15. srpna 2022 • 19:43

Povedený den: Horská hodinu po pátém místě slaví postup, Kubová ve finále

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kristýna Horská obsadila na mistrovství Evropy páté místo na trati 200 metrů prsa a postarala se o nejlepší dosavadní český výsledek v Římě. Ve svém prvním velkém finále kariéry zaplavala čtyřiadvacetiletá olympionička čas 2:26,07. Povedený večer o necelou hodinu později korunovala postupem do finále polohového závodu na 200 metrů. Simona Kubová se pak kvalifikovala do úterního finále závodu na 100 metrů znak, Ondřej Gemov na trati 200 m motýlek skončil.



Horská byla v areálu Foro Italico na prsařské dvoustovce šestá v rozplavbách a sedmá v semifinále. Ve finále si výsledkově polepšila především díky vydařené závěrečné padesátce, do níž obracela jako sedmá.

V čase 2:23,27 zvítězila Švýcarka Lisa Mamieová, Horské k medaili chyběly téměř dvě sekundy. Před Horskou byl na ME v Římě ve finále Matěj Zábojník, jenž skončil v neděli osmý rovněž na prsařské dvoustovce.

Necelou hodinu po finálovém závodě absolvovala Horská semifinále polohovky na 200 metrů. Česká reprezentantka v něm výrazně vylepšila čas 2:14,36 z dopoledních rozplaveb a do úterního závodu o medaile postoupila výkonem 2:12,99 jako sedmá.

Úspěšné semifinále absolvovala také zkušená Simona Kubová. Třicetiletá reprezentantka se osmým časem 1:00,38 kvalifikovala do úterního finále na trati 100 metrů znak, na níž před deseti lety v Debrecínu získala evropský bronz. Vynahradila si tak zklamání z poloviční trati, kdy jí finále uniklo o tři setiny sekundy.

Do finále na 200 metrů motýlek nepostoupil Ondřej Gemov. V semifinále zaostal výkonem 1:57,67 zhruba o tři desetiny sekundy za svým časem 1:57,32 z dopoledních rozplaveb, jímž vytvořil nový český rekord, a byl klasifikován desátý. K finálové účasti bylo potřeba zaplavat výrazněji pod 1:57.

Zlaté double na 100 a 200 metrů volným způsobem z červnového MS v Budapešti zopakoval Rumun David Popovici, jenž triumfoval na dvoustovce v třetím nejlepším čase historie 1:42,97.

Rychlejší než sedmnáctiletý juniorský rekordman byli v minulosti pouze Němec Paul Biedermann (1:42,00) a americká legenda Michael Phelps (1:42,96). Kraulařskou stovku v Římě vyhrál Popovici v sobotu ve světovém seniorském rekordu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud