19. února 2013 • 18:52

Šikana a zneužívání léků byly příčinou australského neúspěchu, tvrdí zpráva

Autor: tem
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Australský sport prožívá temné období. Poté, co jej zasáhly rozsáhlý dopingový skandál a odhalení propojenosti sportu s organizovaným zločinem, se objevil další problém. Šetření, které si objednala Australská plavecká federace, odhalilo, co stálo za neúspěchem australských plavců na loňské olympiádě: šikana, porušování pravidel i zneužívání léků na předpis. Atmosféra v týmu byla toxická, tvrdí zpráva.



Australští plavci a plavkyně předvedli loni v Londýně nejhorší olympijské představení za posledních dvacet let. Země, považovaná za plaveckou velmoc, získala jedinou zlatou medaili díky ženské štafetě na 4 x 100 metrů volným způsobem. Celkem Australané získali deset cenných kovů.

Z předchozí olympiády v roce 2008 v Pekingu přitom přivezli 18 medailí, z toho šest zlatých, a navrch pokořili čtyři světové rekordy.

Během olympiády se odehrála řada incidentů, které zpráva označuje za toxické – od opilosti a zneužívání léků na předpis, přes porušování večerky a lhaní až po šikanu. „Týkalo se to dostatečného počtu členů týmu na to, aby přišla ze strany vedení rozhodná kolektivní reakce. Nic takového se však nestalo,“ uvádí zpráva.

Podle šetření atmosféra v týmu houstla kvůli stále zoufalejšímu tlaku na zisk zlatých medailí, které stále nepřicházely. Výsledkem zklamaných očekávání byl neúspěšný a nesoudržný tým, v němž se plavci podle svých slov cítili nechránění, osamocení a odcizení. Hry sami popisovali jako „osamělou olympiádu.“

Problematické bylo nejen to, že vedení se nesnažilo potíže v týmu vyřešit, ale také fakt, že nepřistupovalo ke všem plavcům stejně. „Oslavování několika jedinců bylo pro ostatní nepříjemné a dráždící. Posilovalo to jejich pocit, že na nich doopravdy nezáleží,“ uvádí zpráva.

Vyčleňován byl například kraulař James Magnussen, který však v Londýně velká očekávání nenaplnil a získal pouze sólové stříbro a štafetový bronz. „Slovo ,toxický‘ je velmi emotivní. Problematické chování nebylo tak zjevné,“ obhajoval se hlavní kouč australských plavců Leigh Nugent v televizi ABC.

„Nepřekvapuje mě, že použili slovo ,toxický‘,“ oponoval mu kraulař Kenrick Monk, člen australského plaveckého týmu, v deníku The Age. „Bylo tu hodně chyb a mnoho věcí bylo od základu špatně. Ale na mnoha záležitostech se pracuje a hodně lidem to otevřelo oči a vidí, co se s týmem dělo.“

Náznaky problémů v australském týmu se přitom navenek projevily už na přípravném kempu v Manchesteru. O údajném iniciačním rituálu vymyšleném staršími plavci, při němž měli nováčci na seznamovacím večeru polykat prášek na spaní Stillnox, se však pouze žertovalo.

Teď je vtipům konec. „Dříve, než začneme vyhrávat zlaté medaile, chceme vyhrát zpátky obdiv Australanů,“ uvedl v prohlášení prezident Australské plavecké federace Barclay Nettlefold, který do funkce nastoupil po olympiádě. „My všichni musíme nést odpovědnost za budoucí úspěch plavání v Austrálii a ta začíná disciplínou a nastavením zásad správného chování od shora dolů.“


Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud