Zdeněk Janda
18. února 2022 • 16:02

Pocta legendě! Českou vlajku ponese na zakončení Sáblíková: Velká čest

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z PEKINGU | Je to role, kterou už dobře zná. Teď si ji rychlobruslařka Martina Sáblíková zopakuje. Právě ona, majitelka sedmi olympijských medailí, bude vlajkonoškou české výpravy na slavnostním zakončení Her v Pekingu. „Je to pro mě hrozně velká pocta,“ reaguje Sáblíková, která tady získala bronz na své parádní trati 5000 metrů.



Je to pro ni role, kterou dobře zná. Sáblíková už byla vlajkonoškou na zahájení v Turíně 2006 a na zakončení Her ve Vancouveru 2010, kde získala dvě zlaté a bronzovou medaili.

Teď ji tahle pocta čeká potřetí. „Nést českou vlajku na zakončení zimních olympijských her je pro mě hrozně velká pocta. Když za mnou přišel Martin doktor a zeptal se mě, jestli ji ponesu, tak pro mě byla jednoznačná odpověď, a to bylo ano,“ reaguje rychlobruslařka.

„Vlajkonoše na slavnostní zahájení volí sportovci, u slavnostního zakončení máme zvyklost, že vlajku by měl nést sportovec, který je na místě a získal největší úspěch. To znamená, že Martina tady bude v době zakončení jedinou medailistkou, takže bylo jasné, že tato úloha připadne jí. Samozřejmě, pokud by nechtěla, tak by nemusela, nicméně nést vlajku na slavnostním zakončení je velikou ctí a z její reakce jsem pochopil, že to vnímá stejně,“ řekl k tomu Martin Doktor, šéf olympijské výpravy.

Druhou medaili získala Ester Ledecká, zlatá šampionka ze snowboardu. Ta ale už letí domů v sobotu.

Sáblíková skončila na trojce čtvrtá, na své oblíbené pětce brala bronz. I přesto, že ji v sezoně trápily nejrůznější zdravotní problémy.

Celkem už získala sedm (!) olympijských medailí z pěti Her. Tři zlaté, dvě stříbrné, dvě bronzové.

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 20. 2. 2022
16:28
20. 2. 2022
Martina Sáblíková

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: „Zakončení se sportovci je vždy krásné, ale já upřímně mám radši zahájení. Když vidím, jak zhasíná oheň, tak končí čtyřletá etapa a mně to přijde hrozně smutné,“ řekla česká vlajkonoška Martina Sáblíková. Přiznala, že před začátkem her měla strach, jak bude olympiáda v Číně vypadat. „A myslím si, že jsem nebyla jediná. Ale myslím, že to bylo zvládnuté na jedničku,“ uvedla čtyřiatřicetiletá rychlobruslařka a pochválila vedení české výpravy za servis pro sportovce.

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:52
20. 2. 2022
 

Osmou držitelkou Ceny Věry Čáslavské za mimořádné zásluhy žen ve sportu a olympijském hnutí je bývalá mistryně světa v trojskoku Šárka Kašpárková.

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:38
20. 2. 2022
 

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Podívejte se na sestřih z krásného loučení s olympiádou!

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:34
20. 2. 2022
 

Jen dvě medaile z Pekingu místo sedmi z Pchjongčchangu. Podle předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala ale problém českého sportu není v počtu medailí, nýbrž v nefunkčním systému českého sportu. „Myslíme si, že to vždycky nějak utáhneme,“ říká Kejval. Rozhovor čte zde: Za čtyři roky se nezměnilo nic, hokejisti se scházeli jak švábi na pivo

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:20
20. 2. 2022
 

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Olympijský oheň zhasl, nad Ptačím hnízdem se takhle rozzářil ohňostroj i nápisy Jeden svět, Jedna rodina...

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud