Martin Hašek
21. února 2018 • 13:18

Dva veteráni Jakš a Razým v týmovém sprintu: Nejdřív žlutá karta, pak finále

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z PCHJONGČCHANGU | Spolu s Kazachstánci byli nejstaršími bardy ve startovním poli. Jednatřicátníci Martin Jakš a Aleš Razým postoupili v olympijském týmovém sprintu bruslením do finále, kde vybojovali sedmé místo. Pomohly jim úspěšné předávky. Při tréninku přitom z žertu dostali od jury žlutou kartu.



Po čtyřech letech od Soči se znovu v týmovém sprintu potkali na olympiádě a užili si to. Přestože podle startovních predikcí neměli postoupit do finále, dostali se tam a vydřeli sedmé místo. Porazili Kanaďany, Finy a Němce.

„Mám takové rozporuplné pocity. Chtěl jsem jezdit, nejlíp, co jsem kdy jezdil, což se mi na umístění splnilo. Ale pocit závodu mám, že jsem furt někde visel,“ smál se Razým. „Nebyl jsem schopný nic dělat, kromě toho, že se nám asi třikrát povedla předávka.“

Předávka možná v lyžařském týmovém sprintu nemá takovou váhu jako třeba v atletické štafetě na 4x100 metrů, ale i tady je hodně důležitá.

„Je to takový velký chumel, ti, co zastaví, se tam pletou, musí se to hlídat,“ vysvětluje Jakš.

V tlačenici dvaceti závodníků se dají nabrat sekundy, nebo naopak hodně ztratit při zmatcích a kolizích. „Včera jste to měli natočit, dělali si z nás legraci,“ smál se Razým. Při středečním tréninku se totiž Jakšovi s Razýmem příliš nedařilo. A jejich počínání pobaveně pozorovali rozhodčí.

„Zkoušeli jsme si předávky. Každý jsme to dvakrát rozjeli a hledali optimum. Mně se samozřejmě podruhé povedlo, že jsem se rozjel moc brzo a předali jsme si za předávacím územím,“ vyprávěl Jakš. „Na tréninku to zrovna pozorovala jury, tak tam hned vytáhl žlutý papírek, že takhle ne…“

V závodě to ale oba zvládli, a i proto mají doma solidní sedmé místo. Do finále přitom postoupili časem. „Semifinále byl těžké, ve finále se nastřádala únava,“ popisoval Jakš. „Já jsem chtěl být vzadu, šetřit se. Jak jsem byl n chvostu, vytvářela se mezírka, bylo to komplikované. Sedmé místo fajn, pro nás byl cíl postoupit do finále a kohokoli předjet by byla spokojenost. Porazili jsme tři výborné štafety, jsme spokojení.“

Česká štafeta konkurovala v disciplíně, kde se vepředu drželi mladí vlčáci. Za Nory finišoval jednadvacetiletý fenomén Johannes Hoesflot Klaebo, který získal už třetí zlatou medaili na Hrách. Druzí skončili dva stejně staří olympijští sportovci z Ruska – Denis Spicov a Alexander Bolšunov.

„Jsem jiný člověk než před deseti lety. To jsem na tom byl ještě trochu líp, dokázal jsem ty zatáčky s tuhýma nohama ustát. Teď jsem to skoro nevytočil…“ usmíval se Razým.

13. den na ZOH: Francouz jako Hašek, dejá vu z Nagana a noční můra Ester
Video se připravuje ...

V závodě žen měl Razým ve hře přítelkyni svého bratra Vladislava, který trénuje reprezentantku Kateřinou Berouškovou. Ta bojovala ve svém prvním týmovém sprintu kariéry s Petrou Novákovou a skončily jako první nepostupující.

„Svoji skorošvagrovou jsem viděl, když se rozjížděly, to ještě vypadaly asi líp, než dopadly,“ líčil Razým.

Ženská dvojice se do poslední chvíle držela v boji o postup. „Já se na trati cítila dobře, byla jsem před startem dost nervózní a chtěla jsem, aby se nám to povedlo, ale musím říct, že nám pomohly lyže, které jely opravdu hodně rychle, takže myslím, že jsme to zvládly v rámci možností dobře, že to byl dobrý výkon,“ uvedla Beroušková.

Rozhodnutí padlo ve finiši semifinálové jízdy, v níž Petra Nováková prohrála finiš proti Němce Sandře Ringwaldové. A právě tady byla hranice postupu. „Já se snažila, ale Sandře to jelo lehce líp, možná to šlo vidět. Ale já jsem ráda, že jsem se cítila líp než předtím a dokázala využít nohy. Byla trochu lepší,“ hodnotila Nováková.

Vyhrály Američanky Jessica Digginsová a Kikkan Randallová. Norka Marit Björgenová se podílela na bronzu a ziskem čtrnácté olympijské medaile se osamostatnila v čele historických tabulek. Má teď o jednu medaili víc než norský biatlonista Ole Einar Björndalen.

„Jenom těžko to chápu. Myslím, že potřebuju čas a odstup, abych se na to pak podívala, jak se mi tohle podařilo. Je těžké pochopit, že tady teď stojím,“ usmívala se Björgenová.

Běh na lyžích - sprint dvojic volně:

Muži: 1. Sundby, Klaebo (Nor.) 15:56,26, 2. Spicov, Bolšunov (OSR) -1,71, 3. Manificat, Jouve (Fr.) -2,02, 4. Hellner, Halfvarsson (Švéd.) -3,07, 5. Nöckler, Pellegrino (It.) -18,55, 6. Bjornsen, Hamilton (USA) -20,72, 7. Jakš, Razým (ČR) -28,57, 8. Valjas, Harvey (Kan.) -35,60, 9. Jylhä, Hakola (Fin.) -36,04, 10. Eisenlauer, Bing (Něm.) -45,94.

Ženy: 1. Randallová, Digginsová (USA) 15:56,47, 2. Kallaová, Nilssonová (Švéd.) -0,19, 3. Björgenová, Caspersenová Fallaová (Nor.) -2,97, 4. Fähndrichová, Van ver Graaffová (Švýc.) -21,32, 5. Laukkanenová, Pärmäkoskiová (Fin.) -22,71, 6. Čebašeková, Lampičová (Slovin.) -31,77, 7. Kowalczyková, Jaskowiecová (Pol.) -36,01, 8. Jeanová, Thomasová Hugueová (Fr.) -36,02, 9. Neprjajevová, Bělorukovová (OSR) -45,29, 10. Fesselová, Ringwaldová (Něm.) -1:10,10, 11. Beroušková, Nováková (ČR) vyřazeny v semifinále.

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud