Zdeněk Janda
9. ledna 2014 • 04:55

Hejda: Hadamczik nemá systém. Kluci to musí v Soči vzít do vlastních rukou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Řekl na rovinu, co si o něm myslí. Hokejový obránce Jan Hejda v obsáhlém rozhovoru pro čtvrteční deník Sport otevřeně mluví o tom, co ho štve na současném reprezentačním kouči Aloisi Hadamczikovi. „Nedovedu si představit, že bych pod ním ještě někdy mohl nastoupit,“ říká na adresu muže, který nejvytěžovanějšího českého beka v NHL opomenul v nominaci na olympiádu do Soči.



„Rozhodně to není tak, že bych cítil nějakou zášť kvůli tomu, že nejsem v nominaci. Vůbec jsem s tím nepočítal. Nechci někoho před tak významným turnajem shazovat, možná bych o tom i pomlčel, ale když už se kolem toho tolik mluví a všichni se mě na reprezentaci ptají, je zbytečné podle mě mlčet a tvářit se, že se nic neděje,“ vysvětluje mistr světa z Vídně z roku 2005 pro čtvrteční Sport.

„Přiznám se, že nejsem hráč, který by uměl na ledě jenom improvizovat. Jo, občas je to potřeba. Ale hrát úplně bez systému?“ ptá se klíčový bek Colorada řečnicky. Kouč Hadamczik totiž podle něho v reprezentaci prakticky žádný nemá.

„Jeho systém je spíš jenom okrajový. Ale na vrcholové úrovni, zvlášť v dnešním hokeji, rozhodují malé detaily, které v něm chybějí. Když si vzpomenu na šampionát, tak vždycky se hledal nějaký důvod, proč se gól dostal, až v době, kdy jsme inkasovali. Což je pozdě...“ popisuje Hejda, jenž celkem v reprezentaci odehrál 102 zápasů.

„Chtěl jsem, aby mi někdo vysvětlil, co budeme hrát. Že bych to potřeboval vědět, navíc to vidět i na videu. Párkrát se něco ukázalo, ale potom se to zase řešilo až podle toho, co se dělo na ledě. Našel se viník. No a po mistrovství za to mohli jenom hráči. Do jednoho. Nikdo jiný...“ vzpomíná hořce na poslední mistrovství světa, kde Češi vypadli ve čtvrtfinále se Švýcary.

Nominace v rukou jednoho muže

Reakce Aloise Hadamczika

„Nejen já, ale celý realizační tým jsme přesvědčeni, že jsme pro něj víc na mistrovství udělat nemohli. Je zajímavé, že předtím mi to na všech šampionátech fungovalo, hráči byli nadšení. Pak přijede hráč, který bere čtyři miliony dolarů, a i když mu na videu čtyřikrát ukážeme, co chceme, tak to nepochopí? Za to já nemůžu… Nebo není moje vina, že prohraje souboj nebo nestíhá v bruslení. Pokud po tom všem, co slyšel, nevěděl, co má hrát, je to smutné. Pro mě je to výmluva. Jsem přesvědčený, že je to kvalitní hráč, ale typologicky ne na velké hřiště,“ uvedl mimo jiné současný reprezentační trenér.

„Navíc si myslím, že s jiným trenérem by se nestalo, že by se šampionát takhle nevyvedl. A věřím, že bych mohl do Soči letět. Ale za této situace upřímně říkám, že jsem neměl chuť se někde dál ztrapňovat,“ říká Hejda, podle kterého se ho Hadamczik třeba před MS ptal, jestli hraje přesilovky. Přitom on je v NHL vyhlášeným specialistou hlavně na oslabení. A v početních výhodách nenastupuje téměř vůbec.

Podle pětatřicetiletého obránce by se možná měl změnit celý systém nominace. „V Coloradu se mě hráči i trenéři ptali, proč nejsem ve výběru. Tak jsem se jim snažil vysvětlit, že si mě nevybral trenér. Oni se divili, jak je možné, že to vybírá jenom kouč, když v zámoří jsou zvyklí, že se na tom podílí i nejrůznější skauti a generální manažer. U nás je to volba jednoho muže,“ přemítá Hejda.

„Možná jsme v tom trochu zaostalí, ale budiž. I tak jsem přesvědčený, že kluci mohou v Soči udělat úspěch. Přeju jim to! Když si to ti výborní hráči, kterých je tam i tak dost, udělají po svém, mají šanci. I když si myslím, že jim to trenér trochu ztížil...“ dodal účastník olympijského turnaje ve Vancouveru před čtyřmi lety.

Zároveň jasně naznačil, že pokud chce podle něj mužstvo pomýšlet na úspěch, musejí se hráči spolehnout hlavně sami na sebe. Ne na to, že jim cestu nalajnuje současný kouč...

Deník Sport (čtvrtek 9.1.2014)Foto Deník Sport

OBSÁHLÝ ROZHOVOR S JANEM HEJDOU SI MŮŽETE PŘEČÍST VE ČTVRTEČNÍM VYDÁNÍ DENÍKU SPORT

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud