10. května 2012 • 12:00

Olympijská pochodeň už je na cestě. Hitlerův nápad tak zase žije

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V řecké Olympii vzplál ve středu olympijský oheň a vydal se na dlouhou cestu do Londýna, místa dějiště 30. her letní olympiády. Nikdo z účastníků štafety s olympijskou pochodní ovšem asi netuší, že za vznikem této tradice stojí sám Adolf Hitler.



Herci převlečení do antických říz vždy několik měsíců před startem Her zapálí v Olympii olympijský oheň. Je to úchvatné divadlo v ruinách místa konání původních starořeckých olympiád.

Pochodeň vzplane díky důmyslnému systému parabolického zrcadla a pak se vydá na několik tisíc kilometrů dlouhou cestu do dějiště současné olympiády, letos tedy do Londýna. Propojení řeckých tradic a současného sportu je tak dokonalé...

A byl to právě velký obdivovatel antické kultury Adolf Hitler, kdo tuhle myšlenku do olympijského hnutí přinesl, píše anglický list Daily Mail.

Štafeta s pochodní měla propojit Hry v Berlíně v roce 1936 s místem jejich zrodu a dodat jim tak ještě většího lesku. S původním nápadem přišel člen organizačního výboru Carl Diem.

Nacisté také řešili, jak oheň zapálit – škrtnutí zápalkou jim přišlo příliš obyčejné. Řecký archeolog Alexander Philadelphus pak navrhl zažehnout pochodeň pomocí parabolického zrcadla. 

Řecká herečka Ino Menegaki jako Kněžka ohně zapaluje pomocí parabolického zrcadla olympijský oheňFoto EPA

Za tuhle vychytávku pak dostal německý Olympijský řád od ministra propagandy Josefa Goebbelse podepsaný Hitlerem.

Z Olympie do Berlína se pak při nesení pochodně, která vznikla ve známých zbrojních závodech Krupp v Essenu, vystřídalo 3 331 běžců.

Při prvních poválečný hrách, které se konaly shodou okolností v roce 1948 také v Londýně, byla tahle tradice převzata jako "štafeta míru". Deník Daily Mail také připomíná, že první účastník běhu, desátník Dimitrelis, si před převzetím olympijské pochodně symbolicky sundal uniformu.

Spyridon Gianniotis jako první člen olympijské štafety zapaluje pochodeň, která dorazí až do Londýna
Spyridon Gianniotis jako první člen olympijské štafety zapaluje pochodeň, která dorazí až do Londýna

Nyní pochodeň urazí skoro tři tisíce kilometrů jen po Řecku, než si ji 17. května převezmou v Aténách zástupci Londýna. Pak olympijský oheň čeká téměř dvanáct tisíc kilometrů dlouhé putování po Británii. Při jejím nošení se vystřídá na osm tisíc lidí.

Slavnostní zapálení olympijského ohně (ten mimochodem poprvé vzplál jako připomínka starořeckých her v Amsterodamu v roce 1928) je pak na programu 27. července.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud