Martin Hašek
Premium
18. července 2018 • 14:15

Poklad z nebe! Jak Američanka přijela s občanstvím a zlomila český rekord

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zdá se, že českému plavání spadl z nebe poklad. Třiadvacetiletá Američanka s českými kořeny Anika Apostalonová přijela do Česka, o víkendu zazářila na národním šampionátu, kde mimo jiné zaplavala národní rekord na kraulařské stovce, a už jen technické detaily ji dělí od nominace na srpnové ME v Glasgow. „Cítím se tu jako doma,“ usmívá se Apostalonová.



Byla to akce kulový blesk. Jsou to přesně dva týdny, co se Anika Apostalonová objevila v Česku. Z Ameriky přilétá za maminkou každé léto, ale teď to bylo jiné. V ruce měla čerstvý český pas a v hlavě plán, jak posunout svou plaveckou kariéru.

O víkendu na mistrovství republiky o sobě dala pořádně vědět. Vyhrála kraulařskou padesátku i stovku, v obou disciplínách splnila limit na mistrovství Evropy a na stovce dokonce časem 54,28 sekundy o 34 setiny překonala národní rekord Barbory Seemanové.

„Já jsem ji viděl poprvé až ve čtvrtek. V průběhu jara jsem jen zaznamenal náznakovou korespondenci, že je dívčina ze Spojených států s českými kořeny, která by ráda reprezentovala Česko,“ líčí trenér národního týmu Vlastimír Perna. „Na mistrovství republiky plavala kvalitní výkony. Jsem rád, že se rozhodla reprezentovat Českou republiku. Určitě bude posilou nejenom výkonností, ale i mentální.“

Apostalonová vyrůstala v americkém Novém Mexiku, kde se narodila české mamince a americkému tatínkovi s řeckými kořeny. „Technicky je čeština můj první jazyk, ale tím, že žiju v Americe, tak to angličtina přebila. Být Čechoameričankou znamená, že máte v každé z těch zemí jednu nohu. Cítím se tady vítána," usmívala se Apostalonová, když se včera před tréninkem posadila na zahrádku stadionu v Podolí.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud