8. února 2014 • 17:36

Radost i slzy: Norky vybojovaly medaile pro truchlící kamarádku

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtyři norské běžkařky se v cíli olympijského skiatlonu objaly a zalily se jim oči. Marit Björgenová právě vyhrála zlato, Heidi Wengová bronz. Radost si ale neužívaly naplno. Den před závodem totiž jejich kolegyni z reprezentace Astrid Uhrenholdtové Jacobsenové zemřel bratr.



Velké emoce prožívaly norské běžkyně na lyžích od pátku, kdy se jejich reprezentační kolegyně Uhrenholdtová Jacobsenová dozvěděla o smrti svého bratra.

„Astrid v pátek náhle a nečekaně ztratila svého bratra a tréninkového partnera. Tým klasického lyžování je odhodlán jí v této nelehké situaci pomoci,“ uvedl norský tým v prohlášení.

Uhrenholdtová-Jacobsenová nebyla do sobotního skiatlonu nominována, i tak ale zlá zpráva norský tým tvrdě zasáhla.

„Včerejšek byl opravdu těžký den. Potom, co se stanou takovéhle věci, je složité soustředit se na závod. Astrid a její rodina chtěly, abychom závodily. Takže jsme se semkli a závodili jsme pro Astrid, její rodinu a jejího bratra,“ říkala vítězná Björgenová, která získala už svou čtvrtou zlatou olympijskou medaili a překonala tak norský rekord krasobruslařky Sonji Henieové.

Všechny Norky na startu, Björgenová, Wengová, Therese Johaugová a Kirstin Stoermerová Steiraová si vzaly na závod na ruku náramky.

Olympijské běžkařky se radovaly z výhry, současně ale truchlily za bratra své kamarádky Olympijské běžkařky se radovaly z výhry, současně ale truchlily za bratra své kamarádkyFoto ČTK

„Mé fantastické holky… Jste moje síla. Děkuju za vzpomínkové náramky. Budu vám vždycky vděčná, ať budou medaile, nebo ne,“ napsala Jacobsenová Uhrenholdtová na Twitter během závodu.

Zatímco Norové se s šokem vyrovnávali už od pátku, pro ostatní o tragédii nevěděli.

„Předtím, než jsem přišla do buněk, jsem nevěděla nic. Před závodem bylo hodně emocí, protože jsme dobré kamarádky. Nevěděla jsem, jak se s tím srovnat,“ řekla Švédka Charlotte Kallaová, která skončila druhá. „Snažila jsem se soustředit na závod. Vypovídá to o hodnotě olympijské medaile. Když si budou chtít promluvit, budu tu pro ně.“

Jacobsenová Uhrenholdtová se v Soči připravovala na čtvrteční klasickou desítku. Zatím není jasné, jestli se i přes bolestnou ztrátu závodu zúčastní.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud