14. února 2018 • 09:31

Fenomén White! Americký snowboardista slaví třetí olympijské zlato

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Americký snowboardista Shaun White vybojoval v Pchjongčchangu třetí olympijské zlato v U-rampě. Jednatřicetiletá hvězda porazila v dramatickém finále poslední jízdou soutěže Japonce Ajuma Hirana o 2,5 bodu a navázala na triumfy z Turína a Vancouveru. Bronz získal australský mistr světa Scotty James.



Třináctinásobný šampion zimních X-Games White ovládl v Koreji už úterní kvalifikaci a dnešním triumfem si vynahradil zklamání ze Soči, kde skončil čtvrtý. Pro USA získal jubilejní 100. zlato ze zimních olympijských her. Hirano se musel stejně jako před čtyřmi lety spokojit se stříbrem.

Za vítězstvím vykročil White, jenž ve finále startoval jako poslední v pořadí, razantně hned v první jízdě, po které se ujal vedení. Hirano, který v Soči zazářil v pouhých 15 letech, ho ale ve druhé jízdě z prvního místa sesadil a ryšavý Američan, přezdívaný Létající rajče, musel v závěrečné jízdě celého finále ještě zabojovat.

White předvedl ve třetím kole takřka perfektní představení. Získal 97,75 bodu, a ačkoli nevyrovnal výkon z kvalifikace (98,50), jako první snowboardista v historii má tři zlata z jedné disciplíny na ZOH. Hirano, jenž v lednu vyhrál X-Games v Aspenu, na první japonský snowboardový triumf nakonec nedosáhl a White po vyhlášení své známky vyhodil nadšením prkno do vzduchu.

Shaun White předvedl parádní výkon a zaslouženě slavíFoto ČTK

"Úplně mě to štěstí přemohlo. Tolik jsem toho musel překonat, abych se sem dostal. Mám za sebou to šílené zranění z Nového Zélandu, kde jsem si rozsekal obličej," připomněl White říjnový pád v tréninku, z nějž si odnesl 62 stehů v obličeji a zhmožděné plíce.

"Stejný trik, při kterém jsem se tehdy zranil, jsem dneska dal. Byla to jedna z nejlepších jízd mého života," dodal nadšeně. Na absolutní známku 100 bodů, kterou získal v lednu v závodu SP v Aspenu, ale tentokrát nedosáhl.

Olympijskou soutěž ve druhém kole poznamenal ošklivý pád Japonce Juta Tocuky. Teprve šestnáctiletý závodník se po karambolu, při němž dopadl z takřka pětimetrové výšky na hranu rampy, zvedl do sedu a komunikoval. Záchranáři ho po ošetření odvezli na saních. Podle zástupců japonského týmu si stěžoval na bolesti kyčle.

Obhájce zlata Iouri Podladtchikov v Pchjongčchangu na startu chyběl. Švýcarský snowboardista se zranil na lednových X-Games a lékaři mu účast v Koreji nedoporučili.

Muži - U-rampa:

1. White (USA) 97,75 b.,
2. Hirano (Jap.) 95,25,
3. James (Austr.) 92,00,
4. Ferguson (USA) 90,75,
5. Burgener (Švýc.) 89,75,
6. Josey (USA) 88,00,
7. Katajama (Jap.) 87,00,
8. Pates (USA) 82,25,
9. Scherrer (Švýc.) 80,50,
10. Callister (Austr.) 62,0

4. den na ZOH: cheerleaders Kim Čong-una, jednička Francouz a strach na rampě
Video se připravuje ...

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud