22. srpna 2012 • 08:24

Na Lipno přijíždí vodácká elita. České posádky obhajují 23 medailí

Autor: tem
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Centrem milovníků adrenalinu na divoké vodě se už příští týden stanou jižní Čechy. Od 28. srpna do 2. září hostí vltavské peřeje pod přehradou Lipno mistrovství Evropy v raftingu. Konec letních prázdnin tak bude patřit vodákům, kterých do Loučovic přijede z více než třiceti zemí světa sedm set. Chybět nebudou domácí posádky, kandidáti na stupně vítězů.



Vodáckým pozdravem „Ahoj!“ ožije na přelomu srpna a září okolí Lipna. A ožijí také pověstné Čertovy proudy, divoký úsek Vltavy, na němž proběhne část soutěží.

Organizátoři se totiž ve spolupráci s Povodím Vltavy chystají během závodních dnů do jindy klidného koryta řeky pouštět dvacet tisíc litrů vody za vteřinu. Takový průtok představuje třetí stupeň povodňové aktivity. Vzniklá vodní trať se tak stane jednou z nejnáročnějších na světě.

Česká republika bude mít zastoupení v obou kategoriích – čtyřmístném a šestimístném raftu – mezi muži i ženami. Celkem na trať vyrazí osm domácích posádek, které chtějí navázat na úspěchy z předloňského ME. Tehdy čeští vodáci přivezli z Itálie celkem 23 medailí, z toho osm zlatých.

„Naše posádky určitě patří k horkým favoritům,“ potvrzuje vysoká očekávání ředitel závodu Martin Procházka. „Nesmíme ale zapomenout ani na německé, italské, ruské a slovenské týmy. To jsou státy, které budou bojovat o medaile.“

Sedminásobná mistryně světa Šárka Znamenáčková, členka zkušené a úspěšné posádky Jezinky, se těší zejména na atmosféru závodů. „Když jsme tu v roce 2003 poprvé jely mistrovství světa, domácí publikum bylo úžasné. Břehy byly obložené lidmi, což jsme nikde jinde ve světě nezažily,“ vzpomíná devětatřicetiletá sportovkyně.

Po devíti letech se vrací na stejnou trať a věří, že si oživí tehdejší pocity. „Doufám, že i letos budou mít všichni závodníci krásné vzpomínky na to, jakou atmosféru tady dokázali diváci vytvořit,“ přeje si.

Podle generálního partnera šampionátu Zdeňka Zbytka však nemají nadcházející akce přinést jen medaile a vzpomínky. „Už delší dobu se snažíme, aby se mistrovství Evropy v raftingu a otevřené mistrovství v extrémním kajakingu stalo novou etapou k využití vltavské vody,“ uvedl na tiskové konferenci.

Čeští reprezentanti na mistrovství Evropy v raftingu 2012:

Muži – R4:

Tomi Remont Rafting Morava (2011 – mistři světa ve slalomu; 2010 – absolutní mistři Evropy, TT a H2H – bronz, slalom – stříbro, sjezd – zlato)

Hanace (2010 – ME 2x bronz, 3x 4. místo)

TR HIKO (2010 – mistři světa ve slalomu R4, absolutní mistři Evropy, TT – zlato, slalom a sjezd – stříbro

Muži – R6:

TR HIKO (2010 – ME sjezd – bronz)

Ženy – R4:

TR TEVA (2010 – MS slalom – bronz, ME – 6. místo; 2008 – ME sprint a H2H – stříbro, sjezd a celkově – bronz; 2005 – ME všechny disciplíny – bronz)

TR CK Bartoněk (dosud nereprezentovaly)

Ženy – R6:

Jezinky Praha (2010 a 2008 – ME – 3. celkově; 2006 – ME – stříbro celkově; 2003 až 2007 – mistryně světa ve slalomu; 2005 a 2007 absolutní mistryně světa; 2005 – absolutní mistryně Evropy R4 ve všech disciplínách; 2003 MS – stříbro celkově; 2002 – mistryně Evropy, zlatý hattrick; 2000 – ME – bronz celkově)

TR TEVA (2011 – absolutní mistryně světa; 2009 – MS – bronz)

„V letní sezoně je úsek na Vyšší Brod téměř bez vody. Bylo by třeba, aby se jí pouštělo více alespoň o víkendech.“ Očekává, že takový krok by přitáhl na Vltavu více turistů, kteří do regionu přinesou peníze a sníží nezaměstnanost.

Souběžně s evropským šampionátem v raftingu proběhne pod lipenskou přehradou také otevřené mistrovství Evropy v extrémním kajakingu. Vstup na oba závody je zdarma.

Čtvrtý program České televize odvysílá z každého závodního dne raftingového šampionátu dvacetiminutový sestřih. Poprvé v historii bude možné sledovat soutěže také živě přes internet na stránkách Střižna.cz.

„Pravděpodobně jde o první přímý přenos z raftingu na jakékoli soutěžní úrovni vůbec,“ komentoval novinku předseda organizačního výboru ME v raftingu Libor Polák.

Série vodáckých závodů v začíná na jihu Čech již tento týden. Evropským šampionátům totiž předchází mistrovství světa juniorů a veteránů v raftingu, které probíhá v Českých Budějovicích od 23. do 28. srpna.

Následným mistrovstvím Evropy se však kontinentální raftařská špička s Českem ještě nerozloučí. Týden po šampionátu, o víkendu 8. a 9. září, bude totiž slalomová dráha Trnávka u Želivi hostit závod světového poháru.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud