou!

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:34
20. 2. 2022
 

Jen dvě medaile z Pekingu místo sedmi z Pchjongčchangu. Podle předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala ale problém českého sportu není v počtu medailí, nýbrž v nefunkčním systému českého sportu. „Myslíme si, že to vždycky nějak utáhneme,“ říká Kejval. Rozhovor čte zde: Za čtyři roky se nezměnilo nic, hokejisti se scházeli jak švábi na pivo

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:20
20. 2. 2022
 

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Olympijský oheň zhasl, nad Ptačím hnízdem se takhle rozzářil ohňostroj i nápisy Jeden svět, Jedna rodina...

Závěrečný ceremoniál olympiády v Pekingu a zhasnutí olympijského ohně Závěrečný ceremoniál olympiády v Pekingu a zhasnutí olympijského ohně Závěrečný ceremoniál olympiády v Pekingu a zhasnutí olympijského ohně Závěrečný ceremoniál olympiády v Pekingu a zhasnutí olympijského ohně

Vstoupit do diskuse
0
Play off
Články odjinud


Články odjinud