Ivo Pospíšil
24. února 2018 • 17:30

Jak se rodilo druhé zlato Ledecké: Večer trápení a slzy, ráno zmizelo číslo

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z KOREJE | Na trati působila jistě jako rozjetá mašina, přesto i ona řešila před vyvrcholením olympiády trable. Večer před jízdou v paralelním slalomu na ni padla slabší chvilka, ráno pro změnu nemohla najít startovní číslo. „Jak se říká, nešťastný začátek, šťastný konec,“ řekl fyzioterapeut Ester Ledecké Jakub Marek. A česká šampionka se stala druhým zlatem hlavní českou tváří a hitem olympiády.



Na startu hypnotizovala dráhu pod sebou a po každé jízdě si jen dala snowboard před tvář a pekelně se dál soustředila. Tou hradbou nikdo nedokázal prorazit - po senzačním triumfu v lyžařském Super-G brala Ester Ledecká druhé zlato i v sobotu ve snowboardovém paralelním slalomu.

Byť za kulisami se nervozita rozhodně vyskytovala.

„Byl tam úplně stejný stav jako před Super-G. Jelikož se ji nepovedl včerejší warm up, tak ty pochyby opět nastaly a nebyla na tom dobře. Začínám se bát, že to bude mít jako rituál. Že nám bude brečet před každým závodem,“ přiznal její lyžařský trenér Tomáš Bank. Ihned však dodal. „Slzy ale pomáhají. Člověk asi musí pochybovat, aby se neuspokojil. A Ester se z toho vyspala a ráno byla v pohodě,“ doplnil Bank.

Ester Ledecká po svém druhém zlatém úspěchu na olympiádě v Pchjongčchangu s dojatým tatínkem Jankem
Ester Ledecká po svém druhém zlatém úspěchu na olympiádě v Pchjongčchangu s dojatým tatínkem Jankem

Jenže ani v tu chvíli nebyl trablím konec. Když se totiž blížil čas závodu, najednou se Ledecké ztratilo startovní číslo. „Byly chvilku nervy, protože nikdo nevěděl, kde je, ale vyřešilo se to rychle. Dalo se do jiného batohu, než se bral na kopec. Takže jsme museli pro číslo, aby mohla závodit,“ smál se fyzioterapeut Jakub Marek. „Nevím, někdo, kdo to měl na starost. Vůbec netuším, nějaký skřítek. Přesně tak. Jak se říká, nešťastný začátek, šťastný konec,“ přikývl Marek.

16. den na ZOH: Na Ester jste krátký a bronzová radost javorových listů
Video se připravuje ...

Ledecká se nicméně i přes tyhle zádrhele definitivně zapsala do dějin olympijských her jako první žena, která získala na jedněch hrách dvě zlata v odlišných sportech. Mezi muži to v minulosti dokázali dva, a to před téměř stoletím a shodně v běhu na lyžích a severské kombinaci. Prvním byl Nor Thorleif Haug na premiérových ZOH v Chamonix 1924, o čtyři roky později ve Svatém Mořici ho napodobil krajan Johan Gröttumsbraaten.

Stala se jednoznačně nejúspěšnější Českou na olympiádě. A stala se tu hvězdou, kterou nyní vnímá celý svět. „Ona je v hlavě vítěz, to je důležité, to ji žene dopředu a dělá jí to tu cestu trošičku jednodušší. Jde do toho naplno. Důležité však i je, aby si to lidi uvědomovali do budoucna a nežili jenom tímhle momentem,“ dodal Marek.

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud