11. října 2020 • 18:30

Tragédie na Velké pardubické! Váňův Sottovento se zabil na Taxisu

Autor: apr
Vstoupit do diskuse
64
TOP VIDEA
Olomouc - Sparta: Kuchtův gól hlavou byl odvolán kvůli ofsajdu
Hradec Králové - Slavia: Zadražil fantasticky vychytal Chytila
VŠECHNA VIDEA ZDE

Obávaná překážka si opět vybrala svou daň. Na Velkém Taxisově příkopu vyhasl v rámci nedělní Velké pardubické 2020 život koně ze stáje trenéra Josefa Váni. Jednalo se o osmiletého hnědáka Sottoventa, který se při dopadu za překážkou fatálně zranil.



Mohl si vybírat. Žokej Jan Kratochvíl ovládl před třemi lety Velkou pardubickou s koněm No Time To Lose, ve hře bylo i to, že letos pojede obhájce Theophila. On se ale rozhodl pro jiného valacha ze stáje trenéra Josefa Váni . „Myslím si, že Sottovento by mohl být lepší! Z naší čtveřice koní mu věřím nejvíc,“ uvedl Kratochvíl v rozhovoru pro Sport.cz, proč zvolil osmiletého hnědáka.  

Jejich působení v nejprestižnějším tuzemském dostihu ale vzalo krátce po startu za své. A nejen Kratochvíl na něj bude jistě dlouho mít smutné vzpomínky.

Osudný pád Sottoventa na Taxisu. Ze sedla vylétává žokej Jan Kratochvíl, 8letý hnědák bohužel náraz nepřežil...
Osudný pád Sottoventa na Taxisu. Ze sedla vylétává žokej Jan Kratochvíl, 8letý hnědák bohužel náraz nepřežil...

Osudnou se jim stala hned čtvrtá překážka. Velký Taxisův příkop. Byť již ne tak náročný, jako před lety, i tak přitahující zraky coby nejobávanější nástraha legendárního dostihu.

Sottovento s Kratochvílem ji nedokázali překonat a hnědák už ve své kariéře bohužel jinou překážku nepřeskočí. Právě na Taxisu vyhasnul jeho život, stejně jako v minulosti například Zulejce.

Kůň se před Taxisem prakticky neodrazil a nedokázal tak doletět dostatečně daleko za náročnou překážku. Místo dopadu na rovinu přišel náraz hlavou na hranu příkopu za živým plotem, což se mu stalo osudným. Sottovento si podle prvotních informací zlomil vaz. 

Vstoupit do diskuse
64
Články odjinud


Články odjinud