19. srpna 2019 • 16:46

Úspěch Ledecké na ZOH žije dál. Získala Cenu Gutha-Jarkovského za výkon roku

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Cenu Jiřího Gutha-Jarkovského za nejlepší výkon loňského roku podle sportovců získala dvojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká. Na hrách v Pchjongčchangu šokovala triumfem v superobřím slalomu na lyžích a druhé zlato přidala na snowboardu v paralelním obřím slalomu.



Ocenění Českého olympijského výboru obdržela čtyřiadvacetiletá závodnice jako první žena po pěti letech. Dosud poslední ženskou držitelkou ceny zakladatele českého olympismu Jiřího Stanislava Gutha-Jarkovského byla atletka Zuzana Hejnová za rok 2013.

Popáté o držiteli ceny rozhodli sami sportovci (účastníci OH v Soči 2014, Riu 2016 a Pchjongčchangu 2018, Světových her ve Vratislavi 2017 a Evropských her v Baku 2015) a poprvé zvolili ženu. Před Ledeckou byli laureáty horolezec Radek Jaroš, veslař Ondřej Synek, judista Lukáš Krpálek a sportovní lezec Adam Ondra.

"Strašně si toho vážím. Je to výjimečná cena, protože všichni, co to volili, mají svůj sportovní příběh. Je hezké, že se sportovci takhle připomínají a můžu být mezi takovými legendami. Děkuji všem, kteří volili," řekla Ledecká.

"Z vlastní zkušenosti vím, že ocenění od sportovců je nejvýznamnější, protože to je z našeho cechu," uvedl David Svoboda, předseda komise sportovců Českého olympijského výboru, která navrhla pro hlasování desítku kandidátů.

Cena vznikla v roce 1933 a jako první ji v roce 1934 převzal vzpěrač Václav Pšenička. V poválečné době ji získal ještě v roce 1948 běžec Emil Zátopek, pak byla tradice tohoto ocenění obnovena až od roku 1994.

Dvojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká vyrazila podpořit české hokejisty na MS do Bratislavy
Dvojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká vyrazila podpořit české hokejisty na MS do Bratislavy

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud