Romana Barboříková
18. ledna 2018 • 10:55

Olympijský festival v Ostravě podpoří Moravec a Pauláthová, oslaví Rašku a Nagano

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před arénou v Ostravě už se staví a montuje. V pondělí tam začaly přípravy areálu pro Olympijský festival 2018. Při něm si budou moci sportovní příznivci vyzkoušet různé sporty nejen na ledu a na sněhu, ale připomenou si významné momenty české sportovní historie jako 50 let od zisku zlata Jiřího Rašky nebo 20 let od zlatého hokejového turnaje v Naganu. Centem dění nebude jen Ostrava, ale i lyžařská střediska Moravskoslezského kraje.



Nechcete během olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu jen sedět doma a fandit sami u televize? Potom se vydejte na Olympijské festivaly, které se budou od 9. do 25. února konat v Ostravě a Brně.

V Ostravě najdete centrum dění před Ostravar Arénou, na Masarykově náměstí budete moci navštívit „Korejskou vesničku“ a zavítat můžete i do čtyř horských středisek: Bílé, Mostů u Jablunkova, Karlova pod Pradědem a Kopřivné pod Pradědem.

„Po několikaměsíčních přípravách se dostáváme do závěrečné fáze, kdy v jednotlivých dějištích vyrostou sportoviště, jež bude moci veřejnost užívat od 9. února. V Ostravě nás těší, že se program Olympijského festivalu dostane na vícero míst - včetně horských středisek Moravskoslezského kraje. Zajímavým pojítkem s dějištěm zimní olympiády - Pchjongčchangem - bude určitě Korejská vesnička v centru města,” řekl místopředseda Českého olympijského výboru Libor Varhaník.

V Ostravě už mají zkušenost s Olympijským parkem při letních Hrách v Riu de Janeiro 2016. „Věřím, že únorový Olympijský festival osloví svou pestrostí všechny fandy sportu, kteří budou sledovat výkony českých sportovců na velkoplošných obrazovkách a sami se zapojí do sportování. Olympijský festival tak opět může celému světu představit Ostravu jako město, které žije sportem,“ uvedl primátor města Ostrava Tomáš Macura.

Své jméno spojili s ostravským Olympijským festivalem i známí sportovci. Patrony projektu jsou bývalý hokejista a zlatý medailista z Nagana 1998 David Moravec a lyžařka Kateřina Pauláthová. Oba by se měli také do areálů přijít podívat. Tedy pokud nakonec Pauláthová sama neodjede reprezentovat do Koreje.

„Věřím, že Olympijský festival přitáhne ke sportu více dětí, nehledě na to, že i ti starší si určitě rádi zablbnou. Je to o tom zablbnutí, i já se rád občas vrátím do dětského světa a vyzkouším si něco jiného,“ usmál se Moravec.

Co tedy na příchozí čeká? V každém areálu něco jiného. „Malí i velcí návštěvníci Olympijského festivalu přímo v Ostravě si budou moci vyzkoušet celkem třicet různých sportovních disciplín. Z nabídky jsme si pro naše město jako partnerský sport vybrali curling. Věřím, že o vyzkoušení si sportu bude mezi návštěvníky velký zájem. Hrací kameny a nezbytná košťata jim zapůjčíme přímo na místě,“ dodal náměstek primátora pro sport Vladimír Cigánek.

Připraveny budou dále běžecké tratě, kde vás odborníci také naučí správně lyže namazat, snowpark, pumptracková dráha, biatlonová střelnice, mobilní skokanský můstek K-4, trenažér pro jízdu na saních a ledová plocha pro jízdu na skeletonu a dvojbobu, rychlobruslení a na příznivce volného bruslení čekají stovky metrů ledových cestiček.

Pokud máte raději lyžování, pak se můžete vydat do některého ze čtyř partnerských lyžařských areálů v horách: Bílé, Mostů u Jablunkova, Karlova pod Pradědem a Kopřivné pod Pradědem. Ve střediscích se program uskuteční o víkendech, kromě obřího slalomu se můžete těšit třeba na závody ve snowboardingu, představení fatbiků nebo přednášky Horské služby ČR.

Korejská vesnička v centru Ostravy pak nabídne zase trochu jiný druh zábavy. Centrem vesničky bude sněhová plocha, určena k zimním radovánkám pro děti, v připravených stáncích bude možné ochutnat korejské speciality, prohlédnout si zajímavosti korejské kultury. Ve spolupráci s Velvyslanectvím Koreje v České republice proběhne 16. února oslava lunárního korejského Nového roku.

Vstupné na Olympijský festival bude 50 korun, děti do 150 centimetrů ho budou mít zdarma. Od 1. února bude možné si jednotlivá sportoviště rezervovat.

Sporty na Olympijském festivalu 2018

Zimní olympijské sporty: lední hokej, krasobruslení, běh na lyžích, biatlon, boby, curling, akrobatické lyžování, krasobruslení, rychlobruslení, saně, skeleton, snowboarding, skoky na lyžích

Letní olympijské sporty: atletika, stolní tenis

Další sporty: biliard, fatbike, florbal, hokejbal, kiting, korfbal, ledolezectví, lyžařský orientační běh, rope skipping, longboarding, skialpinismus, sněžnice, šachy, taekwondo ITF, taneční sport, turistika

Zajímavosti z programu Olympijského festivalu 2018 v Ostravě

9. února slavnostní zahájení

11.00 Ostrava, OSTRAVAR ARÉNA

14.30 Ostrava, Korejská vesnička na Masarykově náměstí

10.-11. února SKI Bílá

Sportovní program v horském středisku

11. února Raškův den

50 let od zisku zlata v Grenoblu 1968 - celodenní program na toto téma

Raškohrátky v Ostravě, program spojený se skokanským můstkem

14. února Paralympijský den v Ostravě

Prezentace sportů pro handicapované v Ostravě

16. února Korejský lunární nový rok v Ostravě

Oslavy v Korejské vesničce na Masarykově nám.

17.-18. února Ski areál Mosty u Jablunkova + Kopřivná pod Pradědem

Sportovní program v horských střediscích

Raškohrátky v Brně a v Ostravě

Závody v severské kombinaci

20. února Jak si připravit lyže…

Workshop s bývalým mistrem světa M. Koukalem

22. února Nagano 1998

20 let od zisku hokejového zlata

24.-25. února Ski aréna Karlov

Sportovní program v horských střediscích 

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud