19. prosince 2017 • 13:19

Obrat v kauze plavce Šefla. Za kokain ho nepotrestali, prokázal nevinu

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vzorek A prokázal kokain v jeho těle, vzorek B ho potvrdil. Jasná kauza? Nikoliv. Reprezentační plavec Jan Šefl nakonec nebyl potrestán za nález zakázané látky při dopingové kontrole v říjnu v Plzni. Disciplinární komise Českého svazu plaveckých sportů uznala důkazy o jeho nevině, které předložil.



"Prokázal, že se látka do jeho těla dostala přičiněním jiné osoby, o čemž on sám nevěděl, a nemohl celou situaci nijak ovlivnit," uvedl svaz v tiskovém prohlášení. Způsob, jakým se látka do plavcova těla dostala, svaz neupřesnil a ani Šefl nebyl konkrétnější. Vyjádří se prý, až dostane verdikt písemně.

Domácí rekordman na 200 metrů motýlek měl pozitivní test 21. října při Plzeňských sprintech. Požádal o analýzu B-vzorku, který nález potvrdil. O tom se dozvěděl o tři týdny později během Velké ceny Brna a po rozplavbách odstoupil.

"Pozitivní test jsem měl 21. října při Plzeňských sprintech. Protože jsem analýze nevěřil, tak jsem nechal udělat i test B-vzorku. Ten byl ale taky pozitivní. Je to pro mě rána. Nikdy jsem nepodváděl, nikdy jsem nic nebral," citoval v pondělí Šefla server Sport.cz.

O pozitivním B-vzorku se dozvěděl 9. listopadu. O dva dny později nastoupil do Velké ceny Brna a rozplavby na 50 metrů vyhrál. Do odpoledního finále už nenastoupil. "Po rozplavbách nad mým případem zasedla v uvozovkách první komise a po ní jsem ze závodů odjel," vysvětlil Šefl.

Na konci listopadu chyběl i na zimním mistrovství republiky v Plzni a nemohl splnit limit pro evropský šampionát v krátkém bazénu v Kodani.

Dnes před disciplinární komisí svazu i zástupcem Antidopingového výboru ČR Janem Chlumským Šeflův právní zástupce prokázal, že sedmadvacetiletý motýlkář na nálezu kokainu nenesl vinu. V opačném případě mu hrozil až čtyřletý zákaz činnosti.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud