5. prosince 2017 • 21:36

Otázky kolem hokeje na ZOH: Přijdou Češi o hráče z KHL? A co Rusové?

Autor: mir
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Spoustu zásadních otazníků vyvolává aktuální verdikt MOV o potrestání ruských sportovců také v hokejovém prostředí, neboť existuje podezření či nebezpečí, že ruská strana uvede v život protiakci a hráče z Kontinentální ligy na únorovou olympiádu nepustí. To by znamenalo obrovskou komplikaci zejména pro českou reprezentaci, neboť z KHL se mohla dočkat nominace minimálně polovina týmu, spíš víc.



Panuje nervozita, rozhodnutí zřejmě vzejde rovnou z Kremlu. U Rusů nikdy nevíte, na druhé straně, není vše také zlé, jak to možná na první pohled vypadá.

Předně, KHL má dávno dopředu naplánovanou pauzu kvůli turnaji pod pěti kruhy, navíc tu existuje smluvní pakt mezi vedením ruské soutěže a Mezinárodní hokejovou federací IIHF o poskytování hráčů na vrcholné reprezentační podniky. K nim olympijské hry samozřejmě patří.

„KHL je samostatnou soutěží v Rusku, automaticky to neznamená, že její účastníci nepojedou na Hry. Soutěž je rozlosovaná a má olympijskou přestávku. Navíc by se KHL vystavovala riziku reakce od IIHF,“ reagoval pro iSport.cz Milan Hnilička, generální manažer týmu.

Extraligový střelec Dominik Kubalík v reprezentačním dresu
Extraligový střelec Dominik Kubalík v reprezentačním dresu

Pravděpodobné však v této chvíli je, že se ZOH 2018 budou muset obejít bez sborné. Jedině, že by Rusové nastupovali pod neutrální vlajkou. Je to těžko představitelné, nicméně něco relativně podobného proběhlo už v roce 1992, kdy hráči ze zemí rozpadlého Sovětského svazu na olympiádě v Albertville startovali pod zkratkou SNS znamenající Společenstvo nezávislých států. A vyhráli.

„Neumím si představit olympiádu bez ruských hokejistů. Už teď je olympiáda bez hráčů NHL, teď by měla přijít o Rusy?“ těžko se s touto variantou smiřuje Hnilička. „Na druhou stranu, pokud je za celou akcí státem řízený doping, nelze jinak než to odsoudit a respektovat verdikt MOV. Naprosto v pořádku. Nicméně, neztotožňuju se s rozhodnutím plošně potrestat všechny ruské sportovce, čímž myslím právě na ruské hokejisty. Ale musíme počkat na oficiální stanovisko ruské strany.“

Už ve středu přitom bude známa česká nominace na Channel One Cup, poslední test před Hrami. Na tradiční předvánoční turnaj v Moskvě se připravují i Rusové, kteří nastoupí v nejsilnějším možném složení.

Kvůli olympiádě.

Kvůli olympiádě, na které se třeba vůbec neobjeví.

Program olympiády: Hokej na ZOH 2018 »

Trénink v jeskyni! Podívejte se, jak se čeští hokejisté připravovali na Rusy
Video se připravuje ...

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud