28. července 2007 • 10:22

Nejslavnější: Čáslavská, Zátopek a Železný

Autor: ČTK

Emil Zátopek, Věra Čáslavská, Jan Železný - co jméno, to perla. Věhlasný vytrvalec, neméně proslulá sportovní gymnastka a nejlepší oštěpař všech dob.



Po zlatém olympijském hattricku naopak stále před Pekingem pošilhává vodní slalomářka a už čtyřicetiletá veteránka Štěpánka Hilgertová.

První vítězka ze samostatné České republiky vévodila soutěži kajakářek v Atlantě a Sydney. I když se slalomáři prali s divokou vodou na OH zatím jen pětkrát, mají Češi už osm medailí (3-3-2). V Barceloně 1992 si olympijské zlato vyjel kanoista Lukáš Pollert.

Velmi úspěšní byli v minulosti také sportovní střelci, na jejichž kontě je čtrnáct medailí (4-5-5). Ty nejcennější získali Jan Kůrka s Miroslavem Vargou ve střelbě z malorážky vleže (1968 a 1988), Josef Panáček ve skeetu (1976) a Petr Hrdlička v trapu (1992).

Velké ovace a obdiv sklidilo v historii olympiád mnoho dalších českých nebo čs. reprezentantů. V úpolových sportech se vyznamenal například zápasník Vítězslav Mácha, olympijský vítěz v řeckořímském stylu v kategorii do 74 kg (1972), nebo tři zlatí boxeři a tři vzpěrači.

Milena Duchková, která vyhrála ve skocích z desetimetrové věže (1968), je dosud jedinou olympijskou medailistkou v plaveckých soutěžích.

Když se roku 1988 vrátil v Soulu do programu OH po 64 letech tenis, mužskou dvouhru vyhrál Slovák Miloslav Mečíř.

Ojedinělého výsledku dosáhli například i dráhoví cyklisté Jiří Daler, vítěz stíhacího závodu z Tokia 1964, a sprinter Anton Tkáč (1976) či třeboňská veslařská čtyřka s kormidelníkem (1952).

O jednu z unikátních medailí z LOH se zasloužil František Ventura v jezdeckém sportu. Roku 1928 v Amsterodamu nenašel ve skokanských závodech žádný ze soupeřů recept na jeho souhru s koněm Elliot, jehož rok předtím zcela náhodně objevil u bývalého dragounského pluku.

Do této kategorie se před čtyřmi lety přiřadila i stříbrná jachtařka Lenka Šmídová.

Články odjinud


Články odjinud