3. října 2023 • 19:45

Velká pardubická v číslech: rekordman Váňa, jediná vítězka i doping

Autor: fisa, nit
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Již 133. ročník Velké pardubické se bude konat tradičně druhou říjnovou neděli, letos tedy 8. října v 16:00. Víte, kdo jsou rekordmani mezi vítězi, kdo je jediná vítězná žena a proč se sedmnáctkrát neběželo? Připomeňte si zajímavá čísla, která se se slavným dostihem pojí.

  • 1. ročník

    1874

    5. listopadu 1874 se konal 1. ročník Velké pardubické. Na start dostihu se postavilo čtrnáct koní a pouze šest doběhlo do cíle téměř sedm kilometrů dlouhého dostihu. O dvě délky zvítězil šestiletý hnědák Fantome s jezdcem Sayersem a jejich sochu můžete dnes spatřit před jednou z tribun na pardubickém závodišti.

  • Šampion Železník

    4 vítězství

    Nejúspěšnějším koněm historie Velké pardubické je ryzák Železník, který se na start dostihu postavil osmkrát a z toho čtyřikrát zvítězil. Poprvé se v Pardubicích objevil v roce 1985 s amatérem Novákem a naposled v roce 1992 s Josefem Váňou. Železník, který reprezentoval stáj Státního statku Bruntál – Světlá Hora, zvítězil v letech 1987, 1988, 1989 a 1991. Zemřel na koně v úctyhodném věku dvaceti šesti let dne 22. prosince 2004 v Malé Morávce.

    Josef Váňa s Železníkem ovládl Velkou pardubickou v roce 1991 Josef Váňa s Železníkem ovládl Velkou pardubickou v roce 1991Foto Jaroslav Legner / Sport

  • Legendární Váňa

    8 vítězství

    Josef Váňa vybojoval ve Velké pardubické osm vítězství. Poprvé se prosadil se Železníkem v roce 1987, triumf si v následujících dvou letech zopakoval. Čtvrté vítězství legendární dvojice se zrodilo v roce 1991. Pátý triumf přidal žokej s Vronským v roce 1997 a poslední tři v letech 2009 až 2011 s Tiumenem.

    Kromě osmi vítězství má Váňa na kontě sedm umístění na druhém nebo třetím místě. Druhá příčka v historických tabulkách patří Janu Faltejskovi s pěti triumfy (2012 až 2014, 2016 a 2018). Václavu Chaloupkovi a Peteru Gehmovi se čtyřmi triumfy patří třetí místo.

    Váňa ukazuje, po kolikáte už na Velké zvítězil. Váňa ukazuje, po kolikáte už na Velké zvítězil.Foto Jaroslav Legner (Sport)

  • Jediná vítězka

    Pouze jediná žena-jezdkyně oslavila vítězství ve Velké pardubické. Desetiletá plavka Norma už měla odejít do chovu, ale komtesa Lata Brandisová přemluvila Zdenko Radslava Kinského, aby ji ještě jednou do dostihu přihlásil. Klisna v sedle s Brandisovou se mu v roce 1937 odvděčila vítězstvím o sedm délek.

    Na 56. ročníku, který se konal 17. října, panovala napjatá atmosféra, neboť měsíc před ním zemřel československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk a v zemi vrcholily spory mezi Čechy a Němci. Bylo tedy v národním zájmu, aby po sérii německých úspěchů triumfoval český zástupce. V té době již dvaačtyřicetiletá jezdkyně, celým jménem Marie Immaculata Brandisová, dokázala překonat svá předchozí umístění - v roce 1933 s Normou získala 3. místo, v dalším ročníku skončily druhé a v roce 1935 byly páté.

    První a zatím i poslední vítězka Velké pardubické Lata Brandisová První a zatím i poslední vítězka Velké pardubické Lata BrandisováFoto  Soukromý archiv Jana Pospíšila

  • Rekord a diskvalifikace

    8:56,01

    Nejrychlejší čas v historii závodu pochází z roku 2015.  V tomto roce dne 11. října překonal dosavadní rekord valach Nikas s žokejem Markem Stromským. O měsíc později ale došlo k oznámení pozitivního dopingového nálezu vítěze a po diskvalifikaci se nejrychlejším koněm stal druhý v cíli -  Ribelino ze stáje Lokotrans, který měl v sedle Pavla Kašného.

    Do té doby držel rekord závod z roku 2008 hodnotou 8:58,99 minut. Postarala se o něj bělka Sixteen s žokejem Bartošem v sedle a tento čas zůstává stále rekordem pro klisny. I v tomto případě byl nejrychlejší čas uznán až na základě diskvalifikace prvního koně v cíli. Amant Gris pod vedením Marka Stromského porušil pravidla, když špatně objel točný bod na trati.

    Marek Stromský a jeho vítězné gesto v cíli Velké pardubické Marek Stromský a jeho vítězné gesto v cíli Velké pardubickéFoto Dominik Bakeš (Sport)

  • Veterán Unkas

    14 let

    Nejstarším koněm, který vyhrál Velkou pardubickou, byl čtrnáctiletý Unkas, který se prosadil v roce 1954 v sedle s Ludvíkem Raimondem. Ve třinácti letech dokázali vyhrát dostih Vítěz v roce 1952 a v roce 1991 již zmiňovaný Železník.

    Ludvík Raimond (úplně vlevo) vyhrál v kariéře osmnáct dostihů steeplechase. Ludvík Raimond (úplně vlevo) vyhrál v kariéře osmnáct dostihů steeplechase.Foto pardubickykraj.cz

  • Teenager i 59letý vítěz

    Nejmladším vítězem Velké pardubické se stal Josef Vavroušek, který se do historie zapsal v roce 1956 v 19 letech v sedle Letce. Naopak nejstarším vítězem se stal v roce 1951 Vladimír Hejmovský, kterému v sedle koně Salvatora bylo 59 let. V roce 2011 se závod v rámci 121. ročníku jel 9. října, vyhrál Josef Váňa potřetí s Tiumenem, který ale své 59. narozeniny oslavil až o jedenáct dní později.

    Vladimír Hejmovský, nejstarší vítěz Velké pardubické Vladimír Hejmovský, nejstarší vítěz Velké pardubickéFoto equichannel.cz

  • 17 vynechaných ročníků

    Sedmnáct ročníků Velké pardubické se v její dlouholeté historii nekonalo. Čtrnáct překazily válečné události. V letech 1876 a 1908 zabránily konání dostihu mrazy, ve druhém případě byl dostih o týden odložen, ale stejně se kvůli nepřízni počasí neuskutečnil. V roce 1968 se dostih nekonal z politických důvodů. Tím se liší například proti známému dostihu České derby na závodišti Velká Chuchle v Praze, který se nepřetržitě koná od roku 1921.

  • 18 kvalifikovaných

    Osmnáct koní se kvalifikovalo na letošní ročník Velké pardubické, na jehož startu nebude chybět ani obhájce loňského triumfu Mr Spex, ale zraněného Lukáše Matuského na jeho hřbetu nahradí irský jezdec Patrick Mullins. V konečné soupisce figuruje i jméno vítěze z roku 2021 - Talenta s žokejem Pavlem Složilem.

    Pavel Složil v sedle ryzáka Talenta Pavel Složil v sedle ryzáka TalentaFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Milionová dotace

    Dotace nejslavnějšího podniku v České republice je letos znovu 5 milionů korun. Na vítěze čeká odměna dva miliony korun a poslední vyplácená pozice je sedmé místo s dotací 150 tisíc korun.

    132. Velkou pardubickou vyhráli Mr Spex a Lukáš Matuský 132. Velkou pardubickou vyhráli Mr Spex a Lukáš MatuskýFoto Pavel Mazáč/sport

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud