17. února 2018 • 13:00

Slovenské medaile doluje Ruska. Kuzminová vyvolává euforii i vášně

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovensku už dokázala vybojovat šest olympijských medailí a je bezkonkurenčně nejúspěšnější slovenskou sportovkyní na zimních olympijských hrách, původem je ale biatlonistka Anastasia Kuzminová Ruska. Což občas vzbuzuje vášně na obou stranách. „Nasťa“, jak jí říkají fanoušci, ale píše dál svůj velký příběh. Ke dvěma zlatým a jedné stříbrné medaili teď v Pchjongčchangu Anastasia Kuzminová získala olympijské zlato ze závodu s hromadným startem a dvě stříbrné medaile: ze stíhačky a vytrvalostního závodu.



Anastasia Kuzminová se narodila v roce 1984 v sibiřské Ťumeni, tehdy ještě v Sovětském svazu, 2 144 kilometrů východně od Moskvy, jako Anastasia Vladimirovna Šipulinová. Její bratr Anton Šipulin je také úspěšný biatlonista, který ale dál reprezentuje Rusko a Mezinárodní olympijský výbor mu účast na olympiádě v Pchjongčchangu nepovolil.

Šipulinová a Kuzmin: Love story z lanovky

Kuzminová byla velký biatlonový talent, v juniorských kategoriích sbírala medaile na světových šampionátech, ale přechod do dospělé ruské reprezentace drhnul, Kuzminová nedostávala tolik příležitostí, kolik by chtěla. A pak do jejího nejen sportovního osudu zasáhla láska.

Medailové pořadí zemí na olympiádě »

Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová s manželem Danielem Kuzminem
Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová s manželem Danielem Kuzminem

V roce 2006 v přeplněné lanovce na rakouském ledovci Dachstein narazila do Daniela Kuzmina. Běžec na lyžích se sice narodil na Kamčatce, ale místo rodného Ruska reprezentoval Izrael, a už dlouho žil v Banské Bystrici. Mezi dvěma sportovci, ke kterým nebylo Rusko příliš vstřícné, vzplanula láska, již hned příští rok zpečetilo manželství a narození prvního syna Jeliseje. V ruské reprezentaci Kuzminové jasně řekli, ať s dítětem neočekává žádné úlevy, a tak biatlonistka zkusila štěstí na Slovensku.

Na konci roku 2008 získala slovenské občanství a po vlekoucím se „přestupu“ mohla konečně závodit za novou zemi.

Hvězdná hodina Kuzminové ve Vancouveru

A své nové vlasti se „Nasťa“ odvděčila hned při první velké příležitosti. Na zimních olympijských hrách ve Vancouveru v roce 2010 získala Kuzminová hned v prvním biatlonovém závodě zlatou medaili a stala se tak historicky první slovenskou olympijskou vítězkou na ZOH.

„Ano, z polovice jsem Ruska, protože odtamtud pocházím, ale cítím se jako Slovenka,“ hlásila poté, co si na stupních vítězů broukala slovenskou hymnu, kterou se naučila od svých parťaček z reprezentace. Když pak přidala ještě stříbro, rázem se stala modlou slovenských fanoušků a v Rusku se příznivci i novináři vztekle ptali, jak ji mohli nechat funkcionáři nechat odejít.

„Ruská kontroverze“ v Soči

O čtyři roky později dokázala Anastasia Kuzminová svůj olympijský triumf ve sprintu zopakovat i na ZOH 2014 v Soči. Stačilo ale pár slov a zřejmě nepřesná citace zahraničních agentur o vztahu k rodnému Rusku, a na Slovensku vzplála bouře nevole.

„Vyhrát zlatou medaili v mé domovské zemi je velká věc. Mám slovenský pas, ale stále jsem Ruska,“ citovaly Kuzminovou renomované agentury Reuters i AP po výhře ve sprintu. „Tady jsem doma, atmosféra je tak přátelská a každý mi fandí. Cítím se tu velmi dobře,“ měla údajně Kuzminová prohlásit a naštvat tak slovenské fanoušky.

Manžel a trenér biatlonistky Daniel Kuzmin pak vyhlásil bojkot slovenských novinářů v Soči, Kuzminová s nimi nemluvila po dalších závodech. „Překroucený výrok přebrala i některá slovenská média. Vzhledem k tomu mi Kuzmin řekl, že Nasťa bude mluvit jen pro Slovenskou televizi a Slovenský rozhlas, protože ti nemůžou její slova překroutit a ostatním uděluje červenou kartu,“ uvedl tehdy tiskový mluvčí slovenské výpravy.

„Celé Slovensko mohlo vidět, s jakým oduševněním zpívala naší hymnu při pondělním ceremoniálu. Na Slovensku se cítí doma,“ uváděl vše na pravou míru Slovenský olympijský výbor, podle které nemůže nikdo Kuzminové vyčítat příznivou reakci na vřelé přijetí od ruských fanoušků. „Je samozřejmé, že se v tomto prostředí cítí doma – stejně jako na Slovensku. Člověk se přece může cítit doma i na dvou místech, které jsou jeho duši velmi blízké.“

Pokračování olympijské pohádky: v Koreji zlato a dvě stříbra!

V roce 2015 se pak Kuzminovým narodilo druhé dítě, dcerka Olívie. I poté se dokázala vrátit na biatlonovou špičku. Jako "zasloužilá" matka mohla Kuzminová i žertovat o tom, jestli za neúčastí Gabriely Koukalové na olympiádě v Pchjongčchangu není právě těhotenství.

Sama v Jižní Koreji opět předvedla, že se na olympiádu umí fantasticky připravit. V Pchjongčchangu sice nenavázala na svá dvě zlata ze sprintu, kde dojela třináctá, v pondělní stíhačce už ale předvedla svůj tradiční let na lyžích.

Sice dvakrát minula na střelnici, ale i tak stáhla ztrátu na čelo a nakonec z toho bylo stříbro a celkově čtvrtá olympijská medaile. „Mám radost a děkuju, že jste mi všichni po sprintu věřili,“ vzkazovala Kuzminová v televizním rozhovoru a litovala, že kvůli chybám nemohla bojovat o zlato. „Asi to tak dneska mělo být. V závěru jsem udělal všechno a doufám, že jsem vás potěšila. Jsem tak šťastná, moji drazí přátelé,“ dodala.

To ale neměl být v podání slovenské mašiny na medaile rozhodně konec. Ve vytrvalostním závodě si ještě kvůli dvěma chybám na střelnici musela opět stoupnout "jen" na stříbrný stupínek za překvapivou vítězkou Hannou Öbergovou, v závodě s hromadným startem si už své třetí zlato z olympiády nenechala utéct. Od začátku si šla tvrdě za vítězstvím, udělala jedinou chybu v závěrečné položce a o 18 vteřin porazila druhou Bělorusku Darju Domračovovou.

Slovensku už tak Anastasia Kuzminová přinesla celkem šest olympijských medailí, z toho 3 zlaté, dvě stříbrné a jednu bronzovou. 

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud