20. února 2018 • 18:00

Bitvy s USA: zakletá Praha, hattrick Jágra i olympiády. Česko má navrch

Autor: Daniel Ryl
Vstoupit do diskuse
0
  • Bitvy s USA: zakletá Praha, hattrick Jágra i olympiády. Česko má navrchBitvy s USA: zakletá Praha, hattrick Jágra i olympiády. Česko má navrchFOTO: koláž iSport.cz

    Už ve středu ráno od 4:10 SEČ naskočí čeští hokejisté na olympijském turnaji v Pchjongčchangu do čtvrtfinále proti USA, proti kterým budou hájit pozitivní bilanci. Z dosavadních dvaceti vzájemných střetnutí si totiž připsali deset výher a právě proti Američanům zažili řadu zklamání i úspěchů. Fanoušci nezapomenou na památné bitvy z Prahy, na souboje ve Vídni, ani na olympijská klání v Naganu a Soči. Podívejte se na přehled historických soubojů Česka proti Spojeným státům. Hrajte Fantasy hokej na ZOH zde >>>.

  • MS 1996 (Vídeň) – semifinále

    Ve Vídni v roce 1996 se radovali čeští hokejistéFoto Repro Youtube.com

    Česko – USA 5:0 (3:0, 0:0, 2:0)
    Branky: 3. Procházka, 3. Kučera, 14. Vejvoda, 51. Vejvoda, 54. Patera.

    Utkání v semifinále MS ve Vídni v roce 1996 bylo celkově šestým vzájemným soubojem proti Spojeným státům a čeští hokejisté do něj šli s negativní bilancí tří porážek, jedné remízy a jedné výhry. V Rakousku ale dali na negativní minulost rychle zapomenout a po brankách Martina Procházka a Františka Kučery vedli už po třech minutách o dva góly.

    Američany studená sprcha zaskočila a do konce první třetině inkasovali potřetí. Otakar Vejvoda pak devět minut před koncem svým druhým gólem sebral Američanům naději a čeští hokejisté nakonec slavili po vítězství 5:0 postup do semifinále. Svěřenci Luďka Bukače se nezastavili ani tam a nečekaným triumfem nastartovali zlatou éru českého hokeje.

    Sestavy:

    Česko: Turek – Stavjaňa, Veber, Neckář, Sýkora , Kadlec, Kaberle , Vykoukal – Bonk, Bělohlav, Výborný – Kysela, Reichel , Lang – Vejvoda, Patera, M. Procházka – Ujčík, Kučera, Meluzín.

    USA: Duffus – Lafor, Pedersen, Lachance, Luongo, Crowley, Stanton, Aldridge, O‘Regan – Tancill, Rolston, Chorske – Stevens, Derek Plante, J. Sacco – Hendrickson, Johnson, McInnis – Reynolds, Bonin, Plante.

  • ZOH 1998 (Nagano) – čtvrtfinále

    Dominik Hašek doháněl Američany v Naganu k šílenství a pomohl je vyrazitFoto Profimedia.cz

    Česko – USA 4:1 (0:1, 3:0, 1:0)
    Branky:
    29. Růžička , 30. Jágr , 37. Ručinský , 60. Dopita – 17. Modano.

    Když čeští hokejisté na olympiádě v Naganu šli po první třetině do šatny, panovalo ticho. Američané je přehrávali a jen díky českému brankáři vedli pouze o jediný gól. Vděčit za to mohli porci štěstí a zejména čarujícímu Dominiku Haškovi v brance.

    „Když si umanul, že nepustí gól, tak ho nepustil. Nikdy nezapomenu, jak zachytal potom v semifinále s Kanadou nájezdy. I kdyby se soupeři postavili na hlavu, prostě mu ten gól nedali. Nikdy,“ vzpomíná v rozhovoru pro deník Sport s odstupem let americký útočník Chris Chelios.

    I on se ve druhé třetině nestačil divit. Do prostřední části vletěl vyměněný soupeř, který góly Vladimíra Růžičky, Jaromíra Jágra a Martina Ručinského duel otočil a nakonec vybojoval vítězství 4:1. Vděčit za to může i kapitánu Vladimíru Růžičkovi, který si po nepovedené první třetině vzal v kabině slovo.

    „Růža řekl tři čtyři věty. To nebyl jeho dlouhý proslov. Řekl, že všichni umíme hrát hokej, tak budeme hrát hokej a nebudeme z nich podělaní,“ vzpomíná Dominik Hašek na legendární slova svého parťáka, který nakopl tým k obratu proti týmu, v němž hrály hvězdy jako Chris Chelios, Brian Leetch, Mike Modano, Keith Tkachuk, Brett Hull, Jeremy Roenick a další.

    Sestavy:

    Česko: Hašek – Šmehlík, Šlégr , Svoboda, Hamrlík , Špaček , Kučera – Jágr, Růžička, Straka – Ručinský, Reichel, Lang – Moravec, Dopita, Beránek – Hejduk , Patera, Procházka.

    USA: Richter (58. – 59. Vanbiesbrouck) – Leetch, Hatcher, Chelios, Suter, Schneider – Modano, Tkachuk, Guerin – Hull, Weight, LeClair – Deadmarsh, Roenick, Langenbrunner – Otto, Lafontaine, Amonte.

    ANKETA zlatých hochů z Nagana: Co si pamatují z proslovu kapitána Růžičky po první třetině čtvrtfinále s USA?
    Video se připravuje ...


  • MS 2004 (Praha) – čtvrtfinále

    Na pražském šampionátu v roce 2004 ukončil české naděje na medaili Andy RoachFoto Profimedia.cz

    Česko – USA 2:3sn (0:0, 2:1, 1:1 – 0:0)
    Branky: 24. Škoula , 27. Jágr – 31. Park, 52. Westrum, rozhodující nájezd Roach. Nájezd neproměnili: Výborný, Havlát, Jágr, Průcha, Dopita – Cullen, Park, Malone, Drury.

    Rozkaz zněl jasně – vyhrát zlato. Když se oba týmy potkaly šest let po utkání v Naganu, role si prohodily. Favoritem byli tentokrát Češi, které doháněl k šílenství brankář Ty Conklin. Česká mašina šla do čtvrtfinále se šesti výhrami a USA mělo být jen dalším stupínkem ke zlatu.

    Bohužel se tak nestalo, ačkoliv Česko v první polovině druhé třetiny po brankách obránce Martina Škouly a hvězdného Jaromíra Jágra udeřilo. Američané ale do konce přestávky snížili a ve třetí třetině vybojovali prodloužení, ze kterého se došlo až do nájezdů. V prvních čtyřech sériích ovšem neuspěl nikdo ze střelců, Jaromír Jágr trefil jen tyčku.

    V páté sérii se nakonec rozjel obránce Andy Roach, jenž blafákem zaskočil Tomáše Vokouna a na jeho trefu už Jiří Dopita neodpověděl. Zaplněnou O2 arenou se rozlehlo ticho a obrovské zklamání. „Hráli jsme tam skvělý hokej, měli jsme výborný mančaft. Bylo to zklamání,“ přiznal po sedmi letech v rozhovoru pro iDnes.cz střelec první české branky Martin Škoula.

    Sestavy:

    Česko: Vokoun - Novák, R. Hamrlík, Šlégr, Hejda, Škoula, F. Kaberle - Jágr, Martin Straka, Havlát - Dvořák, Prospal, Ručinský - Průcha, Dopita, J. Hlinka - Výborný, Beránek, Hlaváč.

    USA: Conklin - Miller, Mara, Hauer, Gill, Weinrich, Roach, Jillson, Ballard - Drury, Halpern, Malone - Grier, Westrum, Battaglia - Hall, Cullen, Park - Hamilton, Brown, Sloan.

  • MS 2005 (Vídeň) – čtvrtfinále

    Odplata za vyřazení v Praze přišla o rok později. Ve Vídni se tentokrát radovali ČešiFoto Profimedia.cz

    Česko – USA 3:2sn (0:1, 0:1, 2:0 – 0:0)
    Branky:
    42. Židlický , 50. Špaček, rozhodující nájezd Ručinský – 10. Modano, 26. Parrish. Nájezd neproměnili: Hlaváč, Jágr, Hemský – Knuble, Weight, Modano, Parrish, Roach.

    O rok a týden později přišla šance na odplatu. Průběh čtvrtfinálového klání ale musel vyděsit snad každého fanouška. Nápadně se totiž podobal tomu pražskému. Američané tentokrát po dvou třetinách vedli, zatímco nabitý český tým si lámal zuby na brankáři. Branku tentokrát zamkl Rick DiPietro, kterému kryl Ty Conklin záda.

    V úvodu třetí části však přišel zlom. Jednička Američanů dostala zásah do masky a během úpravy si musel vypůjčit tu parťákovu. Krátce po vhazování dostal puk na hůl Marek Židlický a jeho střela proplula až do sítě. Česko následně srovnalo a dotáhlo utkání do nájezdů, v nichž skóroval už při prvním českém pokusu. Když tentokrát Andy Roach v páté sérii neuspěl, propukla česká radost z postupu do semifinále.

    V něm si český výběr poradil se Švédskem a šampionát, jenž ovlivnil zlomený malíček Jaromíra Jágra i půl roku stará smrt Ivana Hlinky. Všichni se tak po turnaji shodli na jediném – zlato patří Ivanovi.

    Sestava:

    Česko: Vokoun - Šlégr, T. Kaberle, Kubina, Špaček, Židlický, J. Fischer, F. Kaberle, Hejda - Jágr, Prospal, Straka - Sýkora, Výborný, Hlaváč - Dvořák, Čajánek , Ručinský - Hemský, Vašíček , Varaďa.

    USA: DiPietro - Roach, Gill, Miller, Martin, Hauer, Leopold, Liles - Cole, Modano, Knuble - Parrish, Weight, York - Gionta, Parise, Šťastný - Adams, Halpern, Hall.

  • MS 2011 (Bratislava) – čtvrtfinále

    Jaromír Jágr posílá Česko do vedení ve čtvrtfinále s USAFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Česko – USA 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)
    Branky:
    19. Jágr, 25. Jágr, 51. Plekanec , 57. Jágr.

    Když se oba soupeři potkali znovu ve čtvrtfinále MS v Bratislavě v roce 2011, na scéně byl opět Ty Conklin, který se vrátil do americké branky. Zkušený brankář tentokrát držel čisté konto a Američané rozjetý český tým přehrávali.

    V 19. minutě ho ovšem překonal Jaromír Jágr, který pět minut po přestávce přidal druhý gól, a když v tři minuty před koncem zvyšoval na konečných 4:0, završil hattrick. První a zároveň poslední v reprezentačním dresu na vrcholné akci. Výběr Aloise Hadamczika nakonec díky skvělému brankáři Ondřeji Pavelcovi slavil postup do semifinále.

    V něm narazil na Švédy, ale v boji o třetí místo přejel Rusko. Česko tak zakončilo slovenský turnaj bronzovou medailí, která však měla pachuť. Český výběr totiž tehdy předváděl možná nejpohlednější hokej, jaký kdy předváděl. A Jaromír Jágr? Možná i díky tomuto hattricku se vrátil do NHL.

    Sestavy:

    Česko: Pavelec - K. Rachůnek , Z. Michálek , Židlický, Škoula, Krajíček , Čáslava - Jágr, Plekanec, Červenka - Frolík , Eliáš , M. Michálek - Voráček , Marek, Rolinek - Průcha, Novotný , Hubáček. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.

    USA: Conklin - Komisarek, J. Johnson, Stuart, Fowler, Shattenkirk, McDonagh, Wilson - Wheeler, Stepan, Smith - Palmieri, Shannon, van Riemsdyk - Skille, Gaustad, Brown - Y. Stastny, Kreider, Stapleton - Porter.

  • ZOH 2014 (Soči) - čtvrtfinále

    Eliáš se s kotoučem na holi pokouší ohrozit amerického brankářeFoto Barbora Reichová (Sport)

    Česko - USA 2:5 (3:1, 1:0, 1:1)
    Branky: 2. van Riemsdyk, 15. Brown, 20. Backes, 30. Parise, 43. Kessel - 5. Hemský, 53. Hemský.

    Velká lekce a špatný výkon. Jinak se čtvrtfinále poslední olympiády v Soči hodnotit nedá. Čeští fanoušci věřili, že svěřenci Aloise Hadamczika mohou Američany zaskočit a podobně jako v Naganu nastartovat cestu za postupem, ale opak se stal pravdou. 

    Zámořský celek v utkání dominoval, po zásluze zvítězil 5:2 a podkopl židli pod českým trenérem, na kterého se snesla vlna kritiky. „V některých chvílích jsme pořádně nevěděli, co máme hrát. Systém jsme měli, trenér nám nějaké věci řekl. Ale zbytek jsme si museli zařídit my, co jsme byli na ledě,“ vyprávěl pro americká média útočník David Krejčí .

    Američané tímto vyřazením vrátili Čechům porážku v Naganu. Po čtyřech letech je na tahu český výběr.

    Sestavy:

    Česko: Pavelec – Židlický, Šmíd , Z. Michálek, Kaberle, Rozsíval , Gudas , Krajíček – Jágr, Plekanec "C", Červenka – Hemský, Krejčí, M. Michálek – Voráček, Eliáš, Erat – Frolík, Hanzal , Nedvěd – Novotný.

    USA: Quick – McDonagh, Suter, Martin, Orpik, Shattenkirk, Fowler, Carlson – Kane, Kesler, Parise "C" – Kessel, Pavelski, van Riemsdyk – Callahan, Backes, Brown – Oshie, Stastny, Pacioretty – Wheeler.

  • MS 2015 (Praha) – o 3. místo

    Tomáš Plekanec v šanci před americkou brankou v zápase o bronzFoto Barbora Reichová (Sport)

    Česko – USA 0:3 (0:2, 0:1, 0:0)
    Branky: 8. Bonino, 19. Lewis, 40. Coyle.

    Rozlučka s Jaromírem Jágrem celému hokejovému národu zhořkla. Česko se na druhém domácím turnaji pralo statečně, ale v semifinále padlo s nadupanou Kanadou. O jedenáct let později ji tak čekaly Spojené státy, tentokrát ovšem v boji o třetí místo.

    Unavené mužstvo už ale houževnatým mladíkům nestačilo, podruhé v řadě nedalo ani gól a s domácím turnajem se rozloučilo porážkou 0:3. Legendární útočník tak skončil bez medaile, ale s ovacemi vestoje a cenou pro nejužitečnějšího hráče turnaje.

    „Kdyby to nebylo doma, tak bych nejel. Nakonec jsem rád, že jsem se šampionátu zúčastnil, diváci ke mně byli perfektní a já se jim snažil odevzdat maximum každý zápas,“ řekl po hořkém vyřazení Jágr, jenž zazářil zejména ve čtvrtfinále proti Finsku (4:3), které pomohl vyřadit dvěma góly. Porážku s Američany však nesl těžce. „Už mě nezlomí ani táta. Já už na to nemám, můžu odevzdat maximum, ale je čase se posunout dál,“ přiznal tichým hlasem. A jeho rozhodnutí platí. Zatím.

    Sestavy:

    Česko: Pavelec - Jordán , Hejda, Nakládal , Kolář , Krejčík, Čáslava, Němec - Voráček, Sobotka , Erat - Jágr, Plekanec, Klepiš - Červenka, Jan Kovář , Vondrka - Koukal , Novotný, Zaťovič - od 24. navíc Simon .

    USA: Hellebuyck - Faulk, Krug, S. Jones, Reilly, Murphy, Gardiner, Redmond - Coyle, Bonino, Lee - Moses, Larkin, Hendricks - Nelson, Eichel, Lewis - B. Smith, Arcobello, Sexton - Morin.

  • MS 2016 (Moskva) – čtvrtfinále

    Brankář národního týmu Dominik Furch sklapnul betony proti střele Austona Matthewse pozděFoto Michal Beránek (Sport)

    Česko – USA 1:2sn (1:0, 0:1, 0:0 – 0:0)
    Branky:
    16. T. Zohorna – 22. Matthews, rozhodující nájezd Matthews. Nájezd neproměnili: Kašpar , Koukal, T. Zohorna – Hendricks.

    Další hořká zkušenost je poměrně čerstvá. Výběr Vladimíra Vůjtka odjížděl před dvěma lety do Moskvy bez přehnaných ambicí, ale s medailovým snem. Když už se zdálo, že je velmi blízko, přišlo opět čtvrtfinále proti Američanům a samostatné nájezdy. V utkání o všechno znovu zářili brankáři, tentokrát strážili branky Dominik Furch a Keith Kinkaid.

    První kapituloval už v první třetině po gólu Tomáše Zohorny, ale vyrovnání přišlo krátce po přestávce. Ačkoliv trefě Austona Matthewse zřejmě předcházel ofsajd, gól platil. Utkání nakonec dospělo do samostatných nájezdů, v nichž se prosadil pouze talentovaný útočník a rozhodl o postupu svého mladého týmu.

    Trenér Vladimír Vůjtek se tak rozloučil s trénováním vyřazením ve čtvrtfinále. „Vzal jsem to z toho důvodu, že jsem nikdy u národního mužstva nebyl a pak bych si to vyčítal, že jsem to nevzal. Proto jsem si taky vzal o asistenta víc a vzal jsem si ty kluky, abych na to nebyl sám. Na to jsem se už necítil,“ vysvětloval po poslední prohře zkušený trenér.

    Sestavy:

    Česko: Furch - Jeřábek, Jordán, Šimek , Kolář, Kempný , Kundrátek , M. Doudera - Pastrňák , Plekanec, Červenka - Řepík, Jan Kovář, Birner - Kašpar, Kousal , T. Zohorna - Zaťovič, Faksa , Filippi - navíc na nájezd Koukal.

    USA: Kinkaid - Murphy, McCabe, Wideman, Hanifin, Warsofsky, Skjei - Foligno, Matthews, Larkin - Hinostroza, Nelson, Vatrano - Schroeder, Compher, Motte - Fasching, Hendricks, Maroon - Wood.

  • SP 2016 (Toronto) – základní skupina

    Když se oba týmy potkaly naposledy, Češi zvítězili při Světovém poháru 4:3Foto Profimedia.cz

    ČR - USA 4:3 (1:1, 3:1, 0:1)
    Branky:
    13. Z. Michálek, 27. M. Michálek, 37. Šustr, 38. M. Michálek - 15. Pavelski, 35. Abdelkader , 43. McDonagh.

    Poslední zkušenost s Američany je čerstvá. Oba týmy se potkaly v základní skupině Světového poháru v Torontu, kde možná překvapivě zvítězil český tým 4:3. Výběr Josefa Jandače dokázal ambiciózní americký mančaft, který byl po tom naganském možná nejsilnějším, na který Česko v historii narazilo, zaskočit a za výhrou ho táhli bratři Michálkové.

    Na góly Zbyňka Michálka a Milana Michálka dokázali Američané zareagovat, ale dva rychlé zářezy Andreje Šustra a druhého z bratrů Michálků byly smrtící. Radost však Češi neměli, protože po porážkách s Kanadou a výběrem Evropy jejich působení na Světovém poháru skončilo.

    „Zklamání, jednoznačně. Chtěli jsme tady předvést víc, první dva zápasy se nám vůbec nepovedly. S Kanadou bylo dobrých prvních deset minut, ale jinak jsme to nezvládli a to zklamání samozřejmě přetrvává. Měli jsme na víc,” smutnil po nečekané výhře kapitán Tomáš Plekanec, jenž se svým týmem ukončil i působení Američanů.

    Sestavy:

    Česko: Mrázek - Šustr, Nakládal, Z. Michálek, Jordán, Polák, Kempný, Kundrátek - J. Voráček, Hanzal, M. Michálek - Pastrňák, Plekanec, Palát - Hemský, Sobotka, Michael Frolík - Jaškin, Birner.

    USA: Bishop (41. Schneider) - Niskaken, Suter, Carlson, McDonagh, Byfuglien, J. Johnson - P. Kane, Stepan, J. van Riemsdyk - Parise, Pavelski, Oshie - Abdelkader, Dubinsky, Palmieri - Wheeler, Pacioretty, Kesler.

  • Celková bilance hovoří pro Česko

    Čtvrtfinále proti Američanům? Jsou k poražení, tvrdí hokejový redaktor deníku Sport
    Video se připravuje ...

    Celková bilance: 20 zápasů, 10-1-9, skóre 61:61. Bilance na ZOH: 2-0-1. Bilance na MS: 7-1-7. Bilance na SP: 1-0-0. Ostatní: 0-0-1.

    Čeští hokejisté na USA umí. Mírně jim nahrávají čísla, protože z dvaceti zápasů vyhráli celkem polovinu, zatímco Američané pouze jednou. Zajímavý je pohled na celkové skóre, které je vyrovnané 61:61.

    Vyrovnaná je i bilance na MS, zatímco na olympiádě mají díky triumfům v Lillehammeru a Naganu navrch Češi. Naposledy v Soči se však radovali Američané, kteří zvládli i dva z celkových tří penaltových rozstřelů ve vzájemných zápasech.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud