22. února 2018 • 19:48

Olympionici z gauče pozor! Nejhorší je přetížení svalů, křeče a únava

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Taky máte touhu to navalit na svahu jako Ester Ledecká, zkusit si klopenku jako Eva Samková, nebo si obléct brusle klapačky jako Martina Sáblíková? Tak to má být, český tým se snaží národ rozhýbat. Chce to ale také trochu opatrnosti a péče o tělo.



Když ve středu přijela bronzová hrdinka Eva Samková do olympijských parků v Brně a Ostravě, jejich branami v tu dobu prošlo už 160 000 návštěvníků. Hokejový trenér Slavomír Lener našel v brněnském pavilonu Z hokejové hřiště.

„Krásné hřiště, plno bruslících dětí, to je přesně to, co bychom pro náš hokej potřebovali. Takové plácky u každé školy, to by bylo fantastické. Právě na takových hřištích mohou vyrůst další generace, které by mohly zopakovat Nagano,“ řekl Lener.

Olympijská euforie může lidi motivovat zvednout se z gauče, zkusit to taky. Nárazová akce jim ale může i ublížit. Hrozí přetížení svalů, křeče a únava.

„Rozdíl mezi profesionálním sportem a sportem amatérským je spíš kvantitativní. Profesionál trénuje samozřejmě intenzivněji a častěji a je vystaven většímu stresu. Ale po zátěži, fyzické i psychické musí následovat relaxace a doplnění energie,“ říká Vladislava Kundrátová, vedoucí lékařka hotelu Imperial v Karlových Varech, kde český tým v létě při setkání Top Teamu začínal olympijskou sezonu.

Olympijské parky v Brně a Ostravě hlásí každý den více jak stotisícové návštěvy
Olympijské parky v Brně a Ostravě hlásí každý den více jak stotisícové návštěvy

Ester Ledecká sice útočí během dvou olympijských týdnů na dvě zlata, ale taky se poctivě věnuje svému tělu. Každé ráno začíná rozhýbáním se svým fyzioterapeutem Jakubem Markem. Do rozcvičky zahrnuje i cviky, které jí doporučil fyzioterapeut Pavel Kolář.

„Ráno máme klasickou dvacetiminutovou rozcvičku před snídaní. Tam už je zaběhlý systém cviků, který ví, jak má dělat. Já už jen dohlížím a počítám, kolik těch cviků dělá,“ vysvětluje Marek

Přestože Češi už masáží, sauny či lázeňských procedur využívají víc než dřív, amatérští sportovci se jim stále často nevěnují.

„Amatérští sportovci bohužel obvykle zohledňují jiná hlediska – pracovní vytížení, čas dovolené a podobně. To často vede ke zbytečným úrazům a poraněním,“ říká Kundrátová.

„Hobík bez vedení sportuje rád, ale bez systému. Jde si na třicet minut zaběhat, ale tělo si zvykne a už se dál neposouvá. A pak samozřejmě v absenci regenerace,“ vysvětluje kondiční trenér Radek Holinka. „Po hodině plavání jde rovnou do práce. Už nevěnuje dvacet minut rozcvičení a po tréninku strečinku. O masážích nebo sauně ani nemluvím. Tělo je pak nesmyslně přetížené.“

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud