15. dubna 2015 • 14:59

Vodní slalomáři měli problém. Trénink jim zhatil třímetrový krokodýl

Autor: rb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do turbíny vlezl krokodýl a rozbil ji. Takové bylo vysvětlení, které dostali mladí čeští vodní slalomáři od organizátorů MS juniorů a závodníků do 23 let v Brazílii, proč nemohou trénovat. Do vodáckého kanálu totiž z tohoto důvodu nemohli napustit vodu.



Jako jedna z prvních dorazila výprava českých vodních slalomářů do Brazílie, kde příští týden startuje mistrovství světa juniorů a závodníků do 23 let. Chtěli získat výhodu v tom, že budou mít víc času na aklimatizaci a na trénink. Tyto plány jim ale překazil velký vodní plaz – třímetrový krokodýl. Ten je neohrožoval přímo na vodě, ale vlezl do vodní turbíny umělé slalomové dráhy, která tak zůstala bez vody.

„Organizátoři říkali, že voda netekla, protože do turbíny vlezl krokodýl a rozbil ji,“ vysvětloval kajakář Jiří Prskavec, loňský seniorský mistr Evropy a vicemistr světa z roku 2013. O krokodýlech v tamější oblasti byli Češi informováni už dříve.

„Před příletem jsem si pustil film Největší zabijáci Brazílie a do teď z toho mám trochu strach,“ přiznal Prskavec. Legendy o místních krokodýlech ale moc nepřehání. „Často vidíme záchranáře, jak je odhánějí od člunu,“ říká s obavou další česká medailová naděje Amálie Hilgertová , neteř dvojnásobné olympijské vítězky Štěpánky Hilgertové.

Martin Říha Martin ŘíhaFoto Kanoe.cz

Češi tak museli ze začátku trénovat jen na klidné vodě. „Myslím, že to ani nevadilo, stejně jsme se museli aklimatizovat a navíc pádlování ve třiceti stupních a stoprocentní vlhkosti je pekelně náročné,“ narážel Prskavec na extrémní klimatické podmínky jižní Ameriky.

„Vhodné jsou chladicí boxy podél kanálu, které nás zásobují ledem a studenou vodou,“ pochvaloval si mladý závodník další pozornost pořadatelů. Ti jim navíc jako kompenzaci za nevyvedené tréninky zajistili také výlet na vodopády Iguaçu. „To byl opravdu zážitek,“ pochvaloval si Prskavec.

Trénink provázejí ale i další problémy. Turbínu už organizátoři opravili, ale v jezeře nad kanálem je málo vody, takže mohou slalomáři na kanál pouze jednou denně. „Doufáme, že na závody to zvládnou udělat tak, aby aspoň na jednotlivé kategorie byla voda stejná,“ zakončuje Prskavec.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud