6. října 2022 • 14:09

Jak přilákat cizince? Pardubicím škodí izolace, pomohla by změna termínu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prestiž Velké pardubické stále doléhá i do vyspělých dostihových zemí, poslední dobou jí ale vzdávají úctu jen na dálku. V neděli při dalším ročníku slavné steeplechase poběží kromě českých koní jen dva hosté ze Slovenska. Co s tím? Možným řešením by mohlo být i posunutí termínu o týden.



Taky už se těšíte na to vzrušení, až se koně v neděli budou chystat na Taxis?

„Je to vrchol překážkové sezony nejenom pro Českou republiku, ale i pro nejbližší okolí,“ tetelí se Josef Bečvář, prezident Jockey Clubu.

Snad jen, že jde opravdu o hodně blízké sousedy. Ze Slovenska přijede s dvěma koňmi legendární bard „Čiko“ Brečka a šlus. Ze startu irského Young Deva sešlo, takže se Velká pardubická zase poběží jako přebor bývalé federace, jak je poslední roky zvykem.

CIZINCI V ČESKÝCH DOSTIZÍCH V ROCE 2022

(roviny + překážky)

41 koní

59 startů

3 vítězství

zisk 319 750 Kč

ČEŠI V ZAHRANIČNÍCH PŘEKÁŽKOVÝCH DOSTIZÍCH V ROCE 2022

209 koní

569 startů

116 vítězství – historicky nejvyšší počet

zisk 39 852 465 Kč

„Samozřejmě nás to mrzí, Velká pardubická potřebuje pro svůj rozvoj mezinárodní konfrontaci,“ říká Jaroslav Müller, ředitel pořádajícího Dostihového spolku. „Je to jeden z největších úkolů pro nás pořadatele, abychom zajistili kvalitní zahraniční účast. Nehovořím jenom o Velké pardubické.“

Startovní pole bez hostů z Francie, Irska či Anglie znamená větší šanci pro české trenéry sáhnout si na dotace, které se ve Velké zásadně vymykají z běžných poměrů. Izolace ale škodí pověsti i možnému rozvoji tradičního dostihu do budoucna.

Dřív přitom zahraniční koně do Pardubic často jezdili. Od devadesátých let minulého století zajišťoval zahraniční kontakty Miroslav Petráň. Před osmi lety jeho působení v dostihovém sportu skončilo a dá se říci, že s jeho odchodem přestala jezdit i zahraniční konkurence.

„Všechno bylo založeno na osobních vztazích a kontaktech. V začátcích mi pomohly dobré vztahy s britskými velvyslanci, díky nim jsem se dostal i k vlivným lidem v dostizích,“ vzpomíná bývalý funkcionář a politik.

V polovině devadesátých let přivezl 24 podnikatelů na závodiště do Doncasteru, které bylo dlouhá léta přátelským právě pro Pardubice.

„Majitel závodiště tehdy nabídl pojmenování jednoho dostihu po Pardubicích a jednoho po Velké pardubické. Já byl samozřejmě nadšený,“ říká Petráň.

Díky jeho kontaktům začali v Česku připravovaní koně startovat v krosových dostizích v Cheltenhamu, a naopak zase koně z ostrovů mířili do Pardubic.

Kurz Velké pardubickéFoto Sport

Začala také spolupráce s jihotyrolským Meranem. V roce 2010 stál Petráň za vznikem seriálu evropských krosových dostihů s názvem Crystal Cup. Seriál žije do dnešních dní, Česko je zastoupeno Velkou pardubickou, svým hlavním šperkem.

Současní dostihoví trenéři z ciziny se zdráhají koně posílat na závodiště, které nemají vyzkoušené. Dostihový spolek chce proto příští rok na jaře uspořádat závod Crystal Cupu na 5000 metrů, kde by koně dostali možnost se v Pardubicích proběhnout.

„Víme, že dráha v Pardubicích je velice specifická. Koně, kteří přijedou ze zahraničí, musí být velice dobře připraveni,“ říká Müller. „Naším úkolem je nalézt typ dostihu, aby se s dráhou mohli seznámit. Dostih by se mohl konat v rámci druhé kvalifikace. Měl by být solidně finančně zadotován, aby byl atraktivní i pro zahraniční účastníky a byl výzvou i pro našince.“

Zahraniční trenéři také v Pardubicích pro své koně chtějí kvalitní a známé jezdce.

„Volal mi Lukáš Sloup, který pracuje u trenéra Clayeuxe ve Francii, že by přivezli koně, ale abych ho jezdil. Když jsem mu řekl, že nemohu, zájem o příjezd ztratili,“ líčí žokej Josef Bartoš.

Možnému angažmá francouzských žokejů, kteří mají v Evropě největší zkušenosti s krosovými dostihy, zatím brání termínová kolize. V den Velké pardubické se tradičně koná významný mítink v Auteuil.

Pomoct by mohla změna termínu. Velká se sice koná druhou říjnovou neděli od roku 1962, ale v minulosti se její datum často měnilo. Naposledy před deseti lety se kvůli konání plochodrážní Zlaté přilby běžela v sobotu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud