30. července 2022 • 13:17

Paráda, Vít Přindiš je poprvé mistrem světa! Prskavec bez medaile

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kajakář Vít Přindiš se v Augsburgu stal mistrem světa ve vodním slalomu a po třech kontinentálních titulech včetně jednoho v extrémním slalomu slaví nejcennější zlato. Olympijský vítěz z Tokia Jiří Prskavec měl nejrychlejší čas, ale čtyři trestné sekundy ho srazily na páté místo.



Přindiš, který na německém kanále ovládl kvalifikaci a v semifinále byl třetí, zvládl stejně jako další tři závodníci v pořadí zrádnou trať čistě. Druhého Itala Giovanniho de Gennara porazil o 71 setin, třetí Francouz Boris Neveu dojel o dalších 26 setin zpět. Před Prskavce se dostal ještě čtvrtý Slovák Jakub Grigar.

Třiatřicetiletý Přindiš byl na MS dosud nejlépe stříbrný před pěti lety v Pau, kde nestačil pouze na Ondřeje Tunku. Stal se čtvrtým českým mužským mistrem světa na kajaku, kromě Tunky to dokázali ještě Vavřinec Hradilek (2013) a dvakrát Prskavec (2015 a 2019).

Vít Přindiš se raduje z titulu mistra světa se svými nejbližšími
Vít Přindiš se raduje z titulu mistra světa se svými nejbližšími

„Nevím, jestli mi to už došlo,“ řekl Přindiš po slavnostním vyhlášení se zlatou medailí na krku. „Po mém vnitřním neúspěchu, kdy jsem si nevyjel olympiádu (v Tokiu), jsem si řekl, že je to můj cíl na následující rok. Loni se to nepodařilo smolně v Bratislavě, a letos jsem se připravil stejně dobře a klaplo to,“ dodal.

Mezi ženami obhájila titul z Bratislavy domácí Němka Ricarda Funková a přidala další úspěch ke zlatu z loňské olympiády v Tokiu. O 1,31 sekundy předčila hvězdnou Australanku Jessicu Foxovou, která tak nevylepšila svou rekordní bilanci osmi individuálních triumfů ze světových šampionátů. Bronz brala další německá kajakářka Elena Liliková, na vítěznou krajanku ztratila téměř tři sekundy.

Tereza Fišerová, Antonie Galušková a Tunka vypadli v dopoledním semifinále.

Mistrovství světa ve vodním slalomu v Augsburgu (Německo):

K1:
Muži: 1. Přindiš (ČR) 94,78 (0 tr. sekund), 2. De Gennaro (It.) -0,71 (0), 3. Neveu (Fr.) -0,97 (0), ...5. Prskavec -3,45 (4), v semifinále 21. Tunka (oba ČR).

Ženy: 1. Funková (Něm.) 101,14 (0), 2. J. Foxová (Austr.) -1,31 (0), 3. Liliková (Něm.) -2,85 (2), ...v semifinále 17. A. Galušková, 29. Fišerová, Valíková (všechny ČR) vyřazena v kvalifikaci.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud