19. června 2011 • 17:13

Kanoisté vezou z ME bronz díky Korandovi

Autor: ČTK, sam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Dallas - Vegas 2:1. Faksa rozhodl o postupu
SESTŘIH: Slovácko - Sparta 2:4. Letenští jsou o krok blíž k titulu, zářil Kuchta
VŠECHNA VIDEA ZDE

Singlkanoista Lukáš Koranda vybojoval na mistrovství Evropy v Bělehradu bronzovou medaili na neolympijské trati 5000 metrů. Český reprezentant vylepšil o jedno místo svoje umístění z loňska a postaral se o nejlepší výsledek výpravy rychlostních kanoistů na šampionátu.



Lukáš Koranda s bronzovou medailí na krku ze závodu na 5000 metrů na ME rychlostních kanoistů v Bělehradu.
Lukáš Koranda s bronzovou medailí na krku ze závodu na 5000 metrů na ME rychlostních kanoistů v Bělehradu.
Přestože dosáhl Koranda první seniorskou medailí životního výsledku, neskrýval v cíli rozladění. Po třech pokažených startech ho pomocník držel u mola ze všech nejdéle a český reprezentant tak ztratil kontakt s favorizovaným Němcem i Španělem hned na začátku závodu. To se ukázalo jako klíčové. Češi dokonce zvažovali oficiální protest, protože šlo o jasné ovlivnění závodu. Reprezentační kouč Martin Doktor a v cíli pak i Koranda běloruskému startérovi náležitě ústně vyčinili. „To snad není možné. Viděli jste to? Proč mě tam ten pomocník takhle podržel a startér to nezastavil, vždyť mi pokazili závod,“ rozčiloval se Koranda a objasnil, co chyba startéra způsobila: „Ujeli mi hned na začátku, když jsem třikrát zabral naprázdno. Pak jsem je nemohl dohnat, protože jsem se musel prát s jejich vlnami.“ Přesto se Koranda už během prvního kola propracoval na třetí příčku. „Jenže v zatáčkách se mi kvůli jejich vlnám zalila loď vodou a bylo to ještě těžší,“ doplnil Koranda, který si ale bronz pohlídal špičkovým výkonem a před čtvrtým měl náskok 25 sekund. Přesto v něm zřejmě na vždy zůstane, že mohl dosáhnout víc: „Sice jsem si po 500 metrech myslel že to zabalím, protože to bylo neobyčejně náročné. Ale řekl jsem si, že je dojedu, i kdybych měl ´chcípnout´. Ale fakt ve mně je, že kdyby byl start regulérní a jel s nimi od začátku, že jsem mohl pomýšlet i na víc.“ Koranda nechtěl srovnávat, zda si víc není sobotního šestého místa z olympijské tisícovky a a nebo bronzu z pětikilometrové tratě. „Pro mě jsem oba tyto výsledky neuvěřitelně cenné. Šesté místo ukazuje, že bych mohl pomýšlet o startu na olympiádě v Londýně, ale medaile i z neolympijské tratě má svou hodnotu.“

Poslední nadějí medailovou nadějí na olympijských tratích byl kajakářský sprinter Filip Šváb. Vypálil jako torpédo a řítil se za životním úspěchem. Jenže tempo neudržel a soupeři se přehnali kolem něj. O dramatičnosti a vyrovnanosti této nové olympijské disciplíny svědčí fakt, že všech devět kajakářů se vešlo do devíti desetin sekundy. „Po padesáti metrech jsem byl plný optimismu, fakt jsem si myslel, že bych mohl vyhrát,“ uvedl v cíli Šváb a dodal: „Ale pak jsem ztuhnul a když se kolem mě přehnal Polák, věděl jsem, že je zle.“ Ano ten Polák Siemionowski, který se stal nakonec mistrem Evropy.

Ženský čtyřkajak ve složení Anna Adamová, Jana Šebestová, Jana  Blahová a Lucie Matoušková při své premiéře na vrcholné akci sice na medaili nedosáhl, ale podle trenérů Petra Lněničky a Vratislava Odvárka odvedl solidní výkon, jehož devizou bylo, že se Češky udržely lodí mezi pátým a jejich osmým místech s minimálními časovými rozestupy. To dává naději pro srpnové mistrovství světa v maďarském Szegedu, které je jedinou olympijskou kvalifikací pro Londýn 2012.

Deblkanoisté Jaroslav Radoň a Filip Dvořák k sobotnímu pátému místo na olympijské trati 1000 metrů přidali na poloviční neolympijské distanci šesté místo a potvrdili, že patří mezi evropskou špičku. „Jsme spokojení. Ale teď nás čeká práce. Musíme se ještě lépe připravit na mistrovství světa v Szegedu,“ konstatoval Dvořák.

Reprezentační trenér Martin Doktor byl s výsledky na olympijských tratích spokojený, přestože Češi nezískali žádnou medaili. „To je mi sice líto, ale výsledky jsou to krásné, protože jsme až na jeden případ vždy postoupili do velkého finále,“ uvedl Doktor, který vyzývá k ostražitosti, aby se neopakoval rok 2007. Tehdy Češi také uspěli na evropském šampionátu, ale při MS, které bylo kvalifikací na olympiádu do Pekingu propadli. „Musíme se dobře připravit, protože evropská špička bude tyto dva měsíce před Szegedem také tvrdě pracovat. Navíc přibudou zámořské lodě a Čína,“ dodal Doktor, podle něhož se české lodě přiblížily nejlepším, když snížily časové odstupy a nebo se soupeřům dokonce vyrovnaly.

V tradičních disciplínách bylo nejlepším počinem čtvrté místo deblkajaku Lukáš Trefil, Pavel Davídek na olympijském kilometru.

Dvaadvacetiletý Koranda, který v srbské metropoli vybojoval už v sobotu šesté místo na 1000 metrů, měl ve vytrvalostním závodě patnáct soupeřů a potvrdil, že mu dlouhé trati svědčí. V roce 2007 vybojoval v Györu bronz na juniorském mistrovství světa v maratonu a mezi seniory byl předloni pátý.

Svěřenec Waldemara Fibigra tentokrát nestačil jen na německého favorita Sebastiana Brendela, který po úspěšné obhajobě na kilometrové trati vybojoval další titul, a Španěla Joseho Louise Bouzu. Za ním Koranda zaostal zhruba o třináct sekund, Brendel byl o dalších osm sekund rychlejší.

ME v rychlostní kanoistice v Bělehradu:
500 m:
Muži - K1: 1. Postrijgaj (Rus.) 1:39,418; K2: 1. Machněv, Pětrušenko (Běl.) 1:30,355; C1: 1. Děmjaněnko (Ázerb.) 1:50,681; C2: 1. Mihalachi, Dumitrescu-Lazar (Rum.) 1:41,641, ...6. Radoň, Dvořák (ČR) -2,100.
Ženy - K1: 1. Kozáková (Maď.) 1:51:552; K2: 1. Scipesová, Kovácsová (Maď.) 1:40,207; K4: 1. Bělorusko (Pamialovová, Papoková, Chudženková, Paltaranová) 1:33,088, ...8. ČR (Adamová, Šebestová, Blahová, Matoušková) -4,068.

200 m:
Muži - K1: 1. Siemionowski (Pol.) 35,418, ...9. Šváb (ČR) -0,894; K2: 1. Heath, Schofield (Brit.) 32,487; C1: 1. Děmjaněnko 39,855, ...finále B: 5. Heller (ČR) 43,230; C2: 1. Labuckas, Gadeikis (Lit.) 37,416.
Ženy - K1: 1. Lobovová (Rus.) 40,120; K2: 1. Kozáková, Kovácsová 37,820; C1: 1. Kazakovová (Rus.) 50,455.

5000 m:
Muži - K1: 1. Jurenia (Běl.) 20:45,612, ...7. Souček (ČR) -55,452; C1: 1. Brendel (Něm.) 24:07,383, 2. Bouza (Šp.) -8,436, 3. Koranda (ČR) -21,342.
Ženy - K1: Paltaranová (Běl.) 23:12,661, ...8. Adamová (ČR) -1:07,632.


Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud