1. února 2018 • 14:16

Sáblíková už má postel! Česká naděje se zabydluje v olympijské vesnici

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olympijská vesnice je otevřená. Rychlobruslařky Martina Sáblíková a Nikola Zdráhalová jsou prvními českými sportovci, kteří mají své postele v olympijských městech. Obě se ubytovaly ve vesnici v přímořském Kangnungu.



Před jedenáctou hodinou dopoledne korejského času (v Česku se teprve nachylovala třetí hodina nad ránem) se Sáblíková se Zdráhalovou přistěhovaly do olympijské vesnice. Obě jsou v Koreji už od neděle, zatím ale bydleli v běžném penzionu s výhledem na moře. Teprve dnes se otevřela vesnice.

„Šly jsme se kouknout, kde co je. Stejně toho ještě moc nevím. Našli jsme prádelnu u nás v domě,“ popisovala Sáblíková.

Rychlobruslařská dvojka je na sebe zvyklá ze soustředění i závodů, a tak přirozeně ve vesnici obývá pokoj společně. Obě dívky v něm našly klasické strohé vybavení, ale byly spokojeny.

„Super, apartmán je hodně velký. Líbí se mi, že je tam kuchyň a obýváček pro všechny,“ popisuje Sáblíková.

Olympijská vesnice už je otevřená, čeští sportovci nechyběli
Olympijská vesnice už je otevřená, čeští sportovci nechyběli

„Já jsem spokojená, jen bude zvláštní být v apartmánu s někým dalším, jsem zvyklá být třeba jen s Martinou a s holkami z týmu, bude to jiné,“ hodnotí Zdráhalová.

Ta zažívá svoji první olympiádu a naplno nasává první dojmy. Už si například pojistila modrou deku s olympijskými symboly, kterou našla na posteli. „To byla asi největší věc. A těšila jsem se na fotku s olympijskými kruhy. Jsem ráda, že si tyhle dvě věci mohu odvézt domů,“ usmívá se Zdráhalová.

„Našli jsme taky olympijské kruhy a tygříka,“ vypráví Zdráhalová s odkazem na jednoho z maskotů Her, bílého tygra jménem Soohorang.

České závodnice si už vyzkoušely první oběd v olympijské jídelně a moc si ho pochvalovaly.

„Já nevěděla, co si tam mám dát! Nejradši bych si dala úplně všechno, a to bych asi praskla. Je to fakt dobrý!“ kulila oči Zdráhalová. „Akorát je zvláštní, že kousky jídla nandávají po jednom, já bych si toho dala plný talíř, ale musíte jim říct o víc, víc, víc, tak radši jdu nadvakrát.“

Sáblíková už hodnotí s nadhledem zkušeností ze svých tří předchozích olympiád: „Já jsem spokojená vždycky, mají tam hodně zeleniny, ovoce, fakt dobré to bylo.“

Sáblíková vyrazila na olympiádu. Chci se vrátit s medailí, hlásila
Video se připravuje ...

Rychlobruslařky se podívaly i do herny a ověřily si, že z týmových pokojů v olympijské vesnici je vidět na Český dům, místo pro setkávání krajanů během Her, kde si sportovci budou moct dát třeba český chleba Karel.

Odpoledne vyrazily na první trénink v hale…

„…očuchávat led,“ jak řekl trenér Petr Novák.

Olympijský Kangnung Oval se také otevřel až dnes. Sáblíkovou se Zdráhalovou se po nedělním příletu zatím věnovaly tréninku na suchu.

„Led bude na závody super jako vždycky. Ale i kdyby nebyl, bude pro všechny stejný,“ říká Sáblíková.

Zaujala ji ale proměna haly oproti loňskému roku, kdy se v Kangnungu konal světový šampionát. Loga na mantinelech a propagaci olympijských her nahradila olympijská výzdoba ve fialové barvě – olympijské kruhy a nápisy s názvem her doplňuje třeba obří piktogram rychlobruslení.

„Výzdoba je úplně jiná, všude je olympijská symbolika,“ dodala Sáblíková.

Hala je na závody připravena, v útrobách jen chodil malíř s válečkem a dobarvoval malé kousky zdí. Na tréninku bylo zatím prázdno, české rychlobruslařky chvíli kroužily po ledě i samy, pak trénovaly ve vláčku tří nizozemských a jednoho švýcarského rychlobruslaře.

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud