15. února 2014 • 19:30

Putin jásal zbytečně, Rusům vítězný gól s USA vzalo divné pravidlo

Autor: tej
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Boj hokejových velmocí mezi Ruskem a USA na olympiádě v Soči nabídl fantastickou podívanou, kterou v nájezdech opanoval svou one man show T.J. Oshie, ale vítězství byli v jednu chvíli blíže domácí. Čtyři minuty před koncem zápasu dali gól na 3:2, jenže americká branka byla v tu dobu lehce vychýlená ze svého místa, a podle pravidel rozhodčí branku nemohli uznat.



MATCH OVERVIEW LEGACY
15. 2. • 13:30
USA
USA
3:2
ONLINE
15. února
13:30
Rusko
Rusko
Góly

Domácí: 36:34. Fowler, 49:27. Pavelski, . Oshie

Hosté: 29:15. Dacjuk, 52:44. Dacjuk

Sestavy

Domácí: Quick – Orpik, Martin, Suter (A), McDonagh, Fowler, Shattenkirk, Carlson – Callahan, Backes, Parise (C) – Kessel, Pavelski, Van Riemsdyk – Brown (A), Kesler, Kane – Oshie, Stastny, Pacioretty – Wheeler. Trenér: Dan Bylsma.

Hosté: Bobrovskij – Vojnov, Markov, Medveděv, Jemelin, Tjutin, Nikulin, Bělov, Nikitin – Kovalčuk (A), Dacjuk (C), Radulov – Sjomin, Malkin, Ovečkin (A) – Kuljomin, Anisimov, Tarasenko – Popov, Těrešenko, Ničuškin. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.

Rozhodčí

Meier (USA), Vinnerborg (SWE) – Devorski (CAN), Wilmot (CAN)

Stadion

Bolšoj Ice Dome, Soči, Rusko

V hokejových pravidlech IIHF jasně stojí, že pokud je branka vychýlená ze svého místa v době gólu, nemůže být uznán. V případě, že si ji tým posunul schválně, následuje trestné střílení. V utkání mezi USA a Ruskem ve skupině A na olympiádě v Soči se to však nestalo, gól prostě neplatil.

Na vítězné nájezdy amerického drzouna Oshieho už se koukalo prezidentu Putinovi o poznání kyselejiFoto Reuters

Trefa to však byla přímo parádní. Po tlaku ruských hráčů se od modré napřáhl Tjutin, přesně trefil místo pod horní tyčkou a rozjásal zaplněnou halu v čele s ruským prezidentem Vladimírem Putinem. Jenže i toho sudí rozesmutnili.

Ruské hráče neuznaný gól trochu srazil, na drtivý tlak už nenavázali. Dokonce málem inkasovali minutu před koncem po teči Pariseho.

"Nevím, co se tam stalo, ale rozhodně to byl gól," nechala se slyšet největší ruská hvězda Alexander Ovečkin. "Branky se nikdo nedotkl, tu posunul jejich gólman. Ale to měl sudí vidět a dát mu přinejmenším dvě minuty, ne," zlobil se.

Domácí výběr tak mohlo mrzet, že se nehrálo podle pravidel NHL: tam by podle experta ESPN Pierra LeBruna, který prý mluvil s jedním zámořským sudím, tak lehce posunutou branku nikdo neřešil

V pravidlech IIHF ovšem není žádný prostor pro spekulace, při jakémkoliv posunutí brány prostě nemůže být gól uznán.

Zápas nakonec skončil vítězně pro USA. V nájezdech se celkem šestkrát objevil Američan Oshie, který se trefil ve čtyřech případech. Dvakrát odvracel porážku, v pořadí osmém nájezdu rozhodl o výhře 3:2.

Pavel Dacjuk řeší s rozhodčími neuznaný gól Ruska
Pavel Dacjuk řeší s rozhodčími neuznaný gól Ruska

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud