Martin Hašek
11. února 2014 • 08:18

Silná holka: Pančochová už trénovala a ve středu jede na U-rampě

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE SOČI | Je to tvrďačka. Snowboardistka Šárka Pančochová sice v neděli ve finále slopestylu havarovala tak drsně, že se jí rozbila helma. V pondělí večer ale už trénovala na U-rampě a ve středu se chystá na kvalifikaci dalšího olympijského závodu. Jezdcům ale dělá starost stav rampy, která se v teplých podmínkách rozpadá.



Zázračný návrat zažívá snowboardistka Šárka Pančochová . Po hrozivém pádu na slopestylovém svahu se rychle dala dohromady.

Cítím se dobře, jsem zpátky,“ prohlásila Pančochová , která v pondělí ve večerních hodinách absolvovala trénink na U-rampě.

Přitom jen den předtím byla na chvíli v bezvědomí poté, co přetočila skok ve druhé finálové jízdě slopestylu a drsně dopadla na hlavu. Rychle jí ale otrnulo. Už ze stadionu chtěla jet na snowboardu. Jen si trochu odpočinula a znovu vyrazila na svah.

„Trénink odjela, je v pohodě. Samozřejmě je trošku zatuhlá.  Není to pro ni úplně jednoduché, ale pere se s tím statečně, dává i rotace,“ říká trenér snowboardistky Martin Černík. „I doktoři říkají, že jsou překvapení, že se z toho takhle rychle dostala. Teď se cítí dobře. Rozhýbe to a dá to. Je šikovná. Máme radost.“

Pančochové v rehabilitaci pomohlo, že je všestranná sportovkyně a k jejím velkým koníčkům patří cvičení jógy.

„Potvrdilo se, že když člověk cvičí strečing, jógu, posiluje, má dobré svaly, pády potom přežije daleko líp, než někdo, kdo tohle nedělá. To jí hodně pomohlo,“ líčí Černík.

Pančochová se během tréninku nepouštěla do žádných větších akcí, ale ověřila si, že je schopná se ve středu postavit na start kvalifikace.

„Jezdila opatrně. Ale věříme, že další dva dny na tom bude líp a bude to dobré. Máme v plánu, že jízdu tam zajede. Je víc specializovaná na slopestyle. Když už tu je, je fajn, že může jet i U-rampu,“ říká Černík. „Šance na medaili má menší než ve slopestylu. Naděje umírá poslední. Dělá, co umí. Uvidíme, co předvedou ostatní. Budeme se snažit dělat maximum.“

Je vicemistryní na U-rampě

Pančochová je na U-rampě vicemistryní světa z roku 2011, v poslední době se ale víc zaměřovala na slopestyle a na U-rampě bojovala o kvalifikační místo do posledních dní před olympiádou.

„Dvě disciplíny jsou náročné. Sportovců, kteří jsou schopní jezdit oboje taky moc není. Kdyby se jezdila kombinace, co mají sjezdaři, tak tam medaili měla taky,“ míní Černík.

Závodníkům však dělá velké starosti stav U-rampy, která se v teplém počasí drolí, jsou v ní nerovnosti a jezdci pořadatele tvrdě kritizují.

„Je to trochu nebezpečné. Viděla jsem dneska spadnout víc lidí než celou minulou sezonu,“ stěžovala si Američanka Hannah Teterová.

Trenéři s pořadateli situaci neustále řeší a diskutují dokonce o změnách v programu. Mužské finále je na programu v úterý večer, ženy čekají všechny fáze závodu ve středu.

„Jak je teplo, podmínky jsou náročné, dělají se tam díry. Lidi to brzdí, bude to náročný závod,“ vysvětluje Černík. „Dokonce se řeší i varianty, kdyby se to rozpadalo, že by se nejelo semifinále. Byla velká diskuze, hrozně se probíraly scénáře. Podmínky jsou náročné pro všechny.“

Pančochová doufá, že se stav rampy ještě podaří vylepšit.

„Záleží, jak to vyšejpujou, trvá to pár dní, než to hodí do perfekšn,“ prohlásila.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud