16. října 2020 • 13:45

Dostál ukázal svůj den D. Aby vyhrál olympiádu, dře víc než všichni ostatní

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Divná ruka v Karviné, zvláštní penalty v Boleslavi. Na Letné mohla být desítka
Reprezentace na Strahově v kompletní sestavě. První trénink pod Haškem
VŠECHNA VIDEA ZDE

Cítil se v životní formě, boj o svůj zlatý sen na olympijských hrách v Tokiu ale musel kajakář Josef Dostál o rok odložit. Trojnásobný olympijský medailista už začal propracovaný program k Hrám 2021 a pro fanoušky připravil i nabušené video, kde ukázal, jak jeho životní den může vypadat.



Dostál měl v létě na olympijských hrách v Tokiu patřit mezi největší české favority na nejcennější medaili. Zlatý olympijský sen jej motivoval natolik, že trénoval v přípravě čtyřikrát denně. Díky tvrdému drilu se více než dvoumetrový sympaťák dostal do životní formy. Jenže hry se kvůli celosvětové pandemii koronaviru odložily na příští rok, a tak Dostálovi nezbývá než stejnou dřinu podstoupit znovu, aby byl připraven na svůj den D.

Dostál letos na jaře oslavil sedmadvacáté narozeniny a plánoval, že na své třetí olympiádě v kariéře zaútočí na nejcennější medaili, která mu zatím jako jediná chybí v rozsáhlé sbírce úspěchů. Bronz už totiž rodák z Prahy vybojoval v Londýně 2012, o čtyři roky později v Rio de Janeiru přidal další bronzovou a také stříbrnou medaili.

Plán byl tedy jasný, dřít více než konkurence s tím, že v Tokiu všem ukáže záda. „Měl jsem životní formu, cítil jsem se v tréninku fantasticky, jezdil jsem opravdu špičkové časy. Navíc v podmínkách, které určitě nebyly ideální, takže jsem cítil, že mám ještě na lepší časy,“ říká Dostál.

Josef Dostál se při mistrovství republiky v Račicích ukázal ve vynikající formě
Josef Dostál se při mistrovství republiky v Račicích ukázal ve vynikající formě

Jenže vydržet dlouhodobě na vrcholu svých sil není pro kajakáře vůbec snadné. „Odložení olympiády mě i s odstupem času pořád trochu mrzí, ale když vidím, co se děje okolo, tak si říkám, že je zdraví nejdůležitější,“ pokračuje Dostál.

„Každý den v přípravě je důležitý. Máme naplánovaný celý rok, den po dni. Případné onemocnění ohrožuje celý koncept tréninku. Výpadek na týden i třeba půl roku před vrcholem může znamenat snížení výkonu při závodě,“ vysvětluje Dostál.

Rodák z Prahy, kterému bude v době odložených her osmadvacet let, tak všechny vyzývá, aby byli v těžkých časech zodpovědní ke svému okolí.

„Určitě nebudu porušovat žádná nastavená opatření, prostě si budeme muset poradit i ve ztížených podmínkách. Výhodou je ale to, že se kajakář na vodě s ostatními lidmi zase tolik nepotkává. Pádlovat tedy můžu bez omezení, a navíc budu příští rok na vrcholu svých sil,“ hledá Dostál pozitiva na začátku nové přípravy.

A jak vůbec bude vypadat? „Na jarním soustředení jsem začal ráno před snídaní s vytrvalostním tréninkem na vodě, po snídani byla na programu kompenzační cvičení a potom hlavní dvouhodinový trénink,“ odhaluje kajakář.

Jenže to nebylo zdaleka všechno. „Po obědě zase hodinový vytrvalostní trénink na vodě, takže jsem denně většinou napádloval přes třicet kilometrů. Další hodinu zabrala posilovna, potom nějaké protahování a masáž,“ vysvětluje Dostál, co ho znovu čeká.

Takovým způsobem Dostál dřel osm týdnů během soustředění ve Spojených státech amerických s tím, že vždy tři dny makal, aby mohl dostat jeden den volna. Přesto je připravený ještě na drsnější tréninky, aby si byl v den D jistý, že na něj nikdo nemá.

„Všichni teď řeší problémy, ať už větší nebo menší. Rád bych ostatní motivoval k tomu, abychom všechno společně překonali a pokračovali na cestě za úspěchem. Stejně tak jako já,“ uzavírá Dostál.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud