12. ledna 2018 • 15:32

Otazníky před nominací: Pojede Nečas? Kdo bude brankářskou trojkou?

Vstoupit do diskuse
0
  • Český národní tým se na Channel One Cupu předvedl velmi dobřeČeský národní tým se na Channel One Cupu předvedl velmi dobřeFOTO: Koláž iSport.cz

    V pondělí odpoledne zasedne Josef Jandač za stůl na tiskové konferenci a přečte svůj seznam vyvolených pro olympijské hry v Pchjongčchangu. Deník Sport a iSport vybral a okomentoval 8 nejpalčivějších otázek, které se kolem národního týmu před akcí vznášejí. Kolik by mělo odletět do Asie veteránů? Má cenu brát s sebou mladíky? A bude se hrát i o budoucnost reprezentačního kouče?

  • 1.) Kolik pojede hráčů nad 33 let?

    Josef Jandač tady vidí od začátku sezony český trumf, razí teorii, že systém olympijského turnaje nahrává tomu, aby bral typologicky jiné hráče než na MS. Není tak náročný, starší hráči se neutaví. Takže najednou jsou dveře dokořán pro víc borců staršího data narození. Nepůjde o to vzít jednoho, dva, pro zkušenosti a doplnění. Ne, oni mají být klíčovými postavami. Trenér má pravdu, není to MS, na druhou stranu pokud chcete jít do finále a nevyhrajete skupinu, čeká na vás během 11 dní sedm zápasů, což není úplné leháro. Půjde o to sestavu vybalancovat. Hráči typu Martina Erata dovedou dát týmu velkou přidanou hodnotu, jen nesmí být v klíčových zápasech zatavení.

    Má jet Nečas na OH? Dostane se na Jágra? Deník Sport odpovídal na palčivé otázky před nominací
    Video se připravuje ...

    názor iSport.cz: 5

    Martin Erat pojede. Musí. On je ten, kolem kterého všechno postavíte, i když mu je už 36 let, pořád umí zvedat výkon party kolem sebe. Olympiáda navíc nebude tak rychlá jako s hráči NHL. Dostat by se mělo i na pozitivní duši kabiny Michala Vondrku s pořád stabilní výkonností.

    V extralize to sice v podání Jakuba Klepiše není teď úplně ono, ale na turnaji ve Finsku ukázal, jak okamžitě dovede přepnout na vysoký rychlostní mód. Problém beků s rozehrávkou bude řešit Ondřej Němec. A překvapivou roli může dostat Zbyněk Michálek, ve Spartě ukazuje, že není jen defenzivní bestie, co se týká rozehrávky, má vynikající statistiky, překvapil. Klidně se dá využít i na přesilovce. Víc bychom nebrali.

  • 2.) Hraje se o budoucnost trenéra?

    Je otázka, jak se na český hokej dívat. Tak, jak prezentuje sám Josef Jandač, že si mažeme neustále med kolem pusy s řečmi o medaili a že se na olympiádu jede spíš překvapit?

    Nebo je český hokej, když vynecháte hráče z NHL, na stejné úrovni jako Švédsko, Finsko, Kanada a výš jak Spojené státy a Švýcarsko, takže šance poskočily nahoru? Je jasné, o co trenérovi takovým názorem jde, aby jeho parta neodlétala do Jižní Koreje s tím, že musí a jede pro medaile. Snaží se sejmout tlak. Na druhou stranu to mohou ale i hráči chápat trochu jinak: „On nám nevěří. Nebije se za nás. Máme my za něj?“ Aby byl úspěšný na mezinárodní scéně, musí aspoň jednou postoupit ze čtvrtfi nále. To se mu zatím nepovedlo.

    názor iSport.cz: ANO

    Česko na tom není tak špatně, aby jelo na olympiádu jako parta, která jen může zaskočit obry. Ustřelené je Rusko, jinak má národní tým šanci vyklepnout každého. Musí mít za cíl vyhrát skupinu a vyhnout se předkolu. Cokoliv jiného je špatně a jen falešné alibi, kdyby to neklaplo. Samozřejmě, výsledek nenaplánujete. Ale už by taky měl být na velké akci vidět nějaký Jandačův rukopis. Jeho vítězné tahy jste četli na posledních Českých hrách a na prosincovém turnaji v Moskvě. Jenže to je málo. Musí už ukázat, že je trenér i pro top akce. Na Světovém poháru i mistrovství světa to byl spíš šedivý průměr. Pokud neuspěje na olympiádě, přijde čas oslovit nástupce, které svaz už musí mít v merku. Tím spíš, když kolem Jandače brousí KHL. Může totiž odejít i sám v létě.

    Josef JandačFoto Jaroslav Legner (Sport)

  • 3.) Musí být v nominaci Gulaš?

    Nejspíš nejožehavější nominační rébus. Z různých informací a více zdrojů vyplývá, že je útočník Milan Gulaš na hraně pozvánky a odmítnutí. Pro většinu lidí z branže nanejvýš překvapivé uvažování, nikoli však smyšlené. Budějovický rodák, nyní zářící v Plzni, se po téměř čtyřleté praxi ve švédském Färjestadu vrátil do nejvyšší soutěže jako lídr, je její ozdobou. Plzeňský boss Martin Straka opěvuje Gulašovu práci na ledě i v kabině. Obří progres indiánů oproti minulé sezoně je do velké míry zásluha 32letého mazáka, jenž kumpánům předává způsoby, absorbované na severu Evropy. Tam, kde si na pravý profesionalismus nehrají, ale žijí ho.

    názor iSport.cz: ANO

    Už jen uvažování, zda si Milan Gulaš zaslouží jet, je zvláštní až podezřelé. Samozřejmě, každý hráč má svoje vrtochy a nejspíš je tedy musí mít i Gulaš, jinak si těžko vysvětlit, že je předmětem nominačních dohadů. Kouč národního týmu má na jednu stranu neochvějné právo vlastního výběru, zároveň by však neměl pochybovat o tzv. tutových hráčích. Měl by umět z každého hráče vyždímat to nejlepší a nehodit jej do autu (nebo o tom přemýšlet) jen z toho důvodu, že se mu tu práci podstoupit nechce. Nechat doma nejvýkonnějšího extraligového útočníka je luxus, který si český hokej nemůže dovolit.

    Milan GulašFoto ČTK

  • 4.) Kdo bude brankářská trojka?

    S pozicí brankáře číslo tři by neměla růst ani padat olympijská nominace. Chytat budou Pavel Francouz s Dominikem Furchem , ve skupině se nejspíš protočí oba a pro play off se pak uvidí. Takhle je situace daná, nikdo další se do akce nedostane, pokud v daném nastavení neudělá paseku marodka. O olympijskou letenku si během sezony řekl Marek Mazanec, ale jakmile se domluvil na smlouvě s New York Rangers, tahle akce padla. Na výběr zůstali vítkovický Patrik Bartošák a Miroslav Svoboda z Plzně. Velké věci předvádí ve Slovanu Jakub Štěpánek, možností by mohli být i Dominik Hrachovina, který válí ve Finsku, a zlínská chlouba Libor Kašík, oba ale v národním týmu zatím nebyli. To je limituje.

    názor iSport.cz: Patrik Bartošák

    Už jenom kvůli tomu, jak vždycky přijede na reprezentační sraz, vypotí se na tréninku, pak si zase zabalí betony a vyrazí zpátky do Ostravy, aniž by vyrazil na nějakou ostrou akci, si Patrik Bartošák olympiádu zaslouží. A jeho volba by navíc nebyla jen odměnou za věrné služby, má velký podíl, že Vítkovice jsou drakem ligy, drží je každý večer, jenom zřídka se mu zápas nepovede. Navíc je mu pořád teprve jenom 24 let a nastal čas si ho chystat na to, že by v příštích letech mohlo být české brankoviště jeho. Je to brankář, který v tuhle chvíli nebude dělat žádné dusno a tlaky, že je v Jižní Koreji trojka. Pro něj by to byla pocta. Prostě ideální volba.

    Patrik BartošákFoto ČTK

  • 5.) Dostane se na Jaromíra Jágra?

    Jaromír Jágr a reprezentace je nehynoucí téma, nehledě na to, že kariéru v ní ukončoval už po Naganu 1998, pokud nepočítáme stejné myšlenky z podzimu 1996, vyslovené ve velkých emocích po krachu na Světovém poháru. Zkraje týdne proběhl telefonický rozhovor mezi legendou a Josefem Jandačem, kde se na téma Pchjongčchang také stočila řeč. Útočník Calgary nechybí na tzv. long listu, z nějž se vybírá konečná nominace. Účast je teoreticky možná, pokud se JJ68 vyváže z kontraktu u Flames, jak známo, hráči NHL mají na ZOH stop. Jandač by musel jít do risku a věřit, že 45letý kmet odejde hrát do konce ledna do Evropy. Teoreticky je možné Jágra donominovat i dodatečně, už však pouze výměnou za zraněného hráče.

    názor iSport.cz: NE

    Upřímně, není nejmenší důvod. Hokejový velikán je zraněný a s pochroumaným kolenem ještě nějakou dobu bude. Brát zraněného sportovce na olympijské hry je nesmysl.

    Leckde se spekuluje, že Jaromír Jágr zamíří z Calgary na štaci na starý kontinent, možná do Kladna. Podle informací iSportu je to jedna z variant. Současný stav věcí, tedy neznámá Jágrova budoucnost, je pro stavitele týmu příznivý. Těžko si představit jásajícího kouče, který má několik týdnů po kupě olympijský seznam, řeší pár posledních jmen a do toho by měl celou sestavu překopat kvůli Jágrovi a předpokládanému národnímu zájmu. Samozřejmě že takto položené úvahy Jandač a spol. z úcty k legendě veřejně nikdy nevysloví, nicméně jsou logické a oprávněné.

    Jaromír JágrFoto Profimedia.cz

  • 6.) Vzít někoho z dvacítky?

    Spojené státy představily nominaci už 1. ledna, ale nechaly si v ní díry, aby ji doplnili o pár mladíků z univerzit, mluví se třeba o Casey Mittelstadtovi, s 11 body nejproduktivnějším hráči MS „20“. Ve Finsku jsou téma Eeli Tolvanen s Miro Heiskanenem. Švédsko? Jasně, Rasmus Dahlin. Pro české trenéry tohle téma spíš není. Josef Jandač už několikrát řekl, že v olympijské části sezony není čas zkoušet. Mládenci z dvacítky? Předně je potřeba říct, že využít nelze hráče z kanadských juniorek, které účast svých hráčů zamítly stejně jako NHL, k dispozici je jen americká NCAA, kde Česko žádné hvězdy zatím nemá. Takže v úvahu by připadal jedině Martin Nečas, který je obouchaný dospělým hokejem.

    názor iSport.cz: ANO

    V nominaci pro olympiádu je místo pro 14 útočníků, minimálně jeden mladík by se tam vešel. Kdy jindy? Martin Nečas na dvacítkách ukázal schopnosti, nebál se vymýšlet. Mimochodem, měl stejně bodů jako opěvovaný Mittelstadt. Faktem je, že jeho vývoj nemá cenu urychlovat, mladíků, kteří přeskakují kategorie a pak „zatvrdnou“, je hodně. Poslední dobou se třeba zastavuje vývoj brankáře Jakuba Škarka, jako by toho na něj najednou bylo moc. Jenže Nečasův případ to není. Od příští sezony bude v Americe, možná rovnou v NHL, a centři českému hokeji chybí. Proč ho nevzít? Není důvod. Česko navíc nemá tolik výjimečně šikovných útočníků jako Rusové. Byla by to i pro něj další škola. Jednou by pak tyhle lekce reprezentaci vrátil.

    Martin NečasFoto ČTK

  • 7.) Přesvědčil útočník Jan Kovář?

    Jan Kovář se v KHL vždycky dostal přes 50 bodů, třikrát dokonce přes 60, patřil mezi nejproduktivnější hráče ligy, drtil soupeře s parťáky Morozovem a Zaripovem. Jenže tahle sezona je jiná, Zaripov odešel (následně dostal stopku za doping), „Magnitka“ od začátku nešlapala, deset zápasů před koncem základní části je Kovář zhruba na polovině svých čísel. Takže mělo vlastně logiku, že Josef Jandač vyhlásil, že sedmadvacetiletý centr hraje taky o nominaci a nemá pozici jistou, jak by jeho historie nahrávala. Před prvním turnajem ve Finsku mluvil o tom, že záleží, jestli si útočník v reprezentaci vzpomene na svoje výkony a vrátí se mu chuť. Reprezentační kouč pak hráče vzal i na další akci v Rusku.

    názor iSport.cz: ANO

    Silný střední útočník, to je bolest českého hokeje. Chybí hráči, kteří spolehlivě vyhrají buly a nápadem dovedou otočit vývoj zápasu, pošle utajenou nahrávku. On takový je a absolutně nezáleží na tom, co se děje v Magnitogorsku.

    U reprezentace vyvstává většinou jiný problém: Jak ho na sto procent využít? To se ne vždy dařilo. Není zase složité ho zadřít a pak všechno hodit na Kováře, že měl být lepší. Nebude vážit 80 kilo, nebude jen na pomerančových džusech. Ale to je v první řadě jeho chyba, protože takhle si odpálil kariéru v NHL. Přesto se dá velmi dobře využít. Musí k sobě dostat kombinačně i pohybově zdatné spoluhráče. Pokud tohle trefíte, hodně rychle se maže jeho hlavní limit, horší pohyb.

    Jan KovářFoto Pavel Mazáč / Sport

  • 8.) Martin Růžička, nebo Dominik Kubalík?

    Pro trenérský štáb to může být jedna z klíčových otázek nominace. Dominik, nebo Martin. Kubalík , nebo Růžička ? Sestava je na papíře nějak namalovaná a Josef Jandač stoprocentně řeší dilema, kdo by mu měl plnit roli střelce. Růžička ukázal, že dovede vyhrát zápas, to jeho hattrick zařídil otočku v původně dost zpackaném zápase v O2 Areně s Finskem.

    Jenže v dalších dvou duelech v Rusku ani ťuk. Kubalík se zase v téhle reprezentační sezoně konečně rozstřílel i v dresu se státním znakem na prsou na turné ve Finsku, navíc přestoupil do Švýcarska, kde musí táhnout mizerné Ambri-Piotta, což mu jde, body sbírá. Jenže zase byl marod. Jednoho? Druhého? Oba?

    názor iSport.cz: OBA

    Pokud chcete vyhrát, musíte dávat góly. A góly dávají snajpři. Možná by bylo lepší oželet nějakého defenzivního hráče a vzít víc borců, kteří dovedou napnout síť. Růžička i Kubalík mají potenciál rozhodnout zápas. Vyplatí se jim věřit, hlavně poté, co oba předvedli. Kubalík ukázal sebevědomí i v reprezentaci, výborně vypadal vedle Gulaše. Růžička je zase hráč, který dovede vyhrát zápas. Až přijde čtvrtfi nále, tak tohle může být přesně to utkání, ve kterých hráči podobného ražení tahají. Na olympiádu bychom rozhodně vzali oba. Je to sice jiná váha, ale když Kanada jede na turnaj, taky vybírá nejdřív ty nejlepší hokejisty a až pak typy, které je doplní. Česko by mělo postupovat stejně.

    Dominik KubalíkFoto Pavel Mazáč / Sport

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud