18. září 2021 • 13:45

Fuksa stříbrný na MS! V cíli vypadl z lodě. Čtyřkajak má bronz

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kanoista Martin Fuksa vybojoval na mistrovství světa popáté v kariéře stříbro na kilometru a postaral se o první českou medaili na šampionátu. Bronz pak přidal na trati 500 metrů čtyřkajak, do něhož společně s Jakubem Špicarem, Danielem Havlem a Janem Vorlem usedl bronzový olympijský medailista z deblkajaku Radek Šlouf.



Fuksa dnes v Kodani na olympijské trati nestačil jen na Conrada Scheibnera, který mu tak oplatil porážku z jarního mistrovství Evropy. Ve finiši za Němcem zaostal o 65 setin sekundy. Ve snaze kopnout loď do cíle český reprezentant vypadl z kanoe a skončil ve vodě. Špičkou lodě už ale protnul cílovou čáru a obavy z diskvalifikace se tak nenaplnily. Po pátém místě na předloňském MS i letošních olympijských hrách se vrátil na stupně vítězů.

"Každá medaile je samozřejmě super, ale když jsem ve finiši šel před toho Moldavce, tak jsem si říkal jediný - mistr světa, mistr světa, jeď, jeď! Ale tak neskutečně jsem vytuhnul, že jsem ten cíl tlačil očima dopředu. Pak jsem tam ještě nějak tu loď kopnul, ale neměl jsem vůbec sílu se tam udržet a prostě jsem spadnul," řekl v rozhovoru pro Českou televizi Fuksa. "Nějak jsem doufal, že ta špička v cíli určitě byla, a tělo když vypadne před cílem, tak to nevadí," dodal.

Český čtyřkajak, který do finále postoupil po vítězství v pátečním semifinále, dnes nestačil jen na posádky Ukrajiny a Slovenska. Favorizovaní Maďaři v silném složení s olympijským šampionem ze singlkajaku Bálintem Kopaszem, kteří ve čtvrtek v rozjížďce Čechy porazili a šli přímo do finále, dnes zcela vyhořeli a dojeli poslední devátí.

Těsně za medailovými pozicemi zůstala na kilometru kajakářka Anežka Paloudová. Stříbrná medailistka ze světového šampionátu do 23 let a někdejší úspěšná sjezdařka se na neolympijské trati prosadila na čtvrté místo.

Čtyřkanoe Antonín Hrabal, Filip Dvořák, Jiří Minařík a Jiří Zalubil obsadila na pětistovce šesté místo. Stejně dopadli na kilometrové trati deblkajakáři Tomáš Sobíšek a Jakub Brabec, kteří startovali v dospělé kategorii ve finále poprvé. Kajakářky Štěpánka Sobíšková a Barbora Galádová dojely ve finále dvoustovky osmé, ve finále B na 500 m obsadily 4. příčku. Jakub Zavřel byl ve finále B na K1 rovněž čtvrtý.

Na poloviční trati si Zavřel v odpoledním programu vybojoval díky druhému místu v rozjížďce postup do finále A. O medaile v neděli pojede i čtyřkajak Kateřina Zárubová, Eliška Betlachová, Barbora Betlachová a Adéla Házová, který postoupil ze třetího místa v semifinále.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud