Marek Stodůlka
12. srpna 2021 • 16:18

Kde to cinkne příště? Naděje pro Paříž 2024: Ondra či Krpálkův nástupce

Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Olympiáda v Tokiu pomalu doznívá. Sportovci se vracejí zpátky domů, žádný dlouhý odpočinek je ale nečeká. Nezvykle mají totiž na přípravu k dalším Hrám o rok méně. V Paříži vypukne sportovní svátek už 26. července roku 2024. Kdo z českých reprezentantů se bude ve francouzské metropoli řadit k favoritům na zisk medaile? Deník Sport tipuje několik obhajob cenných kovů i dozrání mladých nadějí.

  • Favorit na medaili: MARTIN FUKSA

    28 let

    rychlostní kanoistika - C1, C2

    Umístění v Tokiu: 5. místo, 10. místo

    Každý, kdo ho zná, se shoduje, že větší profesionál neexistuje. Svým výkonům podřizuje Martin Fuksa naprosto vše. Když ale přijde na lámání chleba, vždy tomu něco chybí. V Riu i v Tokiu se čekalo, že poletí domů s houpající se medailí na krku, v obou případech z toho bylo zklamání. V Paříži bude mít třetí možnost. Navíc už by se mohl špičce přiblížit i mladší bratr Petr, šance se tak zvýší i ve dvojicích, kde se pojede trať na 500 metrů, která Fuksovým sedí víc.

  • Šance na překvapení: BARBORA SEEMANOVÁ

    21 let

    plavání

    Umístění v Tokiu: 6. místo

    Mluvit o medaili z plavání by bylo možná trochu bláhové. Spojené státy, Austrálie a další velmoci bazénových sportů mají mnohonásobně lepší podmínky k tréninku a širší pole sportovců na výběr. Barbora Seemanová ale v Tokiu ukázala, že má na to se s těmi nejlepšími rovnat. A to v jednadvaceti letech. Pokud se letošní mistryně Evropy zvládne tři roky posouvat jako doposud, může dohmátnout k ještě většímu úspěchu, než je účast ve finále.

  • Favorit na medaili: ADAM ONDRA

    28 let

    sportovní lezení

    Umístění v Tokiu: 6. místo

    Tvář sportovního lezení v Tokiu neuspěla. Adam Ondra obsadil v kritizovaném formátu kombinace šesté místo. Na Paříž se ale brněnský rodák bude moci připravit mnohem lépe. Kvůli změně formátu mu totiž odpadne neoblíbené lezení na rychlost. V součtu boulderingu a lezení na obtížnost by tak měl opět zaujímat pozici favorita číslo jedna.

  • Šance na překvapení: TEREZA FIŠEROVÁ

    23 let

    vodní slalom – C1

    Umístění v Tokiu: 6. místo

    Obojživelnice, která si rozumí jak s kajakem, tak s kánoí. Letošní finále se jí nepovedlo a dojela na šestém místě, do Paříže však odcestuje o tři roky zkušenější. V její prospěch navíc může hrát i oživení programu, vodní slalomáři totiž budou soutěžit i v extrémním slalomu. Tedy v závodě, kdy jich na divoké peřeje vystartuje hned několik najednou. I tam má Fišerová šanci bodovat.

  • Favorit na medaili: MARKÉTA VONDROUŠOVÁ

    22 let

    tenis – dvouhra

    Umístění v Tokiu: 2. místo

    Těžko věřit tomu, že Markétě Vondroušové je teprve dvaadvacet let. Vždyť už v roce 2019 hrála grandslamové finále. Právě čas hraje mladičkému překvapení letošní olympiády do noty, v Paříži bude rodačce ze Sokolova 25 let. Do té doby má levoruká tenistka čas vybrousit vlastní hru, aby byla ještě o něco pestřejší než doteď. Navíc přidá kvantum potřebných zkušeností, které možná trochu chyběly v letošním duelu o zlato.

  • Šance na překvapení: ONDŘEJ CINK

    30 let

    horská kola – cross-country

    Umístění v Tokiu: nedokončil

    V Tokiu byl tak blízko. Po ošemetném začátku, kdy se musel probíjet startovním polem, konečně docvakl skupinu, která bojovala o třetí místo. Šlápl do pedálů a soupeřům se začal vzdalovat. Pak mu prasklo kolo. Technická závada připravila Ondřeje Cinka o největší úspěch kariéry. Sám ví, že nejspíš poslední šanci dostane za tři roky. Pokud se mu vyhne smůla, může sahat po medaili.

  • Favorit na medaili: JIŘÍ PRSKAVEC

    28 let

    vodní slalom – K1

    Umístění v Tokiu: 1. místo

    Ustál obtížnou pozici hlavního favorita a soupeře na divoké vodě doslova rozcupoval. Vedoucímu muži světového žebříčku bude v době pařížské olympiády 31 let, což rozhodně není věk, v němž by ho měl kdokoliv odepisovat. Vodní slalom s Jiřím Prskavcem na forhontě bude za tři roky opět patřit mezi hlavní zbraně české výpravy. Kdyby se však současný fenomén třeba zranil, stále je z čeho vybírat. I Vít Přindiš by patřil nejen mezi favority na medaile, ale i na vítězství.

  • Šance na překvapení: NIKOLA OGRODNÍKOVÁ

    30 let

    hod oštěpem

    Umístění v Tokiu: 16. místo

    Nástupkyně Barbory Špotákové umí házet pořádně daleko. Chce to jen poučit se od partnera Vítězslava Veselého a poslat oštěp k vysněným metám ve správnou chvíli. Kdyby se Nikole Ogrodníkové podařilo vyrovnat sezónní maximum ze Zlaté tretry, brala by stříbrnou medaili. Jenže místo na stupních vítězů z toho byly tři centimetry za 60 metrů a konec v kvalifikaci. Za tři roky přijde reparát.

  • Favorit na medaili: LUKÁŠ KRPÁLEK

    30 let

    judo

    Umístění v Tokiu: 1. místo

    I kdyby celé tři roky stagnoval, v Paříži se stejně zařadí mezi nejžhavější favority. Naladit formu na vrchol sezony tak, jako to umí Lukáš Krpálek, totiž nedokáže žádný judista na světě. Ke zlatým olympijským výletům do Jižní Ameriky a Asie by mohl přidat i evropský trip. Podle svých slov opět v kategorii do sta kilogramů.

  • Šance na překvapení: DAVID SCHWEINER a ONDŘEJ PERUŠIČ

    27 let, 26 let

    plážový volejbal

    Umístění v Tokiu: 19. místo

    Hodnotit umístění z japonských Her není namístě. Devatenáctá příčka má jediného viníka, koronavirus. Pozitivní test Ondřeje Perušiče poslal nadějnou dvojici na dva týdny do karantény, museli kontumovat první zápas a do dalších důležitých bojů nastupovali téměř bez tréninku. Světové pětky si přitom brousily zuby na medaile. A jinak tomu nebude ani na příští olympiádě, šance na cenný kov leží v písku.

  • Favorit na medaili: JOSEF DOSTÁL

    28 let

    rychlostní kanoistika – K1, K2

    Umístění v Tokiu: 5. místo, 3. místo

    Urostlý kanoista byl po finále singlového závodu na pokraji sil, v deblu však „bronzově povstal“ a společně s Radkem Šloufem si dojel pro třetí místo. Obrovská síla a vůle jít do finiše i přes absolutní vyčerpání jsou doménami, které se projeví v každém závodě. I v tom olympijském v Paříži. Obě disciplíny představují šanci na medailovou radost.

  • Šance na překvapení: MARTIN VLACH

    24 let

    moderní pětiboj

    Umístění v Tokiu: 5. místo

    V japonské metropoli předvedl při běhu spojeném se střelbou stíhací jízdu, za niž by se nemusel stydět ani biatlonista Martin Fourcade v dobách své největší slávy. Z 19. místa se dotáhl až na pátou pozici. Ani moderní pětibojaři se v Paříži nevyhnou změně disciplíny, organizátoři chtějí natlačit všechno do devadesáti minut. Vlach bude tou dobou v nejlepším sportovním věku. Úkol tak zní jasně, vylepšit šerm a plavání, zvládnout dobře parkur a všechny nechat za sebou na dráze.

  • Favorit na medaili: BARBORA KREJČÍKOVÁ

    25 let

    tenis – dvouhra, čtyřhra

    Umístění v Tokiu: 1. místo ve čtyřhře, 3. kolo ve dvouhře

    Těžko odhadovat, jestli bude za tři roky její prioritou singl nebo debl. Specialistka na čtyřhru totiž v letošní sezoně vystřelila jako raketa i ve dvouhře. Vyhrála Roland Garros, v žebříčku se zastavila až v první desítce, a pokud si udrží formu, na dlouhou dobu v ní taky zakotví. Český tenis se o ženskou kategorii nemusí obávat. I kdyby Petra Kvitová s Karolínou Plíškovou pomalu ztrácely glanc, nástupkyně jsou připraveny.

  • Šance na překvapení: ADAM KOPECKÝ

    18 let

    judo

    Umístění v Tokiu: nestartoval

    Z celého výčtu nejméně známé jméno. Vězte však, že Adam Kopecký je mezi dorostenci v kategorii do 73 kilogramů mistrem světa i Evropy. Zkušenosti už sbírá na evropských i světových šampionátech mezi dospělými. Pokud se mu povede kvalifikovat se na olympiádu, stále bude patřit k nejmladším. Po Lukáši Krpálkovi však půjde o nejnadějnější jméno reprezentující Českou republiku na tatami.

  • Favorit na medaili: LUKÁŠ ROHAN

    26 let

    vodní slalom – C1

    Umístění v Tokiu: 2. místo

    Jeho táta a trenér Jiří má dvě olympijské medaile. Lukáš Rohan už je po tokijské jízdě v závěsu. Jakožto medailista z letošních Her pojede do Paříže trochu pod tlakem, úspěch už se bude očekávat, zatímco před dvěma týdny mohl jenom překvapit. Vyrovnat tátu a kamaráda Jiřího Prskavce, s kterým na lodích vyrůstali, je ale dostatečná motivace, aby se i za tři roky kousnul a zajel minimálně stejně dobře jako v Japonsku.

  • Šance na překvapení: JAKUB TOMEČEK

    30 let

    sportovní střelba – skeet

    Umístění v Tokiu: 7. místo

    V Paříži ponese prapor české sportovní střelby. Už letos se mluvilo o tom, že by to na medaili mohlo vyjít, po dlouhém rozstřelu ale zůstal před branami finále. Jakub Tomeček prodělal na odkladu olympiády. Loni se cítil v životní formě a holuby trefoval v takové pohodě, jako by na pouti jenom vystřeloval růže. Pro Paříž už snad žádný odklad nehrozí, a tak by měly i jeho výkony gradovat ve správný čas.

  • Šance na překvapení: ALEXANDER CHOUPENITCH

    27 let

    moderní šerm – fleret

    Umístění v Tokiu: 3. místo

    Tokijská jízda za bronzovou radostí mnohé překvapila. Pro soupeře to ale znamená jediné, na podceňování není prostor a s Alexandrem Choupenitchem se musí počítat. Po třetím místu Viléma Goppolda z Lobsdorfu získal český šerm další cenný kov až za 113 let. Brněnský rodák s běloruskými kořeny se pokusí zkrátit čekací dobu do dalšího úspěchu na pouhé tři roky.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud