11. února 2013 • 13:52

Moderní pětiboj na odpis! Z olympiády se chystají vyřadit zlatý sport

Autor: iSport.cz, ČTK, Reuters
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z olympiády možná zmizí sport, který přinesl naposledy Česku zlato! Výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru již zítra rozhodne, jestli v roce 2020 už bude chybět v programu letních her moderní pětiboj. V něm loni vybojoval v Londýně nejcennější medaili David Svoboda. Ten  je podle zákulisních informací smutným favoritem, ale z kola ven mohou jít také badminton, zápas, či stolní tenis.



Programová komise MOV připravila analýzu jednotlivých sportů, v níž hlavními kritérii byly světová rozšířenost a popularita, televizní sledovanost, prodej vstupenek a přístup k dopingu. Žádný oficiální žebříček ale nesestavila a o návrhu na vyřazení sportu rozhodne jen hlasování patnáctičlenné exekutivy MOV.

O moderním pětiboji, jehož zařazení do programu v roce 1912 prosadil sám zakladatel novodobých olympijských her Pierre de Coubertin, se v souvislosti se změnou programu hovoří už dlouho. Pro rok 2016 má ještě místo mezi olympijskými sporty jisté, ale za další čtyři roky už ne.

"Snažíme se náš sport vylepšovat a nejen spoléhat na Coubertinův odkat," řekl agentuře Reuters Klaus Schormann, šéf Mezinárodní federace moderního pětiboje. Právě kvůli větší atraktivitě stáhl program moderního pětiboje do jednoho dne a v roce 2016 v Riu by se měly všechny soutěže odehrávat v jednom areálu. Bude to ale stačit?

Dalšími ohroženými sporty jsou podle agentury AP korejské bojové umění taekwondo, zápas, badminton a stolní tenis. V květnu v Petrohradu by výkonný výbor MOV měl vybrat sport, který ten vyřazený nahradí.

V úvahu přicházejí wakeboarding, squash, sportovní lezení, kolečkové bruslení, karate a bojové umění wu-šu. O návrat na hry usilují také baseball a softbal, které byly vyškrtnuty v roce 2005. Konečné rozhodnutí pak padne na valném shromáždění MOV v září v Buenos Aires.

Sport, který vypadne z olympijského programu, musí počítat s poklesem zájmu médií i sponzorů. Ztratí také finanční dotaci od MOV, která je pro mnohé mezinárodní sportovní federace nejvýraznějším zdrojem příjmů. Předseda MOV Jacques Rogge už dříve prohlásil, že bez těchto peněz by některé sporty sotva přežily.

Výkonný výbor bude projednávat také vztah MOV k cyklistice po dopingovém skandálu Lance Armstronga a posoudí připravenost pořadatelů her v Soči a v Riu de Janeiro.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud