9. října 2021 • 04:20

Pět favoritů Velké pardubické: obhájce i novicové, šance jsou vyrovnané

Autor: bda
Vstoupit do diskuse
0
  • No Time to Lose či Lombargini, to jsou dva z velkých favoritů Velké pardubickéNo Time to Lose či Lombargini, to jsou dva z velkých favoritů Velké pardubickéFOTO: Koláž iSport.cz

    Jsou ročníky Velké pardubické, kdy kouknete na startovní listinu a jméno favorita vás okamžitě praští do očí. Letos je situace odlišná, v osmnáctihlavém poli je několik jmen, která mohou proběhnout na prvním místě okolo cílového mezníku. Pět z nich představujeme.

  • EVŽEN

    startovní číslo 2; žokej Jaroslav Myška

    Loňský vítěz Ceny Labe, nejvýznamnější předzkoušky Velké pardubické. Letos zklamal v květnu v první kvalifikaci, která byla nejlépe obsazená. Prosadil se v červnu ve druhé kvalifikaci. Na startu Velké pardubické bude poprvé, ale v jeho sedle bude jeden z nejzkušenějších jezdců u nás, který stále na triumf ve Velké pardubické čeká. Už třikrát vyhrál rámcový dostih v den Velké pardubické, mezi pěticí nejlepších by neměl chybět.

    Evžen s Jaroslavem Myškou vítězí v Ceně VltavyFoto Hana Vytopilová

  • PLAYER

    startovní číslo 9, žokej Marcel Novák

    Odchovanec rodiny Vocáskových loni zaujal druhým místem o necelé dvě délky za Hegnusem. V květnové kvalifikaci byl nedaleko čtvrtý, začátkem září skončil druhý, stejně jako před rokem. Marcel Novák je velmi zkušený žokej, velmi dobrá umístění sbíral s Kasimem, mluví se o něm jako jezdci bez bázně a hany. Pro vítězství v rodinné stáji zcela jistě udělají maximum. Také Marcel Novák zatím na vítězství ve Velké pardubické čeká.

    Velká pardubická 2020, Taxisův příkop: zleva Player, žokej Marcel Novák, Hegnus, žokej Lukáš Matuský, Ribelino, žokej Thomas Boyer, Vandual, žokej Romain Julliot, Bugsie Malone, žokej Adam ČmielFoto Michal Beránek (Sport)

  • HEGNUS

    startovní číslo 10, žokej Lukáš Matuský

    Obhájce vítězství, který se loni dostal na vrchol typickou cestou Radka Holčáka, jeden start v průběhu sezony a potom až Velká pardubická. Loni to klaplo na 100 procent. Letos také nebyl v testu v sedle Lukáš Matuský, ale nahradil ho Adam Čmiel. Páté místo v červnové kvalifikaci možná bylo zklamání, ale v den D bude určitě v top formě. Proti němu už může být věk, ve 13 letech vyhrál naposled Železník před 30 lety a letos forma svěřenců Radka Holčáka není nijak oslnivá.

     

    Lukáš Matuský se dočkal prvního startu ve Velké pardubické a hned slavný dostih s Hegnusem vyhrálFoto Michal Beránek (Sport)

  • NO TIME TO LOSE

    startovní číslo 14, žokej Ondřej Velek

    Vítěz z roku 2017 byl o rok později pátý. V roce 2019 měl zdravotní problémy, loni byly jeho výsledky rozporuplné, letos se dvanáctiletý tmavý hnědák představil dvakrát a dvakrát lehce zvítězil, proto má nejnižší kurz u sázkové kanceláře. Dráha s největší pravděpodobností nebude taková jako v roce 2017, ale to nebyla ani v květnu nebo v září letošního roku, když vítězil. Výhodou je velmi zkušený realizační tým v zádech. Ondřej Velek se vrátil ze Švýcarska a spolupráce s Josefem Váňou mu jde k duhu.

    No time to lose a Josef Váňa mladší v roce 2018Foto Michal Beránek (Sport)

  • LOMBARGINI

    startovní číslo 18, žokej Jan Odložil

    U svěřence Stanislava Popelky zaujalo především vítězství v srpnové kvalifikaci. Loni podlehl v Ceně Labe těsně Evženovi, což ho řadí k velkým osobnostem v tuzemských cross country. Stanislav Popelka už několikrát ukázal, že dokáže připravit koně pro Velkou pardubickou, navíc posílá dva koně do dostihu. Jan Odložil je stále talentovaným jezdcem, otázka je, jak si poradí s tlakem, který na favority bývá.

    Lombargini s žokejem Janem Faltejskem v jednom z rámcových dostihů Velké pardubické v roce 2018Foto Michal Beránek (Sport)

  • Kdo může zazářit

    Podstatnou roli v dostihu mohou sehrát také KAISERWALZER, THEOPHILOS, TALENT nebo MAHE KING, velmi zajímavý druhý sled.

    Theophilos v cíli Velké pardubickéFoto Michal Beránek, Sport

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud