Jiří Punčochář
26. července 2008 • 13:00

Čína bude méně pracovat

TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejrychleji rostoucí ekonomika světa se ve jménu Her stane z nejpomalejších. Nejen továrny a závody v Pekingu a jeho okolí, ale i fabriky v dalších částech země, kde se bude během olympiády sportovat, utichnou.

 



Po dvě a půl desetiletí vzbuzoval čínský průmyslový zázrak respekt zbytku světa. Expandující ekonomika země, v níž už nyní žije pětina celé populace zeměkoule, se však nyní Číně vrací jako bumerang s pořádně nabroušenými hranami. Kvůli tomu má zničenou přírodu a hrozící ostudu.

Když už nevěděli kudy kam, vzkázali mocní z Pekingu: „Zavřete továrny! Zastavte výrobu! Zkraťte pracovní dobu!“ Chemičky, slévárny i elektrárny nevyjímaje.

Pilní Číňané, zvyklí poslouchat do nejmenšího detailu, zažijí kvůli olympiádě zvláštní paradox. Nejrychleji rostoucí ekonomika světa se ve jménu Her stane na nejbližších šest týdnů jednou z nejpomalejších. Nejen na tři sta továren a závodů v Pekingu a jeho bezprostředním okolí, ale i fabriky v dalších částech země, kde se bude během olympiády sportovat, utichne.

Přístavní město Tchien-ťin ležící východně od Pekingu uzavře čtyřicet závodů včetně jedné cementárny, zastaví se také výstavba na 26 staveništích v okolí stadionů. To všechno proto, aby špinavý vzduch nezastínil pořádání zápasů fotbalového turnaje, kde se objeví i hvězdný Ronaldinho.

Agentura Nová Čína také oznámila, že veřejné instituce v Pekingu otevřou během konání Her svoje úřady až o hodinu později, než je obvyklé. I tak se má zlepšit ekologická a dopravní situace v dějišti olympiády. Úřady ale šly ještě dál a doporučily svým zaměstnancům, aby si práci brali domů, pokud to jejich povinnosti umožní.

Čínská vláda se snaží zamezit růstu toho, co sama odstartovala rozsáhlými průmyslovými reformami v roce 1984. Ty jí sice přinesly nevídaný rozmach, ale postupně se zcela vymkly z rukou. Najednou je nemožné přimět jednotlivé provincie, aby se chovaly zodpovědně a ekologicky. Čína je letos druhým největším znečišťovatelem ovzduší na světě a Peking přiznává, že 90 procent vodních ploch v zemi je zamořených.

Články odjinud


Články odjinud